Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας – Κάτω από τους 600 οι διασωληνωμένοι, 11.734 οι νεκροί - Επέκταση των self tests

Σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας – Κάτω από τους 600 οι διασωληνωμένοι, 11.734 οι νεκροί  - Επέκταση των self tests

Συνεχίζεται η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ - Υποχωρούν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd )Σταθερά πτωτική η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ υποχωρούν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες, παρά τις κατά τόπους εξάρσεις κυρίως λόγω της επίδρασης του Πάσχα και της επανέναρξης δραστηριοτήτων.
Μάλιστα το Σάββατο 22/5 καταγράφηκαν μετά από πολύ καιρό κάτω από τους 40 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν κάτω των 600 και η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται.
Οι υγειονομικές αρχές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη μεγάλη δυναμική της εγχώριας εμβολιαστικής εκστρατείας και την υψηλή αποτελεσματικότητα των self-test (αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι).
Από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και έως το Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self-tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου.
Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της "Εργάνη" για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Παράλληλα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού και στη χώρα μας από τον Ιούνιο.
Ωστόσο, τα άσχημα νέα έρχονται από την Κρήτη, καθώς εγκεφαλικά νεκρή θεωρείται 44χρονη γυναίκα, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Εν τω μεταξύ από τη Δευτέρα 24/5 αίρεται το lockdown στην Κάλυμνο, λόγω των βελτιωμένων επιδημιολογικών δεδομένων.

Γώγος: Δεν αποκλείεται επιδημιολογική έξαρση το φθινόπωρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο ο Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Χ.Γώγος.
«Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτή τη νόσο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος μιλώντας στο OPEN, κληθείς να απαντήσει εάν συμφωνεί με εκτιμήσεις επιστημόνων που κάνουν λόγο για τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο.
Πρόσθεσε ότι «η αβεβαιότητα είναι το βασικό της χαρακτηριστικό. Δηλαδή το να έχουμε μια επιδημιολογική έξαρση το φθινόπωρο δεν αποκλείεται, γιατί θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα το καλοκαίρι, θα προστεθούν οι τουρίστες».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε, τηρώντας τα μέτρα, κάνοντας μεγάλο αριθμό εμβολιασμών. Δηλαδή αν πετύχουμε πάνω από το 50-60% εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι, αυτό μπορούμε να το προλάβουμε».

Υποχώρηση της πανδημίας

Περαιτέρω, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «έχει φανεί ότι η ύφεση της καμπύλης δεν είναι τόσο μεγάλη όσο περιμέναμε, υπάρχει όμως και είναι πολύ σημαντικό, παρότι είχαμε όλα αυτά τα ανοίγματα».
«Έχουμε 10-15% ελάττωση ιικού φορτίου και έχουν μειωθεί πολύ οι νοσηλείες, αρκετά οι σοβαρά πάσχοντες και λιγότερο οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ που είναι και κάτι που μας ανησυχεί», σημείωσε.
«Η νόσος είναι παρούσα, το ποσοστό θετικότητας 4% είναι καλό, αλλά δεν είναι το τέλειο. Άρα θα προχωρήσουμε με διαδικασία προσεκτικού ανοίγματος», κατέληξε.

Δημόπουλος: Σημαντικοί οι εμβολιασμοί ατόμων 40 - 50 ετών

«Είναι πολύ σημαντικοί οι εμβολιασμοί από άτομα 40 με 50 ετών. Δε νοσούν βαριά αλλά μπορούν να συμβάλουν στη μετάδοση λόγω κινητικότητας», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος.
Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού πρέπει να συνδυάζεται με την εξασφάλιση ότι δεν θα έχουμε ένα 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο».
Ξεκαθάρισε ότι «όσοι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία», ενώ σημείωσε ότι νοσηλεύονται σε μονάδες COVID σχεδόν αποκλειστικά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη των κάτοικων των νησιών των τουριστικών προορισμών και των εργαζομένων σε εστίαση – τουρισμό, αλλά και σε συνδυασμό με την αυξανομένη τάση εμβολιασμού από τα νέα άτομα, θα χτίσουμε σιγά το τείχος ανοσίας.
Ο ίδιος ζήτησε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη σύμφωνα τα προβλεπόμενα από την Επιτροπή Εμβολιασμών.
Όπως είπε, «η Επιτροπή Εμβολιασμών υιοθέτησε τη θέση του ΕΜΑ ότι ένα άτομο που έχει υποστεί θρόμβωση με ένα εμβόλιο μπορεί να αλλάξει εμβόλιο στη δεύτερη δόση».

Βασιλακόπουλος: Αν χτίσουμε τείχος ανοσίας δεν θα υπάρξει 4ο κύμα

«Αν χτίσουμε τείχος ανοσίας δεν θα υπάρξει 4ο κύμα» διαβεβαίωσε ο Πνευμονολόγος Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ στάθηκε στο ότι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για να υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι και νοσηλείες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν φτάσουμε στο τείχος ανοσίας με εμβολιασμούς κυρίως στους νέους θα έχουμε θρηνήσει αρκετά θύματα ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Που αυξάνονται τα κρούσματα και που μειώνονται

Αύξηση κρουσμάτων της τάξεως του 10% - 15% παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Ειδικών.
Παρότι την εβδομάδα 17-21 Μαΐου πανελλαδικά τα κρούσματα μειώθηκαν από τα 19.956 σε 19.542, στην Περιφέρεια Αττικής οι μολύνσεις αυξήθηκαν από τα 9.327 σε 9.540, ενώ οριακή ήταν η άνοδος στον Πειραιά από τα 1.194 κρούσματα στα 1.220, όπως αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ.
Αντίστοιχα, στην Κεντρική Κέρκυρα τα κρούσματα μέσα σε πέντε ημέρες από τα 161 ανήλθαν στα 185, ενώ στον δήμο Κιλκίς από τα 60 έφτασαν στα 74.
Στον δήμο Κορίνθου οι μολύνσεις από τις 98 άγγιξαν τις 115 και ο δήμος Μυτιλήνης από τα 87 κρούσματα ανήλθε στα 100.
Στον δήμο Βόλου την περασμένη Δευτέρα (17/5) καταγράφηκαν 376 κρούσματα και στις 21/5 έφτασαν τα 389, ενώ στον δήμο Ρεθύμνου από τα 63 ανέβηκαν στα 76.
Αντίθετα, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τον Δήμο Αθηναίων, καθώς υπήρξε μείωση από τα 2.275 κρούσματα στις 17 Μαΐου, στις 21/5 περιορίστηκαν στα 2.040 και στον Πειραιά από τα 792 έπεσαν στα 770.

Άρση lockdown στην Κάλυμνο

Αίρεται από τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 το lockdown στην Κάλυμνο, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5/5, λόγω των βελτιωμένων επιδημιολογικών δεδομένων .
«Η Κάλυμνος πέρασε μια δύσκολη δοκιμασία.
Από τη Δευτέρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλο αυτό διάστημα οι κάτοικοί της – τους ευχαριστούμε για την υπομονή και την επιμονή τους, όπως ευχαριστούμε και όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεργασία και την προσήλωσή τους στην πιστή τήρηση των μέτρων» αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
« Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλους - από τη Δευτέρα ας παραμείνουμε δυο φορές πιο προσεκτικοί κι ας αποφύγουμε κάθε συνάθροιση που μπορεί να προκαλέσει και πάλι πρόβλημα στο νησί.
Ας προστατέψουμε την τουριστική περίοδο που ξεκινάει, την τοπική οικονομία, προπαντός όμως την υγεία μας και τους συνανθρώπους μας», προσθέτει ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα επόμενα βήματα - Τι ανοίγει

Μετά το άνοιγμα στις 21/5 των θερινών σινεμά, ακολουθούν στις 24/5 σειρά παίρνουν τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ στις 28/5 επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση, η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου, γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.

Έρχεται το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

Αντίστροφη μέτρηση για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, κατόπιν της συμφωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κρατών μελών, μετά από σχετική πρόταση που είχε κάνει η Ελλάδα.
Έτσι, η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου, αφού ήδη έχει περάσει με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης.
Οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Σημειώνεται ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Τι είναι το πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι πρακτικά η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Στόχος είναι το εν λόγω πιστοποιητικό να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ, ενώ θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.
Σημειώνεται ότι τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.
Σχετικά με τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό, αυτά περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών, που δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.


Περί self test


Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self-tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου.
Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της "Εργάνη" για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν από τη Δευτέρα 24/5 έως το Σάββατο 29/5 να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests - ένα για την εβδομάδα από 24/5 έως 30/5 και ένα για την εβδομάδα από 31/5 έως 6/6, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι δεν ισχύει στη διάρκεια της εβδομάδας από 24 - 30/5 η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Έτσι, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του τη Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».
Επιπλέον, στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ, εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».
Στο μεταξύ, τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ την εβδομάδα από 24-30/5 κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν, στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου τους, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.


Εμβολιασμοί

Όσον αφορά την εμβολιαστική πορεία κατά της COVID-19 που μεταφράζεται σε 4.913.334 εμβολιασμούς ως τις 22/5 (3.200.890 με μία δόση και 1.791.271 με δύο), άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), ενώ τα ραντεβού από την ομάδα και οι παραδόσεις εμβολίων θα κρίνουν το άνοιγμα των 35-39 και 30-34 ακολούθως, με όλα τα εμβόλια.
Επί του παρόντος, εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών (με AstraZeneca), οι διαμένοντες και εποχικοί εργαζόμενοι σε νησιά άνω των 18 ετών (με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Στο μεταξύ, μέσα στον Ιούνιο  αναμένεται να ξεκινήσει ο κατ' οίκον εμβολιασμός  για όσους πολίτες δεν μπορούν να μετακινηθούν

Επαναφορά στην κανονικότητα για το ΕΣΥ – Τι γίνεται με τα χειρουργεία

Πραγματικότητα έγινε από τις 21/5 η επιστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην προ κορωνοϊού λειτουργία του, αρχικά στην Αττική και έπειτα στη Θεσσαλονίκη.
Μετά το Νοσοκομείο «Θριάσιο» που επέστρεψε στην εφημερία για γενικά περιστατικά, ακολουθεί σταδιακά το «Σισμανόγλειο» με παραχώρηση κλινών-COVID-19 (απλών και ΜΕΘ) για άλλα περιστατικά την Κυριακή 23 Μαΐου, οπότε και παύει η εφημερία για το Ερρίκος Ντυνάν.
Τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ένας αριθμός κλινών θα δοθεί για non-Covid περιστατικά στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε και αυτό να ξεκινήσει σταδιακά την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία.
Το σχεδιάγραμμα ορίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όπως και για το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος».
Παράλληλα, αποδεσμεύονται κλίνες για Covid και non-Covid περιστατικά του ιδιωτικού τομέα που είχαν διατεθεί προς στήριξη στον αγώνα του ΕΣΥ.
Τέλος, αναφορικά με τα χειρουργεία, έχουν ήδη εκκινήσει ο προγραμματισμός και η διεξαγωγή τους βάσει των λιστών αναμονής και των δυνατοτήτων που επανακτούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, με τον περιορισμό έως 80% να παραμένει και προτεραιότητα στα χρόνια και όχι έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά.

Οδηγοί της πανδημίας οι νέοι – 20 έως 40 ετών το 1 στα 3 κρούσματα

Σε πορεία αποκλιμάκωσης παραμένει η επιδημία στη χώρα.
Μείωση σημειώνεται σε όλους σχεδόν τους επιδημιολογικούς δείκτες την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα: κατά 11% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 20% στις νοσηλείες στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη, 16% στα νέα κρούσματα και 11% στους θανάτους λόγω COVID-19.
Ωστόσο, η θετική πορεία κηλιδώνεται από την αυξημένη κινητικότητα νεότερων ηλικιακά ομάδων –το 1 στα 3 κρούσματα (31%) ήταν ηλικίας 20-40 ετών την εβδομάδα 10-16 Μαΐου-, τη σταθεροποίηση σε υψηλά επιδημιολογικά επίπεδα για το λεκανοπέδιο, αλλά και την αναζωπύρωση περιοχές όπως σε Πτολεμαΐδα, Ξάνθη και Κόρινθο, όπου η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας (0,8), ξεπερνώντας το 3% ή 7%.
Τέλος, επιβαρυντικά λειτουργεί και η άρνηση εμβολιασμού σε μεγάλες ηλικίες, καθώς η διάμεση ηλικία νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι τα 60 έτη.

ΕΟΔΥ: 1.505 κρούσματα και 37 θάνατοι στις 22/5

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 22 Μαΐου 2021 1.505, νέα κρούσματα Covid -19, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 388.929 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.328 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid -19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.734 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

2_26.JPG1_34.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 586 (61.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.342 ασθενείς.
3_23.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +2.69%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 295 ασθενείς.
4_13.JPG
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη)
6_6.JPG5_11.JPG

7_5.JPG
9_4.JPG8_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης