Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ομαδικά πυρά κατά Biden – O αυταρχικός Putin ανταμείβεται με σύνοδο κορυφής

ΗΠΑ: Ομαδικά πυρά κατά Biden – O αυταρχικός Putin ανταμείβεται με σύνοδο κορυφής

Η υπόθεση του Alexei Navalny και η υποστήριξη της Ρωσίας στο καθεστώς Lukashenko στη Λευκορωσία, μεταξύ άλλων, προκαλούν αποδοκιμασίες για την απόφαση να λάβει χώρα σύνοδος κορυφής στις 16 Ιουνίου

Σχετικά Άρθρα

Στα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς αναμένεται να συγκαταλεγεί η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Joe Biden και του Ρώσου ομολόγου του Vlidimir Putin, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC την Τετάρτη 26 Μαϊου 2021.
Σε αυτό διατυπώνται αμφιβολίες για το αν η εν λόγω σύνοδος κορυφής έχει τη δυνατότητα να επιτύχει πολλά, δεδομένης της κακής κατάστασης των διμερών σχέσεων αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Τα «αγκάθια»

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι, ιδίως λόγω της κράτησης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny και της υποστήριξης της Ρωσίας στη Λευκορωσία, μετά την αναγκστική προσγείωση εμπορικής πτήσης της Ryanair στο Μινσκ την Κυριακή (23/5) και η σύλληψη σημαίνοντος πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Αlexander Lukashenko.
Ο γερουσιαστής Ben Sasse, μέλος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας, ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για τη σύνοδο κορυφής.
Σε μια δήλωση, ο Ρεπουμπλικανός της Νεμπράσκα ρώτησε χαρακτηριστικά: «Ανταμείβουμε τον Πούτιν με μια σύνοδο κορυφής;»

Αδυναμία

«Ο Putin φυλάκισε τον Alexei Navalny και η μαριονέτα του, Lukashenko πραγματοποίησαν αεροπειρατεία για να συλλάβουν τον Roman Protasevich.
Αντί να αντιμετωπίζουμε τον Putin σαν γκάνγκστερ που φοβάται τους δικούς του ανθρώπους, του δίνουμε τον πολύτιμο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και νομιμοποιούμε τις ενέργειές του με μια σύνοδο κορυφής. ‘
Αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας», κατέληξε

Το μήνυμα

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν το πλήρες φάσμα των πιεστικών ζητημάτων, καθώς επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας», δήλωσε σε σύντομη δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki.
Η ίδια ρωτήθηκε από αρκετούς δημοσιογράφους τι είδους μήνυμα έστειλε η συνάντηση του Biden με τον Putin στους αντιπάλους των ΗΠΑ, επισήμανε ότι η σύνοδος κορυφής δεν ήταν «ανταμοιβή» για τη Ρωσία.
«Αντίθετα», υπογράμμισε: «Έτσι λειτουργεί η διπλωματία, δεν συναντιόμαστε μόνο με ανθρώπους μόνο όταν συμφωνούμε.
Είναι σημαντικό να συναντηθούμε με ηγέτες όταν έχουμε μια σειρά από διαφωνίες όπως συμβαίνει και με τον Ρώσο ηγέτη»

Νίκη για Μόσχα

Αναλυτές αναφέρουν ότι η σύνοδος κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Ελβετία, θα παρουσιαστεί ως νίκη για τη Μόσχα.
«Τα ρωσικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα περιστρέψουν τη σύνοδο κορυφής με τρόπο που θα τονίζει την ισχύ της Ρωσίας και τον σημαντικό ρόλο της στην αντιμετώπιση διαφόρων παγκόσμιων προκλήσεων», ανέφερε ο Andrius Tursa, σύμβουλος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην Teneo Intelligence, στο CNBC. .

Η συγκυρία

«Παρά τα πολλά σημεία διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα επαναβεβαιώσει το αφήγημα ότι επιχειρεί να είναι είναι εποικοδομητικός διεθνής παίκτης στην παγκόσμια σκηνή που συχνά λαμβάνει άδικη μεταχείριση από τη Δύση».
Η σύνοδος κορυφής θα είναι η πρώτη διεθνής παρουσία του Putin από τον Ιανουάριο του 2020.
Όμως, για τον Biden, η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο σειράς συνόδων κορυφής στην Ευρώπη, την G-7 στις 11-13 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο στις 14 Ιουνίου.

Αμοιβαία επωφελής

Ο Daragh McDowell, επικεφαλής της Ευρώπης και κύριος αναλυτής της Ρωσίας στο Verisk Maplecroft, σημείωσε ότι η σύνοδος κορυφής είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.
«Υπάρχει φυσικά ένα εγχώριο πολιτικό όφελος για τον Putin στη σύνοδο κορυφής, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσει τη Ρωσία ως μια μεγάλη δύναμη, ισότιμη με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτά τα ίδια οφέλη ισχύουν για τον Biden, ο οποίος θα είναι σε θέση να αντιπαραθέσει τη συμπεριφορά του με τον πρ;oεδρο Trump στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2018 στο Ελσίνκι, για να ενισχύσει την εγχώρια του κατάσταση και να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ. ′

Ευκαριία για τη Ρωσία

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει ούτε στις συνόδους του G7 ή του ΝΑΤΟ, καθώς η συμμετοχή της τέθηκε σε αναστολή το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και άλλα γεγονότα, ενώ την ίδια ΄ωρα το ΝΑΤΟ ανέστειλε συνολικά τη συνεργασία με τη Ρωσία ως απάντηση στις «επιθετικές ενέργειές» της στην Ουκρανία.
Παρ 'όλα αυτά, η Ρωσία είναι πιθανό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα και των δύο υψηλού προφίλ γεγονότων, δεδομένης της κακής σχέσης της με τον δυτικό κόσμο μετά από μια σειρά αρνητικών διεθνών, παρεμβάσεων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, - από την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη αυτονομιστών στην Ανατολικη Ουκρανία, η εικαζόμενη παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, η επίθεση με νευροτοξικούς παράγοντες του 2018 στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εμπλοκή στην κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds 2020 και η φερόμενη δηλητηρίαση και φυλάκιση του Alexei Navalny.
Η Ρωσία αρνείται όλους τους ισχυρισμούς.

Η ατζέντα

Επιπλέον, υπάρχουν τα ζητήματα του ελέγχου των όπλων, της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας προς συζήτηση.
Και πιο πρόσφατα, οι υποψίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να έδωσε στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας τον Αlexander Lukashenko το πράσινο φως για αυτό που αποκλήθηκε «κρατική αεροπειρατεία» και την σύλληψη του Roman Protasevich.

Λευκορωσία

Ο Lukashenko της Λευκορωσίας αποτελεί πλέον διεθνή απειλή, λέει η πρώην πρέσβης
Ερωτηθείς εάν η διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής τώρα ήταν κατάλληλη και έστειλε λάθος μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ, η Tursa σημείωσε ότι «παρά τις ευρείες υποψίες, η εμπλοκή της Ρωσίας στην αναγκαστική προσγείωση ενός μη στρατιωτικού αεροσκάφους στη Λευκορωσία δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα» και ότι ήταν λογικό για τη διοίκηση του Biden να διατηρεί ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Μόσχα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης