Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά Erdogan σε Biden: Κινδυνεύετε να χάσετε έναν πολύτιμο φίλο – Στηρίζετε τρομοκράτες

Πυρά Erdogan σε Biden: Κινδυνεύετε να χάσετε έναν πολύτιμο φίλο – Στηρίζετε τρομοκράτες
Μας βάζετε με την πλάτη στον τοίχο είπε ο Erdοgan
Σχετικά Άρθρα

Στην έμμεση… προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν έναν πολύτιμο φίλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Με τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις να είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και αρκετές δεκαετίες, ο Erdogan περνά στην αντεπίθεση και αναφέρει πως οι ΗΠΑ βάζουν την Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο.
«Αυτοί που σπρώχνουν στον τοίχο τη Δημοκρατία της Τουρκίας χάνουν έναν πολύτιμο φίλο» υπογράμμισε ο Erdogan σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Στον απόηχο της «έξωσης» της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, οι σχέσεις των δύο κρατών διέρχονται πραγματική κρίση.

Δεν είχατε τίποτα άλλο να λύσετε;

«Ποιος είναι ο λόγος των εντάσεων;
Η λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων.
Δεν είχατε κανένα άλλο πρόβλημα να λύσετε πριν αποφασίσετε να παραστήσετε τον συνήγορο της Αρμενίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan, απευθυνόμενος στον Joe Biden, ο οποίος προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε οργή στην Άγκυρα, η οποία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, κάνοντας λόγο για εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία ο οποίος σε συνδυασμό με λιμό είχε προκαλέσει τον θάνατο 300.000 ως 500.000 Αρμενίων και περίπου ισάριθμων Τούρκων.

Στηρίζετε τρομοκράτες

Τα πυρά όμως του Erdogan δεν εξαντλήθηκαν στην Αρμενία αλλά επεκτάθηκαν και στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία τους θεωρεί τρομοκράτες.
«Αν οι ΗΠΑ είναι πράγματι σύμμαχοί μας, σε τίνος την πλευρά πρέπει να συντάσσονται, αυτή των τρομοκρατών ή τη δική μας;
Δυστυχώς, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» ανέφερε ο Erdogan, ο οποίος πάντως και ενόψει της συνάντησης του με τον Biden, διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον ένοικο του Λευκού Οίκου «είτε είναι Ρεπουμπλικάνος, είτε είναι Δημοκρατικός» και ότι η συνάντηση του με τον Biden μπορεί να επιτρέψει μια νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Βαρύ κλίμα και ... επιθέσεις

Η επιθετική ρητορική πάντως του Erdogan κατά του προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι καινούρια
Στις 17/5 είχε επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά του Biden με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε η Ουάσινγκτον στην πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας στο Ισραήλ, και ενώ μαίνονταν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Erdogan τότε είχε κατηγορήσει τον Biden ότι γράφει ιστορία με αιματοβαμμένα χέρια.
«Σήμερα είδαμε την υπογραφή του Biden σε μια σοβαρή συμφωνία για παροχή όπλων στο Ισραήλ.
(…) Κύριε Biden πήρες το μέρος των Αρμενίων στην αποκαλούμενη “Γενοκτονία”.
Τώρα δυστυχώς γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σου, υποστηρίζοντας το Ισραήλ, το οποίο επιτίθεται στη Γάζα με δυσανάλογο τρόπο» είπε ο Erdogan.
«Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό.
Δεν θα είμαστε σιωπηλοί και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Το Ισραήλ είναι φονιάς των Παλαιστινίων όλων των ηλικιών».
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «όσοι δεν μιλούν για την αιματοχυσία του κράτους – τρομοκράτη Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έρθει μέρα που αυτό το αίμα θα πέσει πάνω τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης