Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σειρήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή - Νέο «μπλόκο» ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σειρήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή - Νέο «μπλόκο» ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Tο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 16 μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον της Γάζας
Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώνεται η στρατιωτική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, με τον πρώτο θάνατο ισραηλινού στρατιώτη να αποτελεί ένα γεγονός το οποίο αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας τη σκληρή αντίδραση του Ισραήλ.
Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 16 μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον της Γάζας και Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν βροχή ρουκετών στο Ισραήλ καθώς αυξάνεται η διεθνής ανησυχία για τις πιο έντονες εχθροπραξίες των τελευταίων χρόνων.
Εν τω μεταξύ, άκαρπη απέβη η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς οι ΗΠΑ μπλόκαραν εκ νέου μία δήλωση.
Όσον αφορά τις παράπλευρες οικονομικές απώλειες της σύρραξης, είναι ενδεικτικό ότι η ενεργειακή εταιρία των ΗΠΑ, Chevron, ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πλατφόρμα φυσικού αερίου της Ταμάρ ανοικτά των ισραηλινών ακτών έπειτα από οδηγίες του υπουργείου Ενέργειας.
Το Ισραήλ ανέφερε πως οι ενεργειακές του ανάγκες εξακολουθούν να καλύπτονται.


Τουλάχιστον 59 νεκροί σε Γάζα και Ισραήλ  - Απειλεί ο Netanyahu

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, ανέφεραν αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφερε πως ο διοικητής της ταξιαρχίας για την πόλη της Γάζας περιλαμβάνεται μεταξύ των στελεχών του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Χαμάς που σκοτώθηκαν.
«Είναι μόνο η αρχή. Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν είχαν ποτέ φανταστεί», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
Λίγο μετά την ανακοίνωση, ένας νέος καταιγισμός ρουκετών εκτοξεύθηκε προς την ισραηλινή πόλη Ασντόντ και ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο στρατός ετοιμαζόταν για νέες ομοβροντίες στην περιοχή του Τελ Αβίβ.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή και την απώλεια "άλλων ηγετών και πολεμιστών" και ανέφερε σε μια ανακοίνωση: "Χιλιάδες ηγέτες και στρατιώτες θα ακολουθήσουν τα βήματά τους και θα γίνουν μάρτυρες".
Παλαιστινιακή πηγή δήλωσε πως προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν σημείωσαν πρόοδο ώστε να τερματιστεί η βία που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένταση στη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού και συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Μπλόκο» ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση με επίκεντρο τη σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων, αποτυγχάνοντας για μία ακόμη φορά να συμφωνήσει σε μια δήλωση λόγω της επίμονης αντίθεσης των ΗΠΑ για την υιοθέτηση οποιουδήποτε κειμένου, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Για τις ΗΠΑ, βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει την ανησυχία του συνεδριάζοντας, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να θεωρούν ότι μια δήλωση βοηθά στην αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε ένας άλλος διπλωμάτης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσονταν υπέρ της υιοθέτησης μιας κοινής δήλωσης που θα στόχευε στο να μειωθεί η ένταση. Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει, προς το παρόν, από την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη Δευτέρα», αναφέρει μια διπλωματική πηγή.
«Πρόκειται για μια ευρεία κλιμάκωση εδώ και χρόνια», συμπλήρωσε.
Ήδη από τη Δευτέρα, σε μια πρώτη έκτακτη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί την υιοθέτηση ενός κοινού κειμένου, που είχαν προτείνει η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, με το οποίο καλούνταν οι δύο πλευρές να απόσχουν από κάθε πρόκληση. Οι ΗΠΑ είχαν τότε εξηγήσει ότι δεν είναι σίγουρες πως ένα κείμενο μπορεί να βοηθήσει σε μια αποκλιμάκωση.

Έκκληση από τον Γάλλο ΥΠΕΞ

Η Γαλλία απηύθυνε σήμερα έκκληση, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα αιματηρή σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.
«Ο κύκλος της βίας που είναι σε εξέλιξη στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ αλλά και τη Δυτική Όχθη και σε πόλεις του Ισραήλ κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια μεγάλη κλιμάκωση. Σε λιγότερο από 15 χρόνια, η Λωρίδα της Γάζας έχει γνωρίσει τρεις πολύνεκρες συρράξεις. Πρέπει να γίνει καθετί δυνατό για να αποφευχθεί μια τέταρτη", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean Yves Le Drian, σε ομιλία του στη Γερουσία.

Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα «δριμύτατα» τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά ισραηλινών πόλεων, κάνοντας λόγο για «βία η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο» και επισημαίνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
«Η Χαμάς και οι συνδεδεμένες με αυτήν εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν επιτεθεί από τη Δευτέρα εναντίον του Ισραήλ με περισσότερους από 1.000 πυραύλους. Ο στόχος τους είναι να σκοτώσουν ανθρώπους εσκεμμένα και αδιακρίτως», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει δριμύτατα τις επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτή η βία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Το Ισραήλ έχει, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις», σημείωσε, ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενες ευθύνες του Ισραήλ, τόνισε ότι η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ είναι αδιαπραγμάτευτη για την γερμανική κυβέρνηση και αποτελεί αποφασιστικό σημείο της εξωτερικής πολιτικής της. «Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σε συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης του Ισραήλ να έχουμε διαφορετική άποψη», συνέχισε, αλλά τόνισε: «Σε μια μέρα σαν τη σημερινή, η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη: οι τρομοκρατικές επιθέσεις με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν. Αυτό είναι που πρέπει τώρα να γίνει, προκειμένου να μην σκοτωθούν περισσότεροι άνθρωποι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης