Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος για τον Netanyahu, οι πύραυλοι κατά της Hamas δεν τον βοήθησαν – Δημιουργήθηκε νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Τέλος για τον Netanyahu, οι πύραυλοι κατά της Hamas δεν τον βοήθησαν – Δημιουργήθηκε νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ
Μετά από δύο χρόνια πολιτικής αναταραχής, σχεδόν 1,5 χρόνο πανδημίας και 11 ημέρες πολέμου, ίσως η λογική επικράτησε στο Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα

Τέλος εποχής για το αδίστακτο καθεστώς Netanyahu, ένα πολιτικό ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία για πάνω από 12 χρόνια στο Ισραήλ και συνοδεύτηκε από πλήθος σκανδάλων… ενώ εσχάτως Ισραήλ και Hamas βρέθηκαν στα πρόθυρα της σύγκρουσης με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
Ο Netanyahu αποδείχθηκε λίγος αν και εκπροσωπούσε την δεξιά στο Ισραήλ και το κόμμα Λικούντ ένα φιλελεύθερο κόμμα αρχών, σε σχέση με τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος αντιπροσωπεύει την αριστερά σε συνεργασία με αραβικό κόμμα και αποτελεί επίσης πολιτικό πείραμα.
Ωστόσο ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός έρχεται να εκτονώσει την μεγάλη πίεση, να διορθώσει τα πολλά λάθη και την εχθρότητα που δημιουργήθηκε μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων.
Η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μια λιγότερο ανώμαλη και πιο σταθερή πορεία.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό πρέπει να παραμερίσουν προσωρινά τις φιλοδοξίες και τις ιδεολογίες τους.
Όπως μαρτυρούν οι διαφωνίες και οι διαπραγματεύσεις αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Και μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο.
Αλλά αν τα μέλη του συνασπισμού θυμούνται για ποιον υποτίθεται ότι εργάζονται και επικεντρώνονται στα ζητήματα και τις βασικές αρχές υπεράσπισης του Ισραήλ - το δικαίωμα να ζουν οι ισραηλινοί με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και αμοιβαίο σεβασμό - τότε υπάρχει ελπίδα ότι θα πετύχουν.
Μετά από χρόνια διχασμού, στο Ισραήλ υπάρχει κυβέρνηση συνασπισμού που μπορεί να συνεργαστεί για το καλό της χώρας.
Μετά από δύο χρόνια πολιτικής αναταραχής, σχεδόν 1,5 χρόνο πανδημίας και 11 ημέρες πολέμου, ίσως η λογική επικράτησε στο Ισραήλ.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Yair Lapid ενημέρωσε επίσημα τον Πρόεδρο Ρέβεν Ρίβλιν και τον Πρόεδρο της Κνεσέτ Γιάριβ Λεβίν ότι υπήρξε νέος κυβερνητικός συνασπισμός.
«Δεσμεύομαι Πρόεδρε, ότι αυτή η κυβέρνηση θα εργαστεί για να εξυπηρετήσει όλους τους πολίτες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι μέλη της, θα σεβαστεί αυτούς που το αντιτίθενται και θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να ενώσει όλα τα μέρη του Ισραήλ κοινωνία », είπε ο Lapid στο Rivlin
Ο αρχηγός της Yamina Naftali Bennett, ο Yair Lapid και ο πρόεδρος του Ra'am (United Arab List) Mansour Abbas υπέγραψαν συμφωνία για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία πρώτη φορά συμμετέχει αραβικό κόμμα.
Ο Abbas είχε προσθέσει αιτήματα της τελευταίας στιγμής, μετά από πολλές συνομιλίες με τον πρώην Πρωθυπουργό Netanyahu. Αφού ο Netanyahu προσφέρθηκε να ακυρώσει ένα νόμο που επιβάλλει πρόστιμα σε παράνομο αραβικό κτίριο, ο Mansour Abbas ζήτησε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Το Συμβούλιο Shura του Νότιου Ισλαμικού Κινήματος αποφάσισε στο Kfar Kassem να εξουσιοδοτήσει τον Abbas να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με το αν θα ενταχθεί στον συνασπισμό, βάσει των συνομιλιών με τους Bennett και τον Lapid.
Μια άλλη συμφωνία συνασπισμού υπεγράφη με το Κόμμα Νέας Ελπίδας.
Η συμφωνία εγγυάται τον διαχωρισμό του ρόλου του γενικού εισαγγελέα, την αποτροπή της κατασκευής κτηρίων από τους Παλαιστινίους στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ Περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης και τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης.
Το κόμμα έλαβε τα χαρτοφυλάκια Δικαιοσύνης, Εκπαίδευσης, Κατασκευών και Επικοινωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης