Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ακριβό σπορ ο Ελλάκτωρ για Reggeborgh… 128 εκατ - Επίκεινται αλλαγές αποχωρεί ο Ξενόφος - Η option Μπόμπολα 1,60 ευρώ

Ακριβό σπορ ο Ελλάκτωρ για Reggeborgh… 128 εκατ - Επίκεινται αλλαγές αποχωρεί ο Ξενόφος -  Η option Μπόμπολα 1,60 ευρώ
Ο λογαριασμός για την Reggeborgh είναι βαρύς… στην υπόθεση Ελλάκτωρ δαπανάει σχεδόν το 86% των κερδών που έβγαλε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δηλαδή 128 εκατ σε σύνολο 150 εκατ ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Σοβαρές διοικητές αλλαγές με αποχώρηση Άρη Ξενόφου από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ελλάκτωρ επίκειται προσεχώς με βάση ορισμένες πληροφορίες.
Ήδη έχει βρεθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος και πιθανότατα ο Άρης Ξενόφος θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρ με άλλη ιδιότητα.
Ταυτόχρονα οι ολλανδοί της Reggeborgh θα φέρουν 1 ή 2 στελέχη από την Ολλανδία που θα διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.
Ο Πρόεδρος του Ελλάκτωρ ο Γιώργος Μυλωνογιάννης άπαξ και λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με το Μαξίμου και τον έλληνα πρωθυπουργό θα παραμείνει, ενώ και ο Κ. Τούμπουρος ως ανεξάρτητο μέλος επίσης θα παραμείνει.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεν θα αποτελεί έκπληξη… αλλά φυσική εξέλιξη…

Ένταση Reggeborgh με Μπόμπολα

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε αναλύσει τις ανορθόδοξες πολιτικές και στρατηγικές που ακολουθεί η Reggeborgh στην Ελλάκτωρ.
Αποχώρησε – όπως αποχώρησε – από την ΓΕΚ Τέρνα και τοποθετήθηκε – όπως τοποθετήθηκε στον Ελλάκτωρ δημιουργώντας ένα όγκο εντάσεων και συγκρούσεων.
Μια νέα σύγκρουση που έχει προκύψει είναι με τον Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,54% του Ελλάκτωρ ή 26,88 εκατ μετοχές.
Στις 10 Μαίου 2021 έληξε η option που διέθετε η Reggeborgh η οποία άμεσα κατέχει το 14,79% του Ελλάκτωρ ή 31,69 εκατ μετοχές.
Η option με τον Μπόμπολα με βάση πληροφορίες φέρει τιμή εξάσκησης 1,60 ευρώ (εύρος 1,55 με 1,68 ευρώ) περίπου και όχι 2,10 ευρώ που είχε αναφερθεί.
Ωστόσο οι σχέσεις Reggeborgh και Μπόμπολα έχουν επιδεινωθεί, υπάρχει ένταση και σχετίζεται με την option.
Την ίδια στιγμή η Reggeborgh έχει δημιουργήσει και νέα option για το 3,18% ή 6,82 εκατ μετοχές με λήξη περιόδου εξάσκησης έως τις 20 Ιουλίου 2021.
Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι εάν θεωρητικά εξασκηθούν όλες οι option η Reggeborgh θα ελέγχει το 30,52% του Ελλάκτωρ ή 65,40 εκατ μετοχές.
Όμως εάν δεν εξασκηθεί η option του Μπόμπολα… είναι πιθανόν η Reggeborgh να χάσει ένα σύμμαχο στις περίεργες μετοχικές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh πλήρωσε επίσης 5 εκατ για να δελεάσει τον Διαμαντίδη της Delta Tankers που κατέχει το 3,18% του Ελλάκτωρ ώστε να ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου στην Γενική Συνέλευση.
Η Reggeborgh έχει στηριχθεί στις option και δείχνει ότι δεν λειτουργεί στρατηγικά αλλά ευκαιριακά.
Την ίδια στιγμή και η πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill ελέγχει το 25,58% του Ελλάκτωρ έμμεσα και άμεσα.

Τι θα συμβεί με τον Μπόμπολα;

Η Reggeborgh έχει ανάγκη τον Λεωνίδα Μπόμπολα και το ποσοστό του το 12,54%.
Χωρίς αυτό θα απομείνει με 18% στον Ελλάκτωρ και εφόσον εξασκηθεί και η option του 3,18% με τιμή εξάσκησης 1,50 ευρώ.
Εάν η option εξασκηθεί – σενάριο έωλο – τότε θα έχουν πληρώσει 1,60 ευρώ Χ 26,88 εκατ μετοχές που κατέχει ο Μπόμπολας = 43 εκατ
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να συνεισφέρει η Reggeborgh το 30,52% της αύξησης κεφαλαίου των 120,5 εκατ ευρώ ή 36,7 εκατ ευρώ με τιμή εξάσκησης 0,90 ευρώ.
Θα έχει πληρώσει η Reggeborgh δηλαδή για το 14,79% που κατέχει στον Ελλάκτωρ ή 31,69 εκατ μετοχές = 38 εκατ ευρώ + τα 43 εκατ στον Μπόμπολα + 10 εκατ για την option του 3,18% + 36,7 εκατ ευρώ συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου χωρίς να προσθέσουμε τις αδιάθετες μετοχές.
Το συνολικό άθροισμα αυτών = 128 εκατ ευρώ.
Τα 128 εκατ ευρώ είναι ακριβή επένδυση για την Reggeborgh.
Με αποτίμηση στον Ελλάκτωρ 278 εκατ πριν την αύξηση και μετά την αύξηση κεφαλαίου περίπου 350 εκατ ευρώ το 30,52% ισοδυναμεί με 110 εκατ θα πλησιάζουν στον ισοσκελισμό της επένδυσης αλλά θα έχουν επενδύσει 128 εκατ ευρώ.
Όλα αυτά εάν εξασκήσει η Reggeborgh την option του Λεωνίδα Μπόμπολα.
Εάν δεν την εξασκήσει την option είναι προφανές ότι θα υπάρξει ρήξη μεταξύ Reggeborgh και Μπόμπολα εξέλιξη που θα αλλάξει τις μετοχικές ισορροπίες καθώς η Greenhill… είναι παρούσα στις εξελίξεις με 25,58%.
Για την Reggeborgh η υπόθεση Μπόμπολας είναι εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Έχει πάρει παράταση έως τις 12 Μαίου για να οριστικοποιήσει τι θα πράξει η Reggeborgh αλλά η κατάσταση αρχίζει να δυσκολεύει.

Πότε θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ στα 0,90 ευρώ;

Η αύξηση κεφαλαίου θα ξεκινήσει αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Ιουλίου του 2021.
Η Reggeborgh θα συμμετάσχει όπως και η Greenhill αυτό είναι 100% βέβαιο.

Συμπέρασμα

Ο λογαριασμός για την Reggeborgh είναι βαρύς… στην υπόθεση Ελλάκτωρ δαπανάει σχεδόν το 86% των κερδών που έβγαλε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δηλαδή 128 εκατ σε σύνολο 150 εκατ ευρώ.
Οι ολλανδοί αλλιώς τα είχαν υπολογίσει, σχεδίαζαν την συγχώνευση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Ελλάκτωρ και το σενάριο αυτό λόγω της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν τους βγήκε με ότι αυτό συνεπάγεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης