Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι στρατιές του Τwitter και του Reddit κινούν τα νήματα στη Wall Street και ανεβάζουν στα ύψη τα penny stocks

Οι στρατιές του Τwitter και του Reddit κινούν τα νήματα στη Wall Street και ανεβάζουν στα ύψη τα penny stocks

Οι κερδοσκόποι στα penny stocks έχουν τη δική τους εξειδικευμένη διαδικτυακή υποκουλτούρα που μοιάζει με - αλλά διαφέρει από - τον στρατό WallStreetBets της Reddit

Ένας νέος "στρατός" επενδυτών έχει αναδυθεί στη Wall Street.

Ένας στρατός που δεν μπορεί να ελεγχθεί, αλλά που οδηγεί μετοχές και αξίες σε πρωτοφανή επίπεδα, αλλοιώνοντας επί της ουσίας στρατηγικές δεκαετιών από τους επαγγελματίες traders.
Αυτό θίγει νέα ανάλυση των Financial Times, με αφορμή έναν... influencer του Twitter με το όνομα Alexander Delarge, του οποίου η εικόνα προφίλ είναι ο κοινωνιοπαθητικός πρωταγωνιστής της ταινίας "Κουρδιστό Πορτοκάλι".
Το μήνυμα του Delarge αφορούμε την MedX Holdings, μια επιχείρηση που βρίσκεται στην αναδυόμενη βιομηχανία κάνναβης, με τους 61.000 ακόλουθους του λογαριασμού να ανεβάζουν τη μετοχή.
Η πραγματική ταυτότητα του Delarge μπορεί να είναι ένα μυστήριο, αλλά η επιρροή του είναι ξεκάθαρη.
Το μήνυμα εμφανίστηκε λίγο πριν από το τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά η τιμή της MedX αυξήθηκε από 0,022 δολάρια στα 0,0287 δολάρια, δηλαδή ένα άλμα 30%.
Την εβδομάδα πριν το tweet, η MedX διαπραγματευόταν με περίπου 4 εκατομμύρια μετοχές την ημέρα.
Αλλά τις ημέρες πριν από την ανάρτηση, οι όγκοι είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνονται και μέχρι το τέλος της 3ης Φεβρουαρίου περισσότερες από 38 εκατομμύρια μετοχές είχαν αλλάξει χέρια.
Και ο όγκος αυξήθηκε στα 47 εκατ. την επόμενη μέρα καθώς οι μετοχές έφτασαν στα 0,035 δολάρια.

Το παράδειγμα της MedX

Η μετοχή της MedX είναι ένα από τα εκατοντάδες λεγόμενα penny stocks - αξίας κάτω των 5 δολ. - τα οποία διαπραγματεύονται ιδιωτικά, μακριά από τις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, και τα οποία έχουν δει τις κερδοσκοπικές φρενίτιδες να βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μια έρευνα των FT διαπίστωσε δεκάδες ακόμη μετοχές που τους τελευταίους μήνες έδειξαν ξαφνικές αυξήσεις στις συναλλαγές που συχνά ενθαρρύνονταν από λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένου του Delarge.
Μερικές από τις περιπτώσεις έχουν τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών.
Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανέστειλε τις συναλλαγές σε περισσότερες από 20 μικρές μετοχές, υποδηλώνοντας ότι είχαν πέσει θύματα προφανών συντονισμένων προσπαθειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διογκώσουν την τιμή τους.
Μερικές από αυτές ήταν εταιρείες με κέλυφος - ή ακόμη και ανενεργές - με τους επικεφαλής τους να βρίσκονται στο Twitter.
Οι μεγάλες κινήσεις επισύρουν την προσοχή στον ασταθές κόσμο των μετοχών διαπραγμάτευσης, όπου οι τιμές μπορούν να ανέλθουν και να υποχωρήσουν με βάση το κύμα και όχι από συγκεκριμένα εταιρικά νέα.
Είναι οι λιγότερο γνωστές στις αμερικανικές αγορές μετοχών, όπου οι διαπραγματεύσεις γίνονται ιδιωτικά μεταξύ χρηματιστών αντί να αποστέλλονται μέσω κεντρικού χρηματιστηρίου, όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή το Nasdaq.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και η GameStop και άλλες λεγόμενες «μετοχές meme» το 2021.
Αλλά ο εξωχρηματιστηριακός κόσμος έχει επίσης δει ένα κύμα ενδιαφέροντος από επενδυτές λιανικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τον Φεβρουάριο υπήρχαν σχεδόν 2 τρισ. συναλλαγές, που έσπασαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.

Οι προειδοποιήσεις

Οι κίνδυνοι της εξωχρηματιστηριακής αγοράς τονίστηκαν πρόσφατα από τον David Einhorn, έναν εξέχοντα διαχειριστή hedge fund και πρόεδρο της Greenlight Capital, ο οποίος σε μια επιστολή προς τους επενδυτές έθεσε την προβληματική υπόθεση της Hometown International, η οποία διαθέτει ένα μόνο κατάστημα στο New Jersey και πέτυχε πωλήσεις 13.976 δολ. το 2020.
Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση της είναι περίπου 100 εκατ. δολάρια.
«Το pastrami της πρέπει να είναι καταπληκτικό.
Οι μικροί επενδυτές που προσελκύονται από αυτές τις καταστάσεις είναι πιθανό να βλαφθούν τελικά, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές - που υποτίθεται ότι προστατεύουν τους επενδυτές - φαίνεται ότι δεν είναι ούτε παρόντες ούτε περίεργοι", έγραψε ο Einhorn.
"Είναι απολύτως η Άγρια Δύση.
Και δυστυχώς δεν υπάρχει πραγματικός σερίφης στην πόλη", ανέφερε ο George Sharp, σύμβουλος εταιρειών microcap και πρώην σύμβουλος της OTC Markets Group, μιας ιδιωτικής εταιρείας που συλλέγει, διαχειρίζεται και διανέμει τις περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν στα penny stocks που αποτελούν αντικείμενο ιδιωτικής διαπραγμάτευσης.
"Και το Twitter είναι το φόρουμ du jour [που] επέτρεψε στους κακούς ηθοποιούς να εκτελέσουν αυτά τα σχέδια σε μεγαλύτερο βαθμό από ποτέ", πρόσθεσε.

Υποκουλτούρες

Οι κερδοσκόποι στα penny stocks έχουν τη δική τους εξειδικευμένη διαδικτυακή υποκουλτούρα που μοιάζει με - αλλά διαφέρει από - τον στρατό WallStreetBets της Reddit που έχει οδηγήσει τους όγκους σε μετοχές meme.
Ο ρυθμός δημοσίευσής τους στο Twitter είναι πιο τρελός.
Έρευνα από την ομάδα ανάλυσης των στοιχείων κοινωνικών μέσων PiiQ Media διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα penny stocks που παρουσίασαν ξαφνικές αυξήσεις το 2021 είχαν 3.000 έως 4.000 αναφορές την ημέρα - μερικές φορές ακόμη και 7.000 - σε σύγκριση με περίπου 2.000 έως 3.000 καθημερινές αναφορές μετοχών meme όπως το GameStop και η AMC Theatre στο Twitter.
Ο αντίκτυπος της συνομιλίας είναι σαφής: σε ορισμένες περιπτώσεις, η PiiQ διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις στην ανάρτηση συσχετίζονταν άμεσα με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών για τα συγκεκριμένους τίτλους για μια περίοδο έξι μηνών, καθώς και τις πιο δραματικές μεταβολές στην τιμή των μετοχών.
"Υπάρχει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο συμπεριφοράς και δραστηριότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω από μερικά από αυτά τα penny stocks", λέει ο συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της PiiQ, Aaron Barr.
"Ο όγκος της δραστηριότητας φαίνεται να ξεπερνά απλώς την κερδοσκοπική αισιοδοξία, με σαφώς αναντιστοιχία όγκων συναλλαγών στην αξία".
Ο τρόπος με τον οποίο οι λάτρεις των μετοχών του Twitter επιλέγουν τους στόχους τους παραμένει ασαφής. Μερικές είναι μικροσκοπικές εταιρείες ή ανενεργές εταιρείες που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις κανονιστικές απαιτήσεις ή που άλλαξαν το όνομα, τη διοίκηση ή τις βασικές δραστηριότητές τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.
Η πρόσφατη έρευνα της SEC για ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις δείχνει περιπτώσεις πιο εμφανών "τεχνητών" προώθησης.
Μια πηγή εξοικειωμένη με αυτήν την υποκουλτούρα διαπραγμάτευσης, είχε τονίσει στη SEC την ανησυχητική δραστηριότητα, και περιέγραψε ότι είναι το playbook για τους πιο τρομερούς παίκτες των οποίων η συμπεριφορά οδήγησε σε αναστολές συναλλαγών: "Θα αγοράσουν ήσυχα μετοχές και όταν έχουν αρκετές, θα χτυπήσουν.
Άλλες φορές, αυτοί οι traders ωθούν ελαφρώς μεγαλύτερες μετοχές, αυξάνοντας τον ενθουσιασμό της αγοράς και συνομιλούν επίσης σε μεγάλες ομάδες και φόρουμ του Reddit, όπως το Investors Hub.
Πολλοί άνθρωποι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία ορισμένων από τους κοινωνικούς traders είπαν στους FT ότι τα άτομα έχουν αποκλειστικές ομάδες σε ιδιωτικές πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Telegram και το Discord, όπου αρχίζουν να δημιουργούν ενδιαφέρον για ένα επιλεγμένο ticker.

Συμβουλές και bots

Μεγάλο μέρος αυτής της συμπεριφοράς είναι η συνηθισμένη συζήτηση των traders και βρίσκεται στη γκρίζα περιοχή.
Μεταξύ των πιο παραγωγικών tweeter είναι ο Delarge, του οποίου το προφίλ είναι ενεργό στην πλατφόρμα από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Όπως και οι περισσότεροι traders του Twitter, το προφίλ φέρει μια προειδοποίηση: "ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΝΤΕ ΤΟ DD ΣΑΣ!" - συντόμευση για τη δέουσα επιμέλεια.

Το καρφιτσωμένο tweet του trader είναι μια εικόνα ενός κόκκινου Tesla που αγοράστηκε με χρήματα που κερδίστηκαν από τις συναλλαγές.
Σύμφωνα με την PiiQ, ο Delarge κάνει tweets έως και 50 φορές την ημέρα, συνήθως δημοσιεύοντας επιλογές σε ένα ενθουσιασμένο κοινό.
Δεδομένης της ανωνυμίας του, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν ο Delarge κατέχει μετοχές προτού τις προωθήσει και δεν υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραξίας εκ μέρους του.
Ένα μήνα πριν από την ειδοποίηση του Delarge τον Φεβρουάριο, η MedX άλλαξε τον έλεγχο και έλαβε τις κανονιστικές άδειες, υποσχόμενη στους επενδυτές ότι θα αξιοποιήσει τις νομοθετικές αλλαγές για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.
Τα νέα της ειδοποίησης για την MedX του Delarge φάνηκε να εξαπλώνονται σε επιλεγμένα ιδιωτικά δωμάτια συνομιλίας που διευθύνονται από άλλους traders εκ των προτέρων.
Ένα screenshot ενός ιδιωτικού φόρουμ, έδειξε ότι ένας trader δημοσίευσε μια «εμπιστευτική» ενημέρωση αρκετές ώρες πριν ο Delarge τουιτάρει για την MedX.
«Ας ελπίσουμε ότι αυτή η είδηση θα δώσει σε όλους μας που είναι κολλημένοι σε αυτό μια αρκετά μεγάλη ώθηση για να βγούμε», έγραψε ο trader.
"Μπορείτε να το δείτε να αρχίζει να ανεβαίνει τώρα", έγραφε.
Σε μια άλλη ομάδα συζήτησης στο Telegram, αφιερωμένη στο MedX, ένα μέλος, η "SmallTimeTina", είπε στα 36 μέλη ότι "μόλις έλαβε μια συμβουλή ότι το MEDH υποτίθεται ότι θα εκτοξευθεί πριν κλείσει σήμερα".
Και πρόσθεσε: «Μπορεί να υπάρχει κάποια εξέλιξη. Μην υποχωρείς. Ήρθε η ώρα!», έγραψε.
Όταν ρωτήθηκε από τους FT, η SmallTimeTina είπε ότι ο Delarge θα πήγαινε συνήθως στα «δωμάτια» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έλεγε σε «πολλούς ανθρώπους» σχετικά με τις προγραμματισμένες ειδοποιήσεις.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν πίστευε ότι ο trader είχε καμία σύνδεση με τις εταιρείες.
«Είναι φυσιολογικό οι επενδυτές να μοιράζονται πληροφορίες», λέει.
"Αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στα κοινωνικά μέσα".
Και όπως επισήμανε, τα penny stocks ως επί το πλείστον κινούνται με δυναμική.
Σπάνια κινούνται καθαρά με βάση την απόδοση, επειδή πολλά από αυτά βρίσκονται στο στάδιο της εκκίνησης και μόλις που βγάζουν κέρδος.
Volatile trading of SpectraScience before SEC suspension

Πλαστοί λογαριασμοί;

Η ανάλυση από την ομάδα πληροφοριών κοινωνικών μέσων, Graphika, διαπίστωσε την πιθανή χρήση πλαστών λογαριασμών από τον Delarge για την ενίσχυση των δημοσιεύσεων.
Συγκεκριμένα, εντόπισε τουλάχιστον δύο ομάδες εκατοντάδων λογαριασμών - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χρησιμοποιούν φωτογραφίες μετοχών - που είχαν δημιουργηθεί πρόσφατα και ξαφνικά άρχισαν να ακολουθούν τον Delarge ταυτόχρονα στις αρχές Φεβρουαρίου.
Πολλά από αυτά φάνηκαν "να συντονίζονται με σκοπό την ενίσχυση των" tweets του Delarge και "έχουν μικρή διαδικτυακή δραστηριότητα εκτός από retweets" αυτού του λογαριασμού, διαπίστωσε η Graphika.
Ο Delarge απολαμβάνει επίσης retweets από πολλούς από τους πιο δημοφιλείς λογαριασμούς στο χώρο συναλλαγών OTC, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η PiiQ βρήκε παρόμοια χαρακτηριστικά.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι μικρότερα προφίλ κοινωνικών μέσων με ιστορικές και οικείες αμοιβαίες συνδέσεις έχουν υψηλότερους από τον μέσο όρο όγκους λογαριασμών που αυξάνουν τις τάσεις και επεκτείνουν την προσέγγιση», ανέφερε.
Σε επαφή που έγινε μέσω Twitter, ο Delarge αρνήθηκε να εμπλακεί στη χειραγώγηση των τιμών των μετοχών, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των FT, με την αιτιολογία ότι ο τύπος τείνει να δημοσιεύει αρνητικά άρθρα σχετικά με την εξωχρηματιστηριακή αγορά.

Κανονιστική καταστολή

Το Twitter δεν έχει ρητή πολιτική απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς.
Είναι δύσκολο για μια πλατφόρμα να διαφοροποιήσει έναν χειραγωγό της αγοράς από έναν ενθουσιώδη trader χωρίς να δεχτεί καταγγελίες και να δει τις πραγματικές τους συμμετοχές.
Η εταιρεία επιτρέπει στους χρήστες της να έχουν ψευδώνυμο και όχι να συνδέουν το προφίλ τους με οποιαδήποτε πραγματική ταυτότητα.
Το Twitter λέει ότι ο λογαριασμός του Delarge δεν παραβιάζει τους κανόνες του αυτή τη στιγμή.
"Είτε πρόκειται για συζητήσεις για αθλήματα, ψυχαγωγία ή για μετοχές, εστιάζουμε στο να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές στο Twitter", ανέφερε.
Οι περιορισμένες δημόσιες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τις αμερικανικές εταιρείες μετοχών διοχετεύονται μέσω του OTC Markets Group.
Συγκεντρώνει τις αρχειοθετημένες πληροφορίες τους και παρέχει τιμές και δεδομένα για συναλλαγές και χρησιμεύει ως μια λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική από την εισαγωγή στο NYSE ή το Nasdaq.
Σε κανονιστικούς όρους, δεν είναι πλατφόρμα όπως το NYSE.
Εποπτεύεται από τον Finra, τον αυτορυθμιζόμενο φορέα της Wall Street ενώ η SEC επιβλέπει τη διαπραγμάτευση τίτλων και μπορεί να αναστείλει τις μετοχές για την προστασία των επενδυτών.
Ωστόσο, οι ευθύνες της OTC Markets περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των 10.000 εγγεγραμμένων τίτλων της για «ύποπτη δραστηριότητα».
Δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να σταματήσει τις συναλλαγές σε τίτλους, αλλά προειδοποιεί μόνο τους επενδυτές για πιθανούς κινδύνους.

Ύποπτη δραστηριότητα

Για να ενισχύσει τη διαφάνεια, στα τέλη Φεβρουαρίου, η SEC ανέστειλε τη διαπραγμάτευση 21 μετοχών των οποίων η τιμή καθορίστηκε από αυτό που αποκαλούσε «ύποπτη δραστηριότητα κοινωνικών μέσων».
Σχεδόν καμία από τις εταιρείες δεν είχε υποβάλει κατάθεση στη ρυθμιστική αρχή ή στις OTC Markets για περισσότερο από ένα χρόνο.
Η SEC ενήργησε σε πολλές υπό τις συστάσεις της OTC Markets, μερικές φορές αφού η OTC είχε εκδώσει τις δικές της προειδοποιήσεις στους επενδυτές.
Μεταξύ των μετοχών που είχαν τεθεί σε αναστολή ήταν η SpectraSciences, μια εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης της Μινεσότα με το hashtag SCIE.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Delarge «ενίσχυε» τη μετοχή σχεδόν καθημερινά.
"Όταν εμφανιστεί αυτό. . . Θα είμαι πλουσιότερος !!", ανέφερε στο twitter.
Ένα μήνα αργότερα, ο λογαριασμός του Delarge ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς στο Twitter για να προειδοποιεί και να ενθαρρύνει επανειλημμένα τις επενδύσεις στη μετοχή, λίγο πριν από την αναστολή του: «Αν όλοι μας tweet μόνο το SCIE και το κατέχουμε, είμαστε όλοι εκατομμυριούχοι. . . αν εμμείνουμε στο σχέδιο η τιμή δεν μπορεί να μειωθεί!», έγραφε.
MedX Holdings' price and trading increase around Delarge 'alert'
Σε ένα άλλο tweet, ο Delarge ισχυρίστηκε ότι η Spectra είχε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη «αντιμετώπιση του καρκίνου».
Στην πραγματικότητα, η εταιρεία δεν διέθετε καν λειτουργική τηλεφωνική γραμμή ή ιστότοπο και δεν είχε υποβάλει τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα από το 2017.
Μια άλλη μετοχή OTC που τέθηκε σε αναστολή από την SEC τον Φεβρουάριο για χειραγώγηση με γνώμονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν το All Grade Mining, το οποίο αναφέρεται ως «εταιρεία ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού».
Ο διευθύνων σύμβουλός του, Gary Kouletas, κατηγορήθηκε - μαζί με οκτώ άλλους - για φερόμενη συμμετοχή σε σχέδιο «άντλησης» των συμμετοχών και πόρων άλλης εταιρείας.

Unhedged: Οι μετοχές αξίας θα σώσουν τους εκταθειμένους;

Τον Μάρτιο, η SEC ανακοίνωσε επίσης χρεώσεις απάτης και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εναντίον του Andrew Fassari με έδρα την Καλιφόρνια για ένα σύστημα που αφορούσε μια αδρανή εταιρεία της Νεβάδας που ονομάζεται Arcis Resources Corporation
Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της SEC, λίγο μετά την αγορά 41 εκατ. μετοχών της Arcis από τον Fassari στις αρχές Δεκεμβρίου, άρχισε να δημοσιεύει στους 13.000 οπαδούς του στο Twitter, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της και υποστηρίζεται από «τεράστιους» επενδυτές.
Χρησιμοποιώντας το hashtag @OCMillionaire, φέρεται επίσης ότι μοιράστηκε πολλά ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας μαζί με δημοσιεύσεις μιας μαύρης Ferrari.
Αφού η μετοχή αυξήθηκε κατά 4.000%, ο Fassari πούλησε τις μετοχές του αποκομίζοντας κέρδη άνω των 900.000 δολαρίων - ενώ ταυτόχρονα είπε στους οπαδούς του ότι συνέχισε να διακρατά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης