Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν ξανά... last minute!

Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν ξανά... last minute!

Γιατί από 650 resorts στη Ρόδο, ξαναλειτούργησαν μόνο τα 20

Σχετικά Άρθρα

Από σαράντα κύματα συνεχίζει να περνά η αγωνία των τουριστικών επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να προσγειώνονται οι πρώτες πτήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς.
Το «μια κρύο – μια ζέστη» έχει καταντήσει σχεδόν καθημερινός «μπελάς» για εκατοντάδες ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν το βλέμμα τους από τις αντιδράσεις μεγάλων «δεξαμενών» από όπου προέρχεται ο κύριος όγκος των σημαντικών επισκεπτών τους.
Τα «σκήπτρα» κρατά βέβαια η Μεγάλη Βρετανία, από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς η ίδια η επιβίωση ολόκληρων προορισμών.
Ο πήχης παραμένει στο 40 – 50% των προ κορωνοϊού επιδόσεων, σήμερα πάντως, αν και έχει ανοίξει επίσημα ο ελληνικός τουρισμός, όσοι ρωτούν τους επιχειρηματίες για τις προβλέψεις τους, οι πιο πολλοί απαντούν μονάχα με δύο λέξεις: «Ουδέν σχόλιον».

Άνοιγμα δύο ταχυτήτων

Μικρότερα ξενοδοχεία και οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πιο «ευέλικτες» για να ανοίξουν για τους πελάτες τους, ακόμη και εάν έχουν λίγες κρατήσεις στα συστήματά τους, διότι δεν θα επωμιστούν ένα υπέρογκο κόστος.
Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες από την άλλη, χρειάζονται πληρότητες πάνω από 40% για να επαναλειτουργήσουν, ώστε να βγάζουν τα έξοδά τους.
Αυτός είναι και ο λόγος που από τα 650 μεγαλύτερης δυναμικότητας ξενοδοχεία και resorts της Ρόδου άνοιξαν μόνο τα 20, αφού οι περισσότερες επισκέψεις κατευθύνονται για την ώρα προς τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (το γνωστό last minute) έχουν καθιερώσει συνθήκη αβεβαιότητας στην αγορά.
Γνωστές αλυσίδες και μεγάλοι Όμιλοι των 7, 8 ή και 9 ξενοδοχείων αποφάσισαν με το «καλημέρα» το άνοιγμα μιας και μόνο μονάδας και αυτή με... το ζόρι.
To τεράστιο λειτουργικό κόστος και οι αυξημένες δαπάνες για το προσωπικό δεν υπολογίζονται στους «συμμάχους» για την επαναλειτουργία των resorts, αλλά το αντίθετο.
Μονάδες που «γεννήθηκαν» για να προσφέρουν ολοκληρωμένη και αποκλειστική ταξιδιωτική εμπειρία στους επισκέπτες τους μεταθέτουν το άνοιγμα.
Εξατομικευμένες room service υπηρεσίες, μενού αλά καρτ, θεματικές βραδιές, spa, κομμωτήρια και υπηρεσίες αισθητικής, καταστήματα, γυμναστήρια κλπ. είναι μόνο από μερικές από τις παροχές που απαιτούν έξτρα ανθρώπους αλλά και έξοδα.

Ήρθαν (λίγοι) Βρετανοί παρά τις απαγορεύσεις

Το σκωτσέζικο ντους της Ντάουνινγκ Στριτ και του συμβουλίου που χαράσσει τον οδικό χάρτη για τα ταξίδια των Βρετανών, δεν πτόησε τους πιο ασυγκράτητους πολίτες της χώρας να σπεύσουν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε λίστα χρώματος πορτοκαλί.
180 τουρίστες από το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ, αλλά και άλλοι 79 από το Λονδίνο αγνόησαν τις προτροπές και δεν φοβήθηκαν ούτε την υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή τους, ούτε την απειλή για χρηματικό πρόστιμο, ενώ την περασμένη Τρίτη ένα αντίστοιχο γκρουπ είχε φτάσει και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Αλίμονο, αν δεν πάμε φέτος καλύτερα...»

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της φετινής σεζόν σε μια από τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού (μαζί με την Κρήτη), τη Ρόδο.
Το σμαραγδένιο νησί των Ιπποτών εξαρτάται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, τους δύο «παίκτες» στη σκακιέρα των αφίξεων που θα καθορίσουν «εάν τα νούμερα θα πάνε... προς τα κάτω ή προς τα επάνω».
Το 2019, η Ρόδος μετρούσε 180.000 κρεβάτια και 24 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Στο μωσαϊκό των κρατήσεων οι Άγγλοι αντιπροσωπεύουν το 22%, ένα 23 – 24% στο σύνολο τους οι Σκανδιναβοί, ένα 20% οι Γερμανοί, ενώ εκτιμάται ότι το 10 – 12% των Ρώσων μπορεί να γίνει «πολύ εύκολα» 15 – 18%, εάν και εφόσον φυσικά, η Μόσχα δρομολογήσει τις πτήσεις.
Ξεκάθαρα είναι τα όσα δηλώνει στο bankingnews.gr o πρόεδρος των ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, μεταφέροντας τον «σφυγμό» της αγοράς: «Αυτό έλειπε να μην πάμε καλύτερα από πέρυσι», λέει.
«Θα μπορούσαμε και να πούμε ότι παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αν και δεν βλέπουμε πληρότητα αυτή τη στιγμή που να ξεπερνά το 10%.
Έχουμε αφίξεις από Ισραήλ, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, αλλά όλα είναι ρευστά.
Το Βέλγιο για παράδειγμα μας τοποθέτησε σε «κόκκινη λίστα» και η αλλαγή αυτή από μόνη της έφερε τις προάλλες 80 ακυρώσεις μόνο σε ένα ξενοδοχείο».

Στα άδυτα της ψυχολογίας της τουριστικής αγοράς

«Υπομονή, στρες, κρυφή αισιοδοξία».
Με αυτές τις λέξεις περιγράφει η ίδια η αγορά την ψυχολογία της.
Για την ώρα, ένας από τους παράγοντες που αναπτερώνουν τις ελπίδες της είναι η έναρξη των εμβολιασμών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
Στην Κω οι εμβολιασμοί άνοιξαν, ενώ η Ρόδος ενισχύεται από την ερχόμενη Δευτέρα με 25 γραμμές εμβολιασμού.
Αντίθετα, σε μικρότερα νησιά όπως είναι η Πάτμος, οι επιχειρηματίες θέλουν μεγαλύτερη ροή και περισσότερα εμβόλια, ενώ με επιστολή τους προς τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού ζητούν άμεση ενίσχυση του μοναδικού Κέντρου Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και rapid test.

Αριστοτελία Πελώνη

«Έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 40 νησιά και βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλα 29» τονίζει η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου της κ. Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία μέσω του ΣΚΑΙ κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να αδράξουν την ευκαιρία για να μην πάει χαμένη «διότι οι ομάδες κρούσης θα φύγουν από αλλού για να ενισχύσουν τη νησιωτική χώρα και οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες».
Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα κινείται θετικά στις αγορές και περιμένει να υιοθετηθεί το Greenpass - ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.
Ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει αρχίσει να δέχεται τουρίστες με τους σαφείς κανόνες που έχει ανακοινώσει (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με PCR 72 ωρών ή με βεβαίωση νόσησης από Covid με συγκεκριμένους όρους χωρίς καραντίνες), ενώ υπάρχουν και διμερείς συνεννοήσεις με χώρες προέλευσης, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης