Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

JP Morgan: Η εύλογη αξία του Bitcoin είναι στα 35.000 δολάρια - Οι θεσμικοί επιλέγουν χρυσό

JP Morgan: Η εύλογη αξία του Bitcoin είναι στα 35.000 δολάρια - Οι θεσμικοί επιλέγουν χρυσό
Η JP Morgan επισημαίνει μια σειρά από λόγους για τους οποίους πιστεύει, σε αντίθεση με την Bank of America, πως το Bitcoin δεν είναι, σε καμία περίπτωση, το πλέον «αγαπημένο» trading

Στα 35.000 δολάρια τοποθετεί την εύλογη αξία του Bitcoin η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, εν μέσω κατάρρευσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με τους θεσμικούς να προτιμούν εντέλει ETF χρυσού.
Ειδικότερα, το Bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υποχωρούσε περίπου 27%, στα 35 χιλ δολάρια, ακόμη και κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, εντείνοντας τις απώλειες στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων στο 1 τρισ. δολάρια από τις 14 Μαϊου 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan επισημαίνει μια σειρά από λόγους για τους οποίους πιστεύει, σε αντίθεση με την Bank of America, πως το Bitcoin δεν είναι, σε καμία περίπτωση, το πλέον «αγαπημένο» trading.
Οι θεσμικοί επενδυτές φαίνεται να μετατοπίζονται από το bitcoin και να επιστρέφουν στον χρυσό, αντιστρέφοντας την τάση των προηγούμενων δύο τριμήνων.
Η εικόνα του κρυπτονομίσματος συνεχίζει να επιδεινώνεται ενώ η εκροή των θεσμικών δείχνει να μην έχει τέλος.
Τον τελευταίο μήνα, τα options που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα βίωσαν την πλέον απότομη και πιο διαρκή ρευστοποίησή τους από την έναρξη της αύξησης του bitcoin τον περασμένο Οκτώβριο.
jpm_position_proxy.jpg

Η οπισθοχώρηση των θεσμικών, αν μη τι άλλο, δεν προκαλεί έκπληξη.
Και σίγουρα, η JP Morgan πιστεύει ότι και στο μέλλον θα υπάρξει μείωση ανοικτών θέσεων από crypto funds και CTAs.
«Είναι πολύ πιθανό ότι momentum traders όπως τα CTAs και τα crypto funds να κρύβονταν εν μέρει πίσω από τη διόρθωση του περασμένου μήνα», «προσθέτοντας ότι το “σήμα τάσης” για το bitcoin βραχυπρόθεσμα κατευθύνθηκε προς την αρνητική περιοχή για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, όπως φαίνεται στο σχήμα 2».

jpm_isntitutional_puke.jpg

Τα παραπάνω έχουν τη σημασία τους – ειδικά μεσούσης της κατάρρευσης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα λοιπόν με την JP Morgan, όταν τα σημάδια που σχετίζονται με το momentum μετακινούνται σε αρνητική περιοχή, λαμβάνουν χώρα δραματικές αλλαγές στις τιμές των assets.
Και πράγματι, βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος.
«Οι πρόσφατες εκροές κεφαλαίων από το bitcoin συνοδεύτηκαν από εισροές σε ETF χρυσού, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά και στις αρχές αυτού του έτους, όπως φαίνεται στο Σχήμα 4.

JPM_xbt_vs_gold.jpg

Ίσως οι θεσμικοί επενδυτές εγκαταλείπουν το bitcoin επειδή «βλέπουν» την άνοδο των δύο τελευταίων τριμήνων του και επιδιώκουν τη σταθερότητα του παραδοσιακού χρυσού από τη μεταβλητότητα του ψηφιακού χρυσού.
Ή ίσως θεωρούν την τρέχουσα τιμή του bitcoin πολύ υψηλή σε σχέση με το χρυσό, και έτσι κάνουν το αντίθετο από αυτό που έκαναν τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, δηλαδή πουλάνε bitcoin και αγοράζουν χρυσό. 
Αλλά ίσως η πιο αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι η εκτίμηση του fair value, ήτοι της εύλογης αξίας του Bitcoin.
«Το μοντέλο εύλογης αξίας για bitcoin δείχνει υπέρβαση της αποτίμησης.
Η τρέχουσα εύλογη αξία μας για το bitcoin, με βάση την αναλογία μεταβλητότητας bitcoin προς χρυσό (περίπου x4) αντιστοιχεί στο 1/4 των 140 χιλιάδων δολαρίων ή 35 χιλιάδων δολαρίων.
Τα 140 χιλιάδες δολάρια είναι η ισοδύναμη τιμή του bitcoin προς τις επενδύσεις χρυσού (περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή).
Αυτή η τιμή θα πρέπει να θεωρηθεί μακροπρόθεσμος θεωρητικός στόχος, εφόσον υπάρξει σύγκλιση της μεταβλητότητας του bitcoin με εκείνη του χρυσού και εξισωθεί η κατανομή του bitcoin με αυτήν του χρυσού σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Είναι περιττό να πούμε ότι μια τέτοια σύγκλιση ή εξίσωση μεταβλητότητας ή κατανομής είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον.

jpm_vol_ratio.jpg
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη λοιπόν να ειπωθεί πως το Bitcoin θα σταθεροποιηθεί στο εύρος των 34.000 - 36.000 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης