Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank (Γερμανία): Πρόβλεψη για άνοδο του πληθωρισμού έως και στο 4% το 2021

tags :
Bundesbank (Γερμανία): Πρόβλεψη για άνοδο του πληθωρισμού έως και στο 4% το 2021

Στη Γερμανία, η άρση στις περικοπές του ΦΠΑ λόγω πανδημίας και οι αλλαγές στο «καλάθι» των αγαθών και των υπηρεσιών που διαμορφώνουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή ασκουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα
Έως και στο 4% φέτος θα μπορούσε να «σκαρφαλώσει» ο πληθωρισμός σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας Bundesbank, σε υψηλό το οποίο δεν έχει διαμορφωθεί το σχετικό μέγεθος από την εισαγωγή του ευρώ εδώ και δύο δεκαετίες, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021.
«Τους επόμενους μήνες, το ποσοστό του πληθωρισμού είναι πιθανό να συνεχίσει να ακολουθεί σε μια αργή ανοδική πορεία», δήλωσε η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της.
Μια σειρά εφάπαξ παραγόντων προς το τέλος του έτους πρόκειται να επιτείνει τις πιέσεις των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, «με αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε προσωρινά να αυξηθεί στο 4%».

Παράγοντες

Επί του παρόντος, παγκοσμίως καταγράφεται ραγδαία άνοδος των τιμών , καθώς η σταδιακή άρση των υγειονομικών περιορισμών πανδημίας οδηγεί στην ενίσχυση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών εν μέσω εκτεταμένων υλικών ελλείψεων όσον αγορά την προσφορά και διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Στη Γερμανία, η άρση της περικοπής του φόρου επί των πωλήσεων και οι αλλαγές στο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών που διαμορφώνουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ασκούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό.

Άρση περιορισμών

Ενώ στη Γερμανία και την Ευρωζώνη φαίνεται να κορυφώνεται η διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας της άρσης των περιορισμών της πανδημίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφωνούν για την προσοχή που πρέπει να δοθεί στις αυξήσεις των τιμών και εάν είναι πρόωρο μέτρων να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των μέτρων στήρθξης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικήςΤο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Isabel Schnabel δήλωσε στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι τιμές στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να καταγράψουν κατακόρυφη πτώση το επόμενο έτος.

Νομισματική στήριξη

«Καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ τελούν ακόμη υπό διαμόρφωση η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να υποστηριχθεί από ισχυρά μέτρα νομισματικής πολιτικής, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Olli Rehn Παρασκευή.
Η ΕΚΤ βλέπει την αύξηση των τιμών να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο μόλις 1,4% το 2023 - πολύ κάτω από το στόχο της μόλις κάτω του 2%.

Ανάπτυξη

Στην έκθεσή της, η Bundesbank δήλωσε ότι η ταχεία πρόοδος στην εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική χαλάρωση των περιορισμών τους επόμενους μήνες, επιτρέποντας στην οικονομία να «αναπτυχθεί έντονα το τρίτο τρίμηνο και να υπερβεί το επίπεδο πριν από την κρίση ήδη από το τέταρτο τρίμηνο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης