Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πρόταση για ενιαίο φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ που να ενισχύει τις επενδύσεις

Κομισιόν: Πρόταση για ενιαίο φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ που να ενισχύει τις επενδύσεις
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, ορισμένες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ θα υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν τους πραγματικούς συντελεστές με τους οποίους φορολογούνται τα κέρδη τους
Σχετικά Άρθρα
Δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο φορολογικό καθεστώς όσον αφορά της επιχειρήσεις στην ΕΕ, με στόχο ένα δίκαιο και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξη και της απασχόλησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 18 Μαΐου 2021.

Διαφάνεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ορισμένες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να δημοσιεύουν τους φορολογικούς συντελεστές με τους οποίους πραγματικά φορολογούνται τα κέρδη τους προκειμένου να διασφαλισθεί καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας, καθώς και νέα μέτρα κατά της φορο-αποφυγής με στόχο την αντιμετώπιση της καταχρηστικής χρήσης της μεταφοράς εσόδων σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές

Χρέος - ίδια κεφάλαια

Στην ανακοίνωση των το σχέδιό της θα στοχεύσει στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, αλλάζοντας το τρέχον καθεστώς εταιρική χρηματοδότησης, το οποίο αντιμετωπίζει τη χρηματοδότηση των εταιρειών μέσω του δανεισμού πιο ευνοϊκά από τη χρηματοδότηση μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
«Αυτή η πρόταση θα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους μέσω ιδίων κεφαλαίων αντί να στραφούν στο δανεισμό», ανέφερε.
 

G20 και ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση παρουσιάζεται ένα μακροπρόθεσμο και ένα βραχυπρόθεσμο όραμα που θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει από την πανδημία COVID-19 και θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκών δημόσιων εσόδων κατά τα επόμενα έτη.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός δίκαιου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη με άφθονες θέσεις εργασίας στην ΕΕ και να αυξήσει την ανοικτή στρατηγική αυτονομία μας.
Στην ανακοίνωση λαμβάνεται υπόψη η πρόοδος που σημειώθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων της G20 και του ΟΟΣΑ σχετικά με την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση.

Άρση εμποδίων

Πρώτον, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μέχρι το 2023 ένα νέο πλαίσιο για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην ΕΕ, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των διοικητικών βαρών, στην άρση των φορολογικών εμποδίων και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού για τις επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά.
Το πλαίσιο «Business in Europe: Framework for Income Taxation» ή «BEFIT» (Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος) παρέχει στην ΕΕ ένα ενιαίο οδηγό κανόνων για την εταιρική φορολογία, το οποίο επιτρέπει τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων μεταξύ των κρατών μελών.
Το BEFIT θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους συμμόρφωσης, θα ελαχιστοποιήσει τις ευκαιρίες φοροαποφυγής και θα στηρίξει την απασχόληση και τις επενδύσεις στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Εντός του έτους

Το BEFIT θα αντικαταστήσει την εκκρεμούσα πρόταση για τη δημιουργία κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών, η οποία θα αποσυρθεί.
Η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια διαδικασία ευρύτερου διαλόγου σχετικά με το μέλλον της φορολογίας στην ΕΕ, η οποία θα κορυφωθεί εντός του 2022 με τη διοργάνωση μίας σημαντικής συνόδου σχετικά με το «μείγμα φόρων στην ΕΕ στην πορεία προς το 2050».

Επενδύσεις - επιχειρηματικότητα

Δεύτερον, στη σημερινή ανακοίνωση παρουσιάζεται επίσης ένα φορολογικό πρόγραμμα για τα επόμενα δύο έτη, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στην καλύτερη διασφάλιση των εθνικών φορολογικών εσόδων και στη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.
Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στον φιλόδοξο οδικό χάρτη, ο οποίος καθορίζεται στο σχέδιο δράσης για τη φορολογία που παρουσίασε η Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι.

Τα μέτρα

  • Εξασφάλιση μεγαλύτερης δημόσιας διαφάνειας, καθώς προτείνεται ορισμένες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να δημοσιεύουν τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τους. Θα αντιμετωπιστεί επίσης η καταχρηστική χρήση των παρένθετων εταιρειών με νέα μέτρα κατά της φοροαποφυγής.
  • Στήριξη της ανάκαμψης, καθώς θα αντιμετωπιστεί η μεροληπτική μεταχείριση ανάμεσα στην έκδοση χρέους και μετοχών στην ισχύουσα εταιρική φορολογία, στο πλαίσιο της οποίας η χρηματοδότηση των εταιρειών με δανειακά κεφάλαια αντιμετωπίζεται ευνοϊκότερα από τη χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια.
    Η πρόταση αυτή θα έχει ως στόχο την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους μέσω ιδίων κεφαλαίων αντί να προχωρούν σε δανεισμό.


Μεταχείριση ζημιών

Τρίτον, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σύσταση σχετικά με τη μεταχείριση των ζημιών σε εγχώριο επίπεδο.
Η σύσταση ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις τη μεταφορά ζημιών τουλάχιστον στο προηγούμενο οικονομικό έτος.
Τούτο θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες κατά τα έτη πριν από την πανδημία, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τις ζημίες που υπέστησαν το 2020 και το 2021 με τους φόρους που κατέβαλαν πριν από το 2020.
Το μέτρο αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης