Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Η Ιταλία «σηματωρός» της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία

Ευρωζώνη: Η Ιταλία «σηματωρός» της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ιταλίας ανήλθε 11 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα στις 115,8 τον Μάιο - Μακράν η ταχύτερη μηνιαία αύξηση εν σχέσει με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης και η ισχυρότερη άνοδος τυο δείκτη από το 2000

Σχετικά Άρθρα

Η ραγδαία βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ιταλία συντείνει την επιτάχυνση της ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού, με την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων και των κρατήσεων για διακοπές να χαρακτηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Παρασκευή 28 Μαϊου 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (28/5) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ιταλίας είχε αυξηση 11 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα σε 115,8 τον Μάιο - μακράν η ταχύτερη μηνιαία αύξηση σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης και την ισχυρότερη άνοδο του εν λόγω δείκτη από το 2000.

Απασχόληση - Τουρισμός

Αυτό προέκυψε μετά από διάφορα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι οι αγγελίες νέων θέσεων εργασίας αυτό το μήνα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας και μέχρι τα μέσα Μαΐου οι βραχυπρόθεσμες κρατήσεις ενοικιαζόμενων καταλυμάτων ήταν στις υψηλότερες από το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με το AirDNA, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις κρατήσεις.

Ύφεση

Η πανδημία έπληξε την οικονομία της Ιταλίας νωρίτερα και πιο σοβαρά από άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Πέρυσι, η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 8,9%, η δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μετά την Ισπανία, και πρέπει να κάνει ενταντικότες προσπάθειες σε σχέση με τη Γερμανία και τη Γαλλία για να ανακτήσει το μέγεθος της οικονομίας της πριν από την πανδημία.

Ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021 έθεσε την οικονομία της χώρας - μαζί με άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης - ενώπιον μιας διπλής ύφεσης (double-dip).
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται και οι υγειονομικοί περιορισμοί μειώνονται.

Πρόδρομοι δείκτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία της Ιταλίας θα έχει ανάπτυξη 0,5% δεύτερο τρίμηνο, κάτω από το μέσο όρο του 0,9 % σε όλη την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι πιο πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η Ιταλία είναι έτοιμη  για καλύτερες επιδόσεις, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
Ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στο ινστιτούτο Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι η οικονομία της Ιταλίας «σφύζει από ζωή».
«Η ανάκαμψη βρίσκεται τώρα πραγματικά σε εξέλιξη στην Ιταλία και [αναμένουμε] ότι το ΑΕΠ το [δεύτερο τρίμηνο] θα είναι ισχυρότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις μας», είπε.
Ιταλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλ.PNG
Ισχυρή ανάκαμψη

Ο Paolo Pizzoli, ανώτερος οικονομολόγος της ING, αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας κατά το δεύτερο τρίμηνο θα «αποδειχθεί ισχυρότερη από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, πιθανώς ενώ του 1% σε επίπεδο τριμήνου».
Η επανέναρξη της οικονομίας και η πρόοδος του εμβολιασμού «δουλεύουν… μαγικά τόσο στις προσδοκίες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών», είπε.

Βιομηχανία ανψυχής – φολοξενίας

Η Daniela Ordonez, οικονομολόγος της Oxford Economics, δήλωσε ότι είναι «επείγον» για την ΕΕ να θεσπίσει ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας, ειδικά για χώρες όπως η Ιταλία οι οποίες βασίζονται στον διεθνή τουρισμό.
Ωστόσο, ο Pizzoli είπε ότι ο εγχώριος τουρισμός «πρέπει να προσφέρει αξιοπρεπή λύση» στην έλλειψη ξένων επισκεπτών, όπως έκανε το περασμένο καλοκαίρι.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ο εγχώριος κλάδος αναψυχής και φιλοξενίας στην Ιταλία καταγράφει κατακόρυφη άνοδο μετά το τέλος του lockdown
.
Κατανάλωση

Οι επισκέψεις στα καταστήματα του λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας είναι υψηλότερες σε σχέσει με τις περισσότερες υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία κινητικότητας της Google, και μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του περασμένου έτους.
ΥΦΕΣΗ.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης