Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας - Ισχυρή δυναμική της εμβολιαστικής εκστρατείας - Επέκταση των self test

Πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας - Ισχυρή δυναμική της εμβολιαστικής εκστρατείας - Επέκταση των self test
Επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα τα self test - Προβληματίζει η άρνηση εμβολιασμού σε μεγάλες ηλικίες
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Παρά τις κατά τόπους επιδημιολογικές εξάρσεις από τις ημέρες του Πάσχα και την επανέναρξη κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, η αποδρομή του τρίτου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού είναι γεγονός, χάρη κυρίως στη μεγάλη δυναμική της εγχώριας εμβολιαστικής εκστρατείας και την υψηλή αποτελεσματικότητα των self-test (αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι).
Μάλιστα, από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και έως το Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self-tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου.
Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Στο μεταξύ, πορεία αποκλιμάκωσης παρουσιάζει η πανδημία  στη χώρα, μείωση σημειώνεται σε όλους σχεδόν τους επιδημιολογικούς δείκτες την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%.
Παράλληλα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού και στη χώρα μας από τον Ιούνιο.

Κικίλιας: Πάνω από 100.000 συμπολίτες μας 40-44 ετών έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό σε μία ημέρα

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε 24 ώρες πάνω από 100.000 άτομα ηλικίας από 40 έως 44 ετών έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, εξέφρασε από την Καλαμάτα ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί μέσα σε μία μέρα, δηλαδή από χθες Παρασκευή μέχρι και σήμερα, Σάββατο 22/5, ενεγράφησαν και έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό περισσότεροι από 100.000 συμπολίτες μας, για τις ηλικίες από 40 έως 44 ετών», τόνισε ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο κέντρο υγείας της πόλης, το οποίο λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο.
Κατά τον ίδιο, «το γεγονός αυτό δείχνει την τεράστια βούληση και το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει από όλους τους Έλληνες, κάθε ηλικίας, να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν».

Για τους υγειονομικούς

Κάνοντας αναφορά στους υγειονομικούς, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «μετά την επίσκεψή μας στο κέντρο υγείας της Καλαμάτας είναι εμφανές ότι οι υγειονομικοί μας δουλεύουν με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τους συμπολίτες μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό, δηλαδή με έναν τέτοιο τρόπο που εγώ θέλω να λειτουργεί το δημόσιο σε σχέση με τους πολίτες».
Πρόσθεσε ότι «πλέον είναι παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο εμβολιάζουμε σε όλη τη χώρα, για το πώς πρέπει να υπάρχουν και να νοούνται οι σχέσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του πολίτη στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και ειδικά στην περίπτωσή μας, στην παροχή των υπηρεσιών υγείας».

Περί εμβολιασμών και τουρισμού

Ο υπουργός Υγείας σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε με αυτούς τους ρυθμούς, αλλά και ακόμα πιο ταχείς ρυθμούς», ευελπιστώντας «ότι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία θα έχουν μία πολύ καλή τουριστική περίοδο».
Όπως είπε, «ζήτησα από όλους τους φορείς να προσπαθήσουμε ενωμένοι να συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά τεστ στους συμπολίτες μας, να εμβολιάζουμε με αυτούς τους ρυθμούς, και να τηρούμε ο καθένας ατομικά τους κανόνες δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο καλοκαίρι και μία επιτυχημένη τουριστική περίοδο, ακόμα και τους φθινοπωρινούς μήνες».
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «η Μεσσηνία έχει όλα αυτά τα εχέγγυα και τις δυνατότητες, ώστε να προσελκύσει πολύ κόσμο για μία μεγάλη χρονική περίοδο, αλλά πάνω απ΄ όλα με ασφάλεια και με γνώμονα πάντα τη δημόσια υγεία».

Γεωργαντάς: Μέσα στον Ιούνιο το ψηφιακό πιστοποιητικό – Μέχρι τέλος Μαΐου 5,8 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τέλος

Εντός του Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς.
Στην ΕΕ έχουν καταλήξει πώς θα είναι, τι περιέχει και τις διασυνδέσεις, ενώ αυτή τη στιγμή γίνεται η παραμετροποίηση στα τεχνικά συστήματα, είπε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Υπογράμμισε ότι το εν λόγω πιστοποιητικό θα βοηθήσει τη μετακίνηση στις χώρες της ΕΕ, και όχι μόνο, ενώ θα πιστοποιεί τρία πράγματα.
Όπως εξήγησε, θα πιστοποιεί ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της πανδημίας, ότι έχει νοσήσει από τη νόσο Covid-19 και έχει αντισώματα, αλλά και όσους έχουν κάνει επίσημο αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψουν.

Για βεβαιώσεις εμβολιασμού

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι "εντός της χώρας όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που είναι 1,768 εκατ. πολίτες μέχρι σήμερα, μπορούν και εκδίδουν τη βεβαίωση εμβολιασμού από το gov.gr ή τα ΚΕΠ".
Ήδη, όπως είπε, "έχουν εκδώσει πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας τη βεβαίωση εμβολιασμού με την οποία μπορούν να μετακινηθούν σε όποιο νησί επιθυμούν παράλληλα και με τους άλλους τρόπους που προβλέπονται".

Μέχρι τέλος Μαΐου 5,8 εκατ. εμβολιασμοί

"Την Κυριακή το βράδυ θα ξεπεράσουμε τα 5 εκατ. εμβολιασμούς και μέχρι τέλος Μαΐου θα πλησιάσουμε τους 5,8 εκατ. εμβολιασμούς", ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.
Πρόσθεσε πως είμαστε πολύ πάνω από τον προγραμματισμό και τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα.Κατά τον ίδιο, η πλατφόρμα για τους 40 – 44 λειτούργει πολύ ικανοποιητικά, ενώ σύντομα θα ανοίξουν κι οι πλατφόρμες για τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Εγκεφαλικά νεκρή η 44χρονη στην Κρήτη, μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca

Εγκεφαλικά νεκρή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η 44χρονη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Η γυναίκα, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, εμφάνισε θρομβοπενία, εισήχθη αρχικά το Βενιζέλειο και στη συνέχεια σε ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Τζανάκης: Κανένας θάνατος από εμβόλιο

Αν επικρατούσε σε όλη την Ελλάδα το επιδημιολογικό φορτίο της Καλύμνου θα είχαμε 11.000 με 12.0000 κρούσματα την ημέρα, 3.000 διασωληνωμένους και εικόνες Πορτογαλίας, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι από το Φεβρουάριο στην Κάλυμνο τα πράγματα δεν πάνε καλά, με αποκορύφωμα μετά το Πάσχα, ενώ τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν σημαντική μείωση.
Ακόμη, ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε κανέναν θάνατο από εμβόλιο, σημειώνοντας πως αυτή την εικόνα πρέπει να βλέπουμε όλοι μας, ενώ κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Γώγος: Πιο μεταδοτικός ο ιός

Θα βλέπαμε αυτή την στιγμή μεγαλύτερη ύφεση της καμπύλης της επιδημίας στη χώρα εαν δεν είχαμε εικόνες συνωστισμού, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών , Χ. Γώγος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αυτή τη στιγμή.

Περί self test

Mέχρι έχουν διαγνώσει το 5% του συνόλου κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.
Οι σημαίνοντες αριθμοί: 13.596.127 self-test σε 3.251.334 πολίτες, 9.072.577 δηλώσεις αποτελέσματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και 19.641 επιβεβαιωμένα από επαγγελματίες υγείας θετικά αποτελέσματα.
Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self-tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά.
Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Όσον αφορά την εμβολιαστική πορεία κατά της COVID-19 που μεταφράζεται σε 4.814.981 εμβολιασμούς ως τις 21/5 (3.121.419 με μία δόση και 1.768.771 με δύο), άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), ενώ τα ραντεβού από την ομάδα και οι παραδόσεις εμβολίων θα κρίνουν το άνοιγμα των 35-39 και 30-34 ακολούθως, με όλα τα εμβόλια.
Επί του παρόντος, εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών (με AstraZeneca), οι διαμένοντες και εποχικοί εργαζόμενοι σε νησιά άνω των 18 ετών (με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Επαναφορά στην κανονικότητα για το ΕΣΥ – Τι γίνεται με τα χειρουργεία

Πραγματικότητα έγινε από τις 21/5 η επιστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην προ κορωνοϊού λειτουργία του, αρχικά στην Αττική και έπειτα στη Θεσσαλονίκη.
Μετά το Νοσοκομείο «Θριάσιο» που επέστρεψε  στην εφημερία για γενικά περιστατικά, ακολουθεί σταδιακά το «Σισμανόγλειο» με παραχώρηση κλινών-COVID-19 (απλών και ΜΕΘ) για άλλα περιστατικά την Κυριακή 23 Μαΐου, οπότε και παύει η εφημερία για το Ερρίκος Ντυνάν.
Τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ένας αριθμός κλινών θα δοθεί για non-Covid περιστατικά στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε και αυτό να ξεκινήσει σταδιακά την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία.
Το σχεδιάγραμμα ορίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπως και για το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος».
Παράλληλα, αποδεσμεύονται κλίνες για Covid και non-Covid περιστατικά του ιδιωτικού τομέα που είχαν διατεθεί προς στήριξη στον αγώνα του ΕΣΥ.
Τέλος, αναφορικά με τα χειρουργεία, έχουν ήδη εκκινήσει ο προγραμματισμός και η διεξαγωγή τους βάσει των λιστών αναμονής και των δυνατοτήτων που επανακτούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, με τον περιορισμό έως 80% να παραμένει και προτεραιότητα στα χρόνια και όχι έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά.

Οδηγοί της πανδημίας οι νέοι – 20 έως 40 ετών το 1 στα 3 κρούσματα

Σε πορεία αποκλιμάκωσης παραμένει η επιδημία στη χώρα σύμφωνα με τα χθεσινά 21/5 στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και την ανάλυσή τους από τους ειδικούς.
Μείωση σημειώνεται σε όλους σχεδόν τους επιδημιολογικούς δείκτες την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα: κατά 11% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 20% στις νοσηλείες στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη, 16% στα νέα κρούσματα και 11% στους θανάτους λόγω COVID-19.
Ωστόσο, η θετική πορεία κηλιδώνεται από την αυξημένη κινητικότητα νεότερων ηλικιακά ομάδων –το 1 στα 3 κρούσματα (31%) ήταν ηλικίας 20-40 ετών την εβδομάδα 10-16 Μαΐου-, τη σταθεροποίηση σε υψηλά επιδημιολογικά επίπεδα για το λεκανοπέδιο, αλλά και την αναζωπύρωση περιοχές όπως σε Πτολεμαΐδα, Ξάνθη και Κόρινθο, όπου η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας (0,8), ξεπερνώντας το 3% ή 7%.
Τέλος, επιβαρυντικά λειτουργεί και η άρνηση εμβολιασμού σε μεγάλες ηλικίες, καθώς η διάμεση ηλικία νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι τα 60 έτη.

Στην Αττική υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού

Ο ρυθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων ανακόπτεται,  μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν και «νησίδες» στην επικράτεια με τo δείκτη θετικότητας να είναι σημαντικά υψηλότερος του μέσου όρου.
Στην  Αττική  η εικόνα σταθεροποιείται σε σταθερά υψηλό επίπεδο, στα  9.500 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού
Με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σημειώνουν Αττική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Μαγνησία και Αχαΐα.
Η διασπορά του ιού δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα, ενώ ο μέσος ορός ηλικίας των κρουσμάτων μειώνεται στα 39 έτη.
Την εβδομάδα 10 με 16 Μαΐου το 31% των νέων κρουσμάτων δηλαδή 1 στους 3, αφορούσε την ομάδα 20 με 40 ετών.
Επί συνόλου 50.000 τεστ,  ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός και κάτω από 4%.
Σε κάποιες περιοχές όπως η Πτολεμαΐδα, η Ξάνθη και η Κόρινθος η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας ξεπερνά και το 7%.
Περαιτέρω, στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης.
Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί σε λιγότερες από 300 ημερησίως σε όλη την επικράτεια, ενώ οι νοσηλείες στην Αττική έχουν μειωθεί κατά 20%.

Μειώθηκε οι αριθμός των νέων διαγνώσεων

Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη, αν και  η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή και συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά.

Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε για την ακρίβεια σε ποσοστό 16% και ομοίως ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν μειώθηκε σε ποσοστό 11%.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ασθενών σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών συνεχίζει να μειώνεται ενώ τα εξιτήρια των ασθενών είναι περισσότερα από τις εισαγωγές.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας,  ενώ  θεωρείται ότι έχει ήδη καταγραφεί η επίδραση της αυξημένης κινητικότητας κατά την περίοδο του Πάσχα.


Στους 11.697 οι θάνατοι

Τα τελευταία (στις 21/5) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.020, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 387.426 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.225 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_21_5_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.697 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 617 (61,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.327 ασθενείς.
eody_21_5_2.jpg

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 260 (ημερήσια μεταβολή -11,86%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

eody_21_5_6.jpg

Οι κάτω των 30 δεν θα κάνουν AstraZeneca – Σύντομα εμβολιασμοί και σε 16άρηδες


Οι νέοι κάτω των 30 ετών δε θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ δρομολογείται και ο  εμβολιασμός των 16αρηδων και στην Ελλάδα.
Η  πλατφόρμα για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, με βάση τον σχεδιασμό,  θα ανοίξει εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών.
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, δεδομένου ότι απαιτεί και τη συνεργασία και άλλων φορέων, οι ανακοινώσεις για την έναρξή τους θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Ο στόχος των εμβολιασμών για το τέλος Μαΐου αγγίζει τα 5,6 εκατ., ενώ το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί στα μέσα καλοκαιριού.
Σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, θα λάβουν μόνο μια δόση του εμβολίου.

Άνοιξαν τα θερινά σινεμά – Τα επόμενα ανοίγματα

Άνοιξαν στις 21/5 και ύστερα από επτά μήνες τα θερινά σινεμά, τα οποία θα μπορούν να δέχονται πολίτες έως και το 75% της χωρητικότητας τους.
Βάσει του σχεδιασμού, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και άλλα ανοίγματα, καθώς στις 24/5 σειρά παίρνουν τα ΟΠΑΠ PLAY ενώ στις 28/5 επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.
Πάντως, στην εστίαση, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αναμένεται να βρεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών από αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται, όπως χρήση μάσκας, αποστάσεις, όπως και οι όροι λειτουργίας τους.

Τι άνοιξε από 17/5

Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ) άρχισαν και πάλι να επαναλειτουργούν από χθες Δευτέρα 17/5..
Παράλληλα, άρχισαν και πάλι τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή) καθώς και οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Self test

Έως και τις 22/5 θα μπορούν να προμηθεύονται δύο self test οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων.
Δεδομένου ότι είναι υποχρεωτική η δήλωση ενός self test κάθε εβδομάδα, τα δύο self test αφορούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται επίσης ότι υποχρεωτική είναι η διενέργεια ενός self test γι’ αυτήν την εβδομάδα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τουρισμός και ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών).
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης