Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πόλεμος δηλώσεων ΗΠΑ - Τουρκίας με φόντο το Ισραήλ – Στο ναδίρ οι σχέσεις Biden - Erdogan

Πόλεμος δηλώσεων ΗΠΑ - Τουρκίας με φόντο το Ισραήλ – Στο ναδίρ οι σχέσεις Biden - Erdogan
Εκατέρωθεν πυρά των ΥΠΕΞ για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα

Στο κόκκινο είναι η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Τουρκίας καθώς εντείνεται η πολεμική ρητορική μεταξύ ακόμα και των προέδρων Joe Biden- Rejep Tayip Erdogan με φόντο τις συγκρούσεις Ισραηλινών – Hamas στη Μέση Ανατολή.
Ύστερα από την σφοδρή αντιπαράθεση που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που ήρθε να προστεθεί στις ολοένα επιδεινούμενες σχέσεις των δύο κρατών – μετά και την πρόσφατη έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 από την Άγκυρα - , τελευταίο επεισόδιο στη μεγάλη κόντρα είναι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο πέρασε στην αντεπίθεση και απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του State Department για «αντισημιτικές δηλώσεις» του προέδρου Erdogan.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σταματήστε να εκτοξεύετε ψευδείς κατηγορίες

«Οι ΗΠΑ να κάνουν προσπάθειες για να σταματήσουν τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων, αντί να εκτοξεύουν ψευδείς κατηγορίες κατά του Τούρκου προέδρου» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, το οποίο υποστηρίζει πως «ο αντι-σημιτισμός δεν θα πρέπει να χρηισμοποιείται για να κρύψει τις εθνικές και θρησκευτικές εκκαθαρίσεις» του Ισραήλ.
Με τη ρητορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας να κλιμακώνεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση που αναμένεται να έχουν Biden και Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.
Εκεί είναι που θα φανεί που βρίσκονται οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και πως θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ από εδώ και στο εξής την Τουρκία

Πυρά Άγκυρας

Το στίγμα της τουρκικής αντίδρασης είχε δώσει νωρίτερα με ανάρτηση του στο twitter ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης, Fahrettin Altun, ο οποίος είχε κάνει για απολύτως απαράδεκτη ανακοίνωση από το State Department.
«Η δήλωση των ΗΠΑ σχετικά με τις αναφορές του προέδρου Erdogan στη βία που ασκεί το Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων είναι απολύτως απαράδεκτη.
Εκείνοι που δεν έχουν το θάρρος και την ευπρέπεια να καταδικάσουν τη δολοφονία παιδιών, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να μιλήσουν σε κανέναν.
Το να καταδικάζεις έναν Ισραηλινό πρωθυπουργό που εξέφρασε την ευχαρίστησή του να σκοτώνει Μουσουλμάνους δεν είναι αντισημιτισμός.
Είναι μια ατυχής πραγματικότητα της νοοτροπίας ορισμένων Ισραηλινών ηγετών.
Ο πρόεδρός μας Erdogan έχει καταδικάσει με συνέπεια τον αντισημιτισμό, καθώς και την Ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία, ενώ αντιτίθεται στη δίωξη των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.
Έχουμε καλέσει και θα συνεχίσουμε να καλούμε τη διεθνή κοινότητα και εκείνους που έχουν σαφή συνείδηση της κατάστασης, να αντισταθούν στην κατοχή του Ισραήλ και τις επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών.
Εκείνοι που δεν έχουν το θάρρος να φωνάξουν κατά του Ισραήλ είναι οι πραγματικοί υποκινητές βία.
Η ενεργοποίηση ενός καθεστώτος απαρτχάιντ σε κατεχόμενα εδάφη και στη συνέχεια η αποφυγή ευθυνών και οι κατηγορίες σε άλλους, αποτελούν την ύψιστη υποκρισία.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε απόπειρα ψευδούς παρουσίασης των λέξεων του προέδρου μας Erdogan.
Θα σταθούμε δίπλα στην Παλαιστίνη.
Θα υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη και την ανθρωπότητα» υποστήριξε ο Altun.
54353535353453.JPG
State Department: Αντισημιτικές οι δηλώσεις Erdogan

Πυρά κατά του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan εκτόξευσαν οι ΗΠΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε τους Ισραηλινούς «δολοφόνους που σκοτώνουν παιδιά 5 και 6 ετών».
Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «αντισημιτικές» δηλώσεις που μπορεί να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία στη Μέση Ανατολή.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Erdogan σχετικά με τον εβραϊκό λαό», ανέφερε εκπρόσωπος του State Department.
Σημειώνεται πως οι εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas συνεχίζονται, έχοντας συμπληρώσει 9 ημέρες.
Από την έναρξη της νέας σύρραξης, πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους τουλάχιστον 59 παιδιά, και πάνω από 1.300 άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Erdogan σε Biden: Βάφεις τα χέρια σου στο αίμα

Με κύριο στόχο να χριστεί «προστάτης όλων των μουσουλμάνων» ο Erdogan εξαπέλυσε πρόσφατα τα πυρά του και κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, κατηγορώντας τον ότι βάφει τα χέρια του στο αίμα.
Την περασμένη Δευτέρα 17/5 ο Erdogan επέκρινε την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «γράφουν ιστορία με αιματοβαμμένα χέρια» σε σχέση με τη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Η κυβέρνηση Biden φέρεται να ενέκρινε τη Δευτέρα (17/5) την πιθανή πώληση στο Ισραήλ οπλικών συστημάτων αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων ικανών να πλήξουν στόχους ακριβείας, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου.

Φονιάς το Ισραήλ

Την ίδια ώρα σε ομιλία του από την Άγκυρα, ο Erdogan δήλωσε πως o Biden έχει «βαμμένα τα χέρια του με αίμα» για τις πολύνεκρες συγκρούσεις της τελευταίες εβδομάδας στη Γάζα
«Σήμερα είδαμε την υπογραφή του Biden σε μια σοβαρή συμφωνία για παροχή όπλων στο Ισραήλ.
(…) Κύριε Biden πήρες το μέρος των Αρμενίων στην αποκαλούμενη “Γενοκτονία”.
Τώρα δυστυχώς γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σου, υποστηρίζοντας το Ισραήλ, το οποίο επιτίθεται στη Γάζα με δυσανάλογο τρόπο» είπε ο Erdogan.
«Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό.
Δεν θα είμαστε σιωπηλοί και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας:
«Το Ισραήλ είναι φονιάς των Παλαιστινίων όλων των ηλικιών».
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «όσοι δεν μιλούν για την αιματοχυσία του κράτους – τρομοκράτη Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έρθει μέρα που αυτό το αίμα θα πέσει πάνω τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης