Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέο μέτωπο για την κυβέρνηση τα ελληνοτουρκικά - Ο Ιούνιος... μήνας συνεχών επαφών και εξελίξεων

Νέο μέτωπο για την κυβέρνηση τα ελληνοτουρκικά - Ο Ιούνιος... μήνας συνεχών επαφών και εξελίξεων
Σε τροχιά ελληνοτουρκικής ατζέντας μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου
Σχετικά Άρθρα

Σε τροχιά ελληνοτουρκικής ατζέντας μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς, όπως αναμενόταν, ο Ιούνιος θα είναι μήνας επαφών ελλήνων και τούρκων αξιωματούχων.
Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες ένα νέο μέτωπο ανοίγει για την ελληνική κυβέρνηση και προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες «πονοκεφάλους» του Πρωθυπουργού (πανδημία, τουρισμός, νομοθετικό έργο).

Ποια είναι τα κρίσιμα ραντεβού;

31 Μαΐου – Επίσκεψη Cavusoglu στην Αθήνα:
Ο Νίκος Δένδιας περιμένει την αποδοχή της πρόσκλησής του Mevlut Cavusoglu για να επισκεφθεί την Αθήνα στις 31 Μαΐου και αναμένεται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας από την τουρκική πλευρά.
Η επίσκεψη Cavusoglu ακολουθεί την προηγούμενη επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα που ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και περιείχε ένα ζωντανό αντίλογο μπροστά στις κάμερες. Εφόσον πραγματοποιηθεί, είναι αβέβαιο εάν ο τούρκος ΥΠΕΞ θελήσει να πάρει το αίμα του πίσω» και να προκαλέσει ένα νέο επεισόδιο.
Τώρα, από εκεί και πέρα το Μαξίμου εξετάζει, εάν γίνει η συνάντηση με τον κ. Δένδια, να «πριμοδοτηθεί» και μία συνάντηση Μητσοτάκη – Cavusoglu στα πρότυπα της συνάντησης Δένδια-Ερντογάν.
14 Ιουνίου –Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ και συνάντηση Μπάιντεν - Erdogan: Στις 14 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan, από την οποία θα κριθεί η πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, επίσης, θα διαμορφωθεί και το κλίμα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
14 Ιουνίου – Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan: Έχει συζητηθεί πολλές φορές ότι εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο.
Η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται σαν να έχει ήδη κανονιστεί, θέλοντας να δείξει το επίπεδο ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο.
Τέλος, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μικρή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Joe Biden.
24-25 Ιουνίου – Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αυτό δημιουργεί ένα περίεργο κλίμα για την Άγκυρα στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι το προσφυγικό, αλλά και η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης.
Η Ελλάδα είναι άγνωστο που θα κινηθεί καθώς η ατζέντα είναι μεγάλη.
Τέλη Ιουνίου: Νέες έρευνες από το Oruc Reis. Στο τέλος του Ιουνίου λήγει το εξάμηνο που το Oruc Reis διενεργεί έρευνες εντός τουρκικών χώρων και αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα και με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, ότι η Άγκυρα δεν θα διστάσει να σπάσει αυτό το modus vivedi των τελευταίων μηνών και να εισέλθει εκ νέου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μία εξέλιξη που θα σημάνει ένα νέο καυτό καλοκαίρι, όπως του 2020, με αρκετές πολιτικές προεκτάσεις στην ελληνική σκηνή και σίγουρα επίδραση στον ελληνικό τουρισμό.
Όλα θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από τις παραπάνω συναντήσεις και κυρίως από τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό παράγοντα.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης