Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μάχη Καραβία και Ψάλτη για την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών – Οι διαφορές τους μόλις 200 εκατ. λόγω Helikon

Μάχη Καραβία και Ψάλτη για την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών – Οι διαφορές τους μόλις 200 εκατ. λόγω Helikon
Τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά την αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI Standard η μετοχή δέχεται πιέσεις
Σχετικά Άρθρα

Μια σκληρή μάχη στις αποτιμήσεις κυοφορείται μεταξύ δύο ελληνικών τραπεζών, η οποία θα εκδηλωθεί πολύ έντονα το προσεχές διάστημα.
Από τη μία πλευρά η Eurobank και ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας που απολαμβάνουν την πρωτιά στις αποτιμήσεις με 2,7 δισ. ευρώ.
Από την άλλη η Alpha Bank και ο διευθύνων σύμβουλος της Βασίλης Ψάλτης βρίσκονται στην τέταρτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, αλλά μετά την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ θα βρεθεί με βάση τις τρέχουσες τιμές περίπου στα 2,5 δισ.
Ο Φωκίων Καραβίας δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η πρωτιά στις αποτιμήσεις αλλά να μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη 500 εκατ. ετησίως.
Για τον Βασίλη Ψάλτη, όπως έμμεσα τουλάχιστον δηλώνουν τα στελέχη του, η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank είναι μια από τις προτεραιότητές του.
Με βάση τις σημερινές τιμές, 1η Ιουνίου 2021, οι διαφορές στις αποτιμήσεις της Eurobank και Alpha Bank είναι μόλις 200 εκατ.
Η Eurobank αποτιμάται P (2,7 δισ.) διά BV (5,3 δισ.) = 0,51x
Η Alpha Bank αποτιμάται P (2,5 δισ.) διά BV (5,4 δισ.) = 0,46x

Γιατί πιέζεται η Eurobank

Τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά την αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI Standard η μετοχή δέχεται πιέσεις, απόρροια κυρίως των ρευστοποιήσεων που σταδιακά πραγματοποιεί το Helikon, το ιταλικό fund που κατέχει κάτω από το 3% της Eurobank, το 5% της Πειραιώς και περίπου 5% της ΔΕΗ.
Όπως πολύ έγκαιρα είχε αναφέρει και προειδοποιήσει το Bankingnews το Helikon άπαξ και έχει καταστεί ακρογωνιαίος επενδυτής στην Πειραιώς θα μειώσει δραστικά ή θα ρευστοποιήσει τελείως την επενδυτική του θέση στην Eurobank.
Οι πιέσεις λοιπόν στη μετοχή της Eurobank αποδίδονται στις ρευστοποιήσεις του μικρού ιταλικού fund Helikon, το οποίο σημειωτέον δημιουργήθηκε το 2020, εν μέσω πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης