Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Το άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία

Βασιλακόπουλος: Το άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία
Δεν μας εξασφαλίζουν 100% τα self test και τα test PCR είπε ο κ.Βασιλακόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με αφορμή και τις σημερινές ανακοινώσεις για την χαλάρωση των περιορισμών.
«Θα πρέπει να μην παρεξηγήσουμε το μήνυμα.
Το ότι ανοίγουν δραστηριότητες δε σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία.
Αν σταματήσουμε να προσέχουμε θα έχουμε πισωγυρίσματα και πολύ πιο αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, το βλέπουμε αυτό στα λύματα, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που μειώνονται.
Βλέπουμε και πολλά κρούσματα, αλλά εχτές έγιναν και τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος.
Ερωτηθείς στο πώς θα μπορούσαν να ανοίξουν τα γυμναστήρια, και αν θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με εμβολιασμένους, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «τα γυμναστήρια, κυρίως τα κλειστά, είναι χώρος υψηλής επικινδυνότητας».

Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια

«Κυρίως αυτά που έχουν και αερόβια άσκηση, γιατί όταν τρέχουμε κάνουμε μεγάλο αερισμό, έχουμε μεγάλη εκπνευστική ροή και πάνε πιο μακριά τα σταγονίδια.
Για αυτό υπάρχει σκέψη να ανοίξουν για τους εμβολιασμένους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης σε κλειστούς χώρους είναι πολύ πιο μεγάλος» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι τα test PCR δεν εξασφαλίζουν 100%.
«Το PCR για τα τεστ είναι η μέθοδος με τη μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι με ένα αρνητικό PCR, θα τελείωνε η πανδημία.
Δυστυχώς, όμως, ένα ποσοστό μπορεί να έχει αρνητικό PCR και να είναι θετικοί, να είναι φορείς.
Δεν μας εξασφαλίζει λοιπόν 100%.
Το ίδιο ισχύει και για ένα αρνητικό self-test.
Το self-test είναι χρήσιμο εργαλείο, όχι για να μας εξασφαλίσει ότι δεν έχουμε κορωνοϊό, αλλά επειδή τα θετικά κρούσματα που εντοπίζονται μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικά και δε θα τα βρίσκαμε αλλιώς.
Το αρνητικό self-test το λαμβάνουμε λίγο υπόψιν μας αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μας «αθωώνει», γιατί μπορεί να έχουμε τη λοίμωξη» ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Θέλουμε νησιά με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα

Αναφερόμενος στο σενάριο εκείνο που θέλει οι μετακινήσεις προς τα νησιά να γίνονται υποχρεωτικά με self-test, rapid test, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά να μην ισχύει η ίδια υποχρεωτικότητα για μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι «θέλουμε στα νησιά μας να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα για να στηρίξουμε τον τουρισμό μας, και λόγω υγειονομικών δομών».
«Επίσης είναι πιο εύκολος ο έλεγχος σε πλοία και αεροπλάνα» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης