Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Μαζικές απελάσεις μεταναστών - Πρωτοφανής διπλωματική κρίση με το Μαρόκο

Ισπανία: Μαζικές απελάσεις μεταναστών - Πρωτοφανής διπλωματική κρίση με το Μαρόκο
Πρωτοφανής κρίση στις σχέσεις Ισπανίας - Μαρόκου
Σχετικά Άρθρα
Σε μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική οι οποίοι πέρασαν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το Μαρόκο, προχώρησαν οι ισπανικές αρχές.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez δήλωσε ότι 4.800 από τους 8.000 και πλέον μετανάστες που πέρασαν στη Θέουτα τις προηγούμενες δύο ημέρες έχουν απελαθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας και από τις δύο πλευρές έχουν παρέμβει για να εμποδίσουν την είσοδο άλλων.
«Προχωράμε στην άμεση απέλαση όσων έχουν εισέλθει παράτυπα», δήλωσε ο Sanchez μιλώντας στο κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σήμερα το πρωί Ισπανοί στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση αλλά και αστυνομικοί συνόδευσαν κάποιους μετανάστες που πέρασαν στη Θέουτα κολυμπώντας πίσω στο Μαρόκο, ενώ η μαροκινή αστυνομία οδήγησε εκατοντάδες νεαρούς άνδρες μακριά από τον μεθοριακό φράκτη.

Πρωτοφανής διπλωματική κρίση

Ο επικεφαλής του ισπανικού θύλακα είχε κατηγορήσει νωρίτερα τις μαροκινές αρχές ότι δεν καταφέρνουν να προστατεύσουν τη δική τους πλευρά των συνόρων και συνέδεσε την αύξηση των εισροών μεταναστών με την απόφαση της Μαδρίτης να επιτρέψει στον Brahim Ghali επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο, των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας, να νοσηλευθεί στην Ισπανία αφού μολύνθηκε από covid-19.
Εξάλλου σήμερα ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου, ο El Mustapha Ramid, υπονόησε ότι το Ραμπάτ έχει δικαίωμα να χαλαρώσει τους ελέγχους στα σύνορά του μετά τη νοσηλεία του Ghali.
«Τι περίμενε η Ισπανία από το Μαρόκο, όταν αυτό βλέπει τον γείτονά της να φιλοξενεί τον επικεφαλής μιας ομάδας που πήρε τα όπλα εναντίον του βασιλείου», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Το Μαρόκο έχει το δικαίωμα να χαλαρώσει (…) ώστε η Ισπανία να μάθει ότι κοστίζει το να υποτιμά το Μαρόκο», πρόσθεσε.
Ο Sanchez δεν έκανε τη σύνδεση αυτή, χαρακτηρίζοντας το Μαρόκο φίλο της Ισπανίας, ενώ το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών εξήρε τη συνεργασία με το Ραμπάτ για τον επαναπατρισμό των μεταναστών.
Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Arancha Gonzalez Laya δήλωσε σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι η Μαδρίτη ήταν πάντα εξαιρετικά προσεκτική στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ποτέ δεν σκόπευε η νοσηλεία του Ghali να έχει επιθετικό χαρακτήρα.
Τα Ραμπάτ έχει καλέσει τον πρεσβευτή του στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του Μαρόκου με την Ισπανία χρειάζονται σκέψη.

Σχοινάς: Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται

Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την εκφοβίσει στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς με αφορμή τις εξελίξεις στη Θέουτα.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Ισπανίας δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα πέσει θύμα αυτών των τακτικών, σε μια πολύ ξεκάθαρη αναφορά προς το Μαρόκο.
«Η Θέουτα είναι η Ευρώπη, αυτά τα σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που συμβαίνει εκεί δεν είναι πρόβλημα της Μαδρίτης είναι πρόβλημα όλων των Ευρωπαίων», τόνισε ο Σχοινάς, μιλώντας ισπανικά.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ στηρίζει την Ισπανία

Εν τω μεταξύ, την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της προς ην σπανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μαζικές αφίξεις μεταναστών προερχόμενων από τρίτες χώρες, εκφράζει η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Ελληνική πλευρά, τα εξωτερικά σύνορα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι Ευρωπαϊκά σύνορα», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δεν είναι πρόκληση μόνο για τις χώρες πρώτης γραμμής. Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την ΕΕ να προσφέρει τη στήριξη της στην Ισπανία για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για το 'Ασυλο και τη Μετανάστευση, στη βάση μιας ισόρροπης αντιμετώπισης της ευθύνης των Κρατών-Μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έμπρακτης αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδεικνύουν τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη.
«Τέλος, υπογραμμίζεται για μια ακόμα φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν θα πρέπει να τυγχάνει εργαλειοποίησης με στόχο την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ισπανίδα ομόλογό του, με τις περιφερειακές εξελίξεις και το μεταναστευτικό να βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης