Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, προσοχή στις επιδόσεις α΄ τριμήνου 2021 – Ανέκδοτο οι κινήσεις στην Attica bank

Οι τράπεζες εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, προσοχή στις επιδόσεις α΄ τριμήνου 2021 – Ανέκδοτο οι κινήσεις στην Attica bank
Η μάχη της 3ης θέσης στις τραπεζικές κεφαλαιοποιήσεις ακόμη παίζεται
Σχετικά Άρθρα

Σημάδια κόπωσης έχουν αρχίσει να εμφανίζουν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες λόγω και της διόρθωσης στις διεθνείς αγορές με αφορμή τον πληθωρισμό… έχουν ανακρούσει πρύμναν.
Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά και πιστεύουμε ορθά για τις τραπεζικές μετοχές, η πρωτοκαθεδρία στις κεφαλαιοποιήσεις της Eurobank δεν θα αμφισβητηθεί πέριξ των 3 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank θα αναβαθμιστεί στον βασικό δείκτη της MSCI στις 11 Μαίου 2021 με ημερομηνία διακανονισμού 28 Μαίου 2021 εξέλιξη που θα φέρει εισροές 125 με 130 εκατ.

Γιατί η Eurobank κυριαρχεί χρηματιστηριακά;


1)Η Eurobank ενσωμάτωσε την Grivalia την εταιρία διαχείρισης των ακινήτων και ουσιαστικά υλοποίησε έμμεση αύξηση κεφαλαίου ή κατά το ορθότερο αύξηση κεφαλαίου σε είδος, ύψους 930-940 εκατ ευρώ.
2)Η Eurobank έχει δύο ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού
• Κάθε χρόνο από το 2022 και μετά θα μπορεί να επιτυγχάνει 200 εκατ κέρδη από το εξωτερικό αυτό ισοδυναμεί με το 60% της κερδοφορίας των άλλων τραπεζών στους ενοποιημένους ισολογισμούς.
• Κάθε χρόνο η Eurobank επιτυγχάνει κέρδη 100 με 120 εκατ από την εταιρία ακινήτων Grivalia που έχει απορροφήσει.
Είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα ακίνητα της Grivalia αποφέρουν έσοδα γιατί είναι ενοικιασμένα.
Σχεδόν το 50% των ακινήτων της αλυσίδας super market Σκλαβενίτης είναι ακίνητα ιδιοκτησίας της Grivalia που έχει ενοικιάσει στον Σκλαβενίτη.
Άρα κάθε χρόνο η Eurobank μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη 300 εκατ από εξωτερικό και ακίνητα.
• Κάθε χρόνο υποθέτουμε ότι η Eurobank μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη από έσοδα από τόκους και προμήθειες δανείων ύψους 150 εκατ και άλλα 50 εκατ υπολογίζονται τα έκτατα έσοδα από ομόλογα.
Το άθροισμα όλων αυτών 500 εκατ που είναι ο ετήσιος στόχος κερδοφορίας της Eurobank ή απόδοση ROE δηλαδή απόδοση κεφαλαίων σχεδόν 10%.
Η παράμετρος αυτή έρχεται να καταδείξει γιατί η Eurobank υπερέχει χρηματιστηριακά έναντι των άλλων τραπεζών, δεν είναι τυχαίο ότι υπερτερεί 600 εκατ έναντι της Εθνικής και 1,3 δισεκ. έναντι της Alpha bank με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους η Eurobank πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί χρηματιστηριακά και η Εθνική που προσπάθησε δεν φαίνεται να μπορεί επί της ουσίας να την αμφισβητήσει.

Η μάχη της 3ης θέσης στις τραπεζικές κεφαλαιοποιήσεις ακόμη παίζεται

Η μάχη στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών παίζεται μεταξύ της 3ης και 4ης θέσης μάχη την οποία δίνουν η Alpha bank και η Πειραιώς.
Η Alpha bank με 1,97 δισεκ. κεφαλαιοποίηση έχει P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή 1,97 δισεκ. προς λογιστική αξία 5,7 δισεκ. = 0,34 και είναι η φθηνότερη ελληνική τράπεζα.
Η τράπεζα Πειραιώς με 1,975 δισεκ. κεφαλαιοποίηση έχει P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή 1,975 δισεκ. προς λογιστική αξία 4,9 δισεκ. = 0,40 και κατατάσσεται στην 3η θέση βάση αποτίμησης ως προς τα κεφάλαια.
Με δεδομένα τα καλύτερα περιθώρια κέρδους της Alpha bank, όπως θα ανακοινώσει και στο νέο business plan… το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Alpha bank θα βρεθεί στην 3η θέση των αποτιμήσεων κλείνοντας την ψαλίδα έναντι της Εθνικής τράπεζας.

Προσοχή στο α΄ τρίμηνο του 2021

Οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή στις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο α΄ τρίμηνο του 2021.
Θα παρατηρηθεί ένα σημαντικό φαινόμενο, τα έσοδα εκ τόκων θα μειωθούν αισθητά μέσα στην χρονιά και η τάση θα διαφανεί στο α΄ τρίμηνο του 2021.
Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες θα χάσουν 500-600 εκατ έσοδα από τόκους και αυτό αποδίδεται αποκλειστικά σε ένα λόγο.
Οι τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους από τα NPEs, δηλαδή καταγράφουν τόκους που δεν παίρνουν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Με τις τιτλοποιήσεις τα NPEs μειώνονται αισθητά από τους ισολογισμούς των τραπεζών, οπότε μειώνονται και τα έσοδα εκ τόκων στις τράπεζες.
Οι προμήθειες θα έχουν βελτιωθεί ωστόσο δεν μπορεί να καλυφθεί αυτή η απώλεια ζωτικών εσόδων…

Ανέκδοτο η συμπεριφορά της μετοχής της Attica bank

Μια τράπεζα χωρίς κεφάλαια, όπως η Attica bank η οποία αποκάλυψε ότι έχει αρνητικά κεφάλαια.
Μια τράπεζα με προ προβλέψεων έσοδα 72.000 ευρώ ετησίως.
Μια τράπεζα όπου οι μέτοχοι θα υποστούν dilution 60% λόγω ενεργοποίησης του νόμου για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση… εμφανίζει συμπεριφορά μετοχής αέρα…
Το +20% στα 0,16 ευρώ δεν δικαιολογείται με την αποτίμηση στα 74 εκατ.
Η Attica bank έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης