Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα βαριά χαρτιά που έχουν μείνει πίσω και έχουν χάσει την άνοδο της αγοράς

Τα βαριά χαρτιά που έχουν μείνει πίσω και έχουν χάσει την άνοδο της αγοράς
Τη μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαίου έχουν οι μέτοχοι της Πειραιώς αφού σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας έχουν απoλέσει το 96% του κεφαλαίου τους
Σχετικά Άρθρα

Ενώ η αγορά προ ολίγων εβδομάδων είχε καταφέρει να μηδενίσει τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία, σχεδόν οι μισές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και ο τρόπος που έγινε έχει φέρει τη μετοχή στη χειρότερη θέση έναντι όλων των άλλων μετοχών του FTSE 25.
Όσοι κατείχαν τότε μετοχές και τις έχουν μέχρι σήμερα, έχουν χάσει το 96% του κεφαλαίου τους.
Η ανακοίνωση της Alpha Bank για αύξηση κεφαλαίου οδήγησε τη μετοχή από τα 1,30 ευρώ στο 1 ευρώ, με αποτέλεσμα να γυρίσει αρκετά πίσω και να είναι 45% χαμηλότερα από τα προ covid επίπεδα.
Πριν λίγες συνεδριάσεις Εθνική και Eurobank, έφτασαν τα προ covid επίπεδα, αλλά έχουν διορθώσει λίγο, όπως και η αγορά.
Λόγω αυξήσεων κεφαλαίου αλλά και αποτελεσμάτων οι μετοχές των Aegean Airlines και Ελλάκτωρ είναι αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα προ πανδημίας.
Η Aegean έχει κόψει το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ η Ελλάκτωρ έχει ανακοινώσει αύξηση.
Η Aegean είναι 40% χαμηλότερα και η Ελλάκτωρ περίπου 25%.
Οι επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία και αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα συγκεκριμένων εταιρειών, έχουν κρατήσει χαμηλότερα κάποιες επίσης μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Motor Oil και ΕΛΠΕ είναι αρκετά χαμηλότερα, όπως και των Fourlis και Jumbo.
Χαμηλότερα διαπραγματεύεται και η μετοχή της Lamda, η οποία δείχνει αδυναμία το τελευταίο διάστημα να βρεθεί πάνω από τα 7,50 ευρώ.
Η ΕΧΑΕ, αν και η αγορά έχει ανακάμψει σημαντικά δεν μπορεί να περάσει πάνω από τα 4,30 ευρώ και να βρεθεί πάνω από τα 4,50 ευρώ που ήταν στο ξέσπασμα της πανδημίας.
Η Coca Cola έχει ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά των 15 ευρώ περίπου που είχε βρεθεί στην κορύφωση της πτώσης των αγορών και έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή της.
Ωστόσο απέχει ακόμα περίπου 12% από τα επίπεδα που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο ΟΛΠ είχε φτάσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα σχεδόν τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει γυρίσει λίγο χαμηλότερα.
Στον αντίποδα μετοχές όπως της Μυτιληναίος και της Τέρνα Ενεργειακής, όχι μόνο έπιασαν τα προ πανδημίας επίπεδα αλλά τα ξεπέρασαν και μάλιστα κατά πολύ.
Πρόσφατα και η ΕΥΔΑΠ λόγω των ανακοινώσεων για τη συμφωνία με το δημόσιο και την πρόθεση διανομής αυξημένου μερίσματος ξεπέρασε σημαντικά τα προ πανδημίας επίπεδα.
Αντίστοιχη και η πορεία της ΔΕΗ, όπου το ράλι μετά το χαμηλό που έγραψε λόγω πανδημίας, ήταν ασύλληπτο και από τα 1,60 ευρώ η μετοχή βρέθηκε πάνω από τα 9 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης