Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση να μην ποντάρει πολύ στο χρηματιστηριακό κλίμα γιατί πολλά μπορεί να συμβούν… προσοχή στις προσδοκίες

Η κυβέρνηση να μην ποντάρει πολύ στο χρηματιστηριακό κλίμα γιατί πολλά μπορεί να συμβούν… προσοχή στις προσδοκίες
Οι επενδυτές ας είναι πιο προσεκτικοί... τις προσεχείς εβδομάδες πολλά θα μπορούσαν να συμβούν
Σχετικά Άρθρα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο στο να καλλιεργήσει χρηματιστηριακές προσδοκίες.
Το είδαμε στην περίπτωση της Πειραιώς και το πώς χειρίστηκε την αύξηση κεφαλαίου, το βλέπουμε στην Attica bank, στην ΔΕΗ.
Ενώ το χρηματιστήριο είναι μέρος της οικονομίας και λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός, ενώ το χρηματιστήριο είναι εργαλείο διαφάνειας και κερδοσκοπίας, επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας επιχειρηματικών επιλογών… όταν καλλιεργούνται αυξημένες προσδοκίες υπάρχει κίνδυνος… της απογοήτευσης.
Εσχάτως έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι όλα θα εξελιχθούν τέλεια, οι αγορές αέναα θα αυξάνονται, οι μετοχές αδιάκοπα θα φουσκώνουν τις αποτιμήσεις και με την χειραγώγηση των κεντρικών τραπεζών και των εργαλείων δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει οδηγήσει στην εκτροπή… οι αγορές θα συνεχίσουν ανοδικά.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Wall είναι μια ακραία φούσκα, ειδικά μάλιστα όταν στον Nasdaq ή στον S&P 500 υπάρχουν μετοχές που διαπραγματεύονται 37 με 40 φορές τα κέρδη… αυτό ονομάζεται ακραία φούσκα.

Ο ελληνικός μικρόκοσμος… σενάρια και κερδοσκοπία

Στον ελληνικό μικρόκοσμο… έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι άπαξ και η οικονομία θα ακολουθήσει ανοδική πορεία για χρόνια λόγω των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες που ενεργοποιούνται… το χρηματιστήριο θα συνεχίσει ανοδικά… θα δούμε τις 1000 μονάδες, τις 1500 μονάδες και ήδη κάποιοι μιλούν για 2.500 μονάδες σε ένα ή ενάμιση χρόνο από σήμερα στα μέσα του 2023.
Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν από διάφορους σενάρια ότι η Εθνική θα πάει στα 5 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 22 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 14 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 18 με 20 ευρώ.
Όλες αυτές οι τιμές όμως είτε δεικτών, είτε μετοχών προσκρούουν σε ένα εμπόδιο και αυτό σχετίζεται με τον ετεροχρονισμό φάσης που μπορεί να σημειωθεί ή κατά το ορθότερο θα σημειωθεί με τα βεβαιότητας μεταξύ των διεθνών αγορών και του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η Wall θα διορθώσει αργά ή γρήγορα.
Τον Μάρτιο του 2020 υποχώρησε στα 21,4 τρισεκ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία του δείκτη S&P 500 και τον Μάιο 2022 έφθασε στα 36 τρισεκ. δολάρια αύξηση δηλαδή 15 τρισεκ. δολαρίων.
Η χρηματιστηριακή αξία του δείκτη S&P 500 αναλογεί 180 φορές το ελληνικό ΑΕΠ ή 180 φορές την ελληνική οικονομία.
Αυτό είναι ακραίο και αποδεικνύει ότι η Wall Street είναι ακραία φούσκα.

Γιατί η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει με το χρηματιστήριο

Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ξεκάθαρα πιο φιλική με τις αγορές και αντιμετωπίζεται με εμπιστοσύνη από τους επενδυτές… η δημοσιονομική εκτροπή είναι αυτή που έχει καθηλώσει την αγορά στις 900 μονάδες.
Αναμέναμε ότι θα δούμε τις 1000 μονάδες έως τέλος Μαίου και μάλλον θα αναιρεθεί ο στόχος αυτός.
Ως μέτρο σύγκρισης μια αντιπαθής κυβέρνηση από τις αγορές, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είχε οδηγήσει την χρηματιστηριακή αγορά στις 950 μονάδες εν μέσω μνημονίων.
Παρατηρούμε ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις στην οικονομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που έχουν περισσότερο στόχο την εντύπωση παρά την ουσία.
Βλέπουμε την κυβέρνηση και ορισμένα στελέχη της να εμπλέκονται σε χρηματιστηριακά παίγνια όχι με όρους ιδίου οφέλους αλλά με μια αντίληψη να χρησιμοποιηθεί το χρηματιστήριο ως μηχανισμός επιβράβευσης της οικονομικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι έχει καλλιεργήσει μια προσδοκία η οποία ωστόσο χρήζει προσοχής.
Η κυβέρνηση να μην ποντάρει πολύ στο χρηματιστηριακό κλίμα γιατί πολλά μπορεί να συμβούν… προσοχή λοιπόν στις προσδοκίες…
Ειδικά προσεχώς μπορεί να συμβούν ορισμένα πράγματα τα οποία να μην είναι πολύ ευχάριστα και οι επενδυτές… πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Είχαμε υιοθετήσει τις τελευταίες εβδομάδες μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση για την χρηματιστηριακή αγορά και τις τράπεζες.
Ενώ η κυρίαρχη τάση είναι ανοδική… ο ρυθμός ανόδου θα είναι πολύ πιο αργός από ότι έχει εκτιμηθεί.
Η ανάκαμψη των τραπεζών θα είναι πολύ πιο αργή από ότι έχει εκτιμηθεί.
Συν τοις άλλοις οι τράπεζες αποτιμήσεις διαμορφώνουν P/BV δηλαδή βασικούς δείκτες σύγκρισης αποτιμήσεων μεταξύ π.χ. ελληνικών και ευρωπαικών τραπεζών πουν δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να φουσκώνουν…
Θα υπάρξουν ορισμένα γεγονότα που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.
Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και ο κίνδυνος διεθνούς διόρθωσης ειδικά στην Wall είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί θα ακολουθήσει την κατολίσθηση.
Η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα…
markecappa_SP.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης