Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δεν σβήνει το γ’ κύμα covid, φόβοι και για τέταρτο το φθινόπωρο - Με όλα τα εμβόλια οι 18 - 29 ετών

Δεν σβήνει το γ’ κύμα covid, φόβοι και για τέταρτο το φθινόπωρο - Με όλα τα εμβόλια οι 18 - 29 ετών
Ιδιαίτερη προσοχή ενόψει της έλευσης εκατομμυρίων τουριστών συστήνουν οι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Τον προβληματισμό για την εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση του γ’ κύματος της επιδημίας covid στην Ελλάδα αλλά και την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η έλευση εκατομμυρίων τουριστών να πυροδοτήσει ένα νέο, τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο διατυπώνουν οι ειδικοί, τη στιγμή πάντως που είναι εμφανές πως οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να υποχωρούν σταθερά.
Ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4%, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις 165 εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ενώ οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε λίγο περισσότερους από 2.300 και οι διασωληνωμένοι σε 486.
Και ενώ οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους εμβολιασμούς, οι οποίοι από τις 7 Ιουνίου θα επεκταθούν και στα άτομα ηλικίας 18 – 29 ετών.
Όπως έχει γίνει γνωστό, τα άτομα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θα μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια πλην αυτό της AstraZeneca ενώ θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες, αρχικά οι 25 – 29 ετών και μετά οι 18 – 24 ετών.
Βάσει των σχετικών στοιχείων οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τις 5,7 εκατομμύρια δόσεις, αν και δεν λείπει ο προβληματισμός για το κατά πόσο θα καταφέρουμε να επιτύχουμε ένα επαρκές τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.
Είναι προφανές πως όλο το βάρος δίνεται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι θεωρούνται και το μόνο «όπλο» αυτή τη στιγμή ώστε αφενός να συνεχίσει χωρίς πισωγυρίσματα το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και αφετέρου να αποτραπεί ένα νέο κύμα της επιδημίας το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Καπραβέλος: Δεν λέει να φύγει το γ’ κύμα του κορωνοϊού – Πιθανό τέταρτο κύμα το φθινόπωρο

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή με το άνοιγμα του τουρισμού υποστήριξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος με αφορμή και τον Ρώσο τουρίστα που αν και εμφάνισε αρνητικό μοριακό τεστ, έφτασε στην Ελλάδα με πολλά συμπτώματα και πλέον νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Καπραβέλος υπογράμμισε πως η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι πολύ αργή και ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας δε λέει να φύγει, έχοντας παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από το δεύτερο.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον τουρισμό, καθώς αναμένουμε εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας, οι οποίοι σε περίπτωση που φτάσουν ασθενείς θα μεταφέρουν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού από όλο τον πλανήτη.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη διατήρηση του τρίτου κύματος όλο το καλοκαίρι, αλλά πολύ χειρότερα να ανοίξει και την πόρτα για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο» είπε ο κ.Καπραβέλος.

Εξαδάκτυλος: Δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό παιδιών – Να εμβολιαστούν άμεσα οι άνω των 60

Τη θέση πως δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό παιδιών διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστήριξε πως η σχετική συζήτηση αφορά μόνο τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.
«Οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν σε παιδιά, τα οποία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα.
Δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό των παιδιών η συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή.
Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια εκκρεμότητα, την οποία δεν πρέπει να διατηρήσουμε επί μακρόν.
«Ένα 30%-35% των πολιτών άνω των 60 ετών που είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κυρίως από την Covid και είναι οι ομάδες που προστατεύτηκαν από το σύνολο της κοινωνίας επί 15 μήνες με επώδυνο τρόπο, δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν.
Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.
Πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το θέμα.
Στη χώρα μας προηγούνται οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν έχουμε εμβολιασμένους διασωληνωμένους».

Κικίλιας: «Σπάει» στα δύο η ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών - Έρχεται ο εμβολιασμός με όλα τα εμβόλια

«Η επιδημία δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν 1.472 περιστατικά με την διάμεση ηλικία να είναι τα 36 έτη.
Παράλληλα, σημείωσε πως συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες και πως όλες οι περιφέρειες παρουσιάζουν αποσταθεροποίηση έως μείωση των κρουσμάτων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πανδημία έχει υποχωρήσει.
Ο υπουργός ξεκίνησε αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, λέγοντας πως καταγράφηκε υποχώρηση κάτω από τα 2.000 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά κάτω από 4% και τα ενεργά κρούσματα λίγο πάνω από 14.000 Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Πλήρως εμβολιασμένο το 20,3% του πληθυσμού

Τόνισε δε ότι «οι εμβολιασμοί σήμερα αναμένεται να υπερβούν τους 102.000», προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 5.751.115 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 35,51%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,3% του ενήλικου πληθυσμού.
Σε ερώτηση για το πότε θα «ανοίξουν» τα ραντεβού και με Pfizer και Moderna, εκτός του Johnson & Johnson που ήδη είναι διαθέσιμο για τους νέους 18 έως 29 ετών, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν ανακοινώσεις για ημερομηνίες την άλλη εβδομάδα ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα «σπάσει» στα δύο: Δηλαδή στους 25-29 και στους 18-24 ετών.

Γαλάζια Ελευθερία: Πώς προχωρά ο καθολικός εμβολιασμός στα νησιά

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι παράλληλα με το πρόγραμμα Ελευθερία προχωρά με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία που αφορά τον καθολικό εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών.
Μάλιστα σημείωσε πως μετά την έναρξη του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» ο μέσος όρος των πολιτών στα νησιά που έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου αγγίζει το 40% ενώ ο μέσος όρος πλήρως εμβολιασμένων σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 27%.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα νησιά με την μεγαλύτερη πληρότητα στα ραντεβού εμβολίων είναι τα εξής: Λευκάδα, Θάσος, Πάρος, Μύκονος και Σαλαμίνα.

Υπό εξέταση ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 έως 15 ετών

Στις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία και στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος αναφέρθηκαν πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.
Αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών και την προοπτική επέκτασης μελλοντικά και σε μικρότερες ηλικίες.
Όπως σημείωσε το CDC αλλά και πριν από 3 ημέρες ο ΕΜΑ έχουν δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τους 12 - 15.
Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%.
Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα.
Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού.
Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει.
Η κυρία Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν.
Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων.
Για τα παιδια θα γίνει σχετική η πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με μία δόση μετά από έξι μήνες από τη νόσηση, η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως πρώτη διάγνωση θεωρείται το PCR (όχι self test, ή rapid) που έχει καταγραφεί στα μητρώα του ΕΟΔΥ.

Δωρεάν self test για τους 18 - 30 ετών


Δωρεάν self test παραλαμβάνουν από τη Δευτέρα 31/5 οι πολίτες ηλικίας 18 – 30 ετών.
Συγκεκριμένα, από τις 31/5 ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests διευρύνεται περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών.
Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ - δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα - οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.
Από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:

  • οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
  • καθώς και όσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Τι άνοιξε από 31/5

Ξεκίνησε από 31/5 η λειτουργία των γυμναστηρίων με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις ενώ επιτρέπεται η χρήση γηπέδων 5χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Επιπλέον, μειώθηκε και το ποσοστό της τηλεργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε για τα μέτρα, στον δημόσιο τομέα ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, σε ποσοστό 20% του ποσοστού που έχει προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε υπηρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, ενώ για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20%.
Επιπλέον επιτρέπεται η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγους εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.
Ακόμη, επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας, μεταφοράς εμπορευμάτων, επιβατών καθώς και να επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών για την απόκτηση ΠΕΙ και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές, με τήρηση των αποστάσεων, της χωρητικότητας του 50% και των υγειονομικών μέτρων.
Περαιτέρω, τα μέλη της επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν και αποφάσισαν οι εκλογές, καθώς και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις αιρετών εκπροσώπων να διενεργούνται δια ζώσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα 150.
Στις περιπτώσεις που τα μέλη είναι 150 και άνω τόσο οι εκλογές όσο και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις θα γίνονται με ψηφιακά μέσα. Επιπλέον η επιτροπή των επιδημιολόγων εισηγήθηκε την εξαίρεση, από την παρούσα, των εκλογικών διαδικασιών που ήδη έχουν εκκινήσει με φυσική επιστολική ψήφο και έχουν υποβληθεί και εγκριθεί βέβαια τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Παράλληλα από 1η Ιουνίου αποφασίστηκε η έναρξη των αθλητικών διοργανώσεων εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων με προϋποθέσεις: Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα με rapid test ή PCR, ηλεκτρονικές εγγραφές χωρίς απονομές, χωρίς θεατές με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6.

Σε ισχύ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid

Το πιστοποιητικό αυτό είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Στόχος του είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Έτσι και δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εντάσσονται σε αυτό το πιστοποιητικό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μπούν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (αλλά και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτεστάιν), θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.
Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.
Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021.
Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Στους 12.145 οι νεκροί

Στους 12.145 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 2/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.381, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 405.542, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 37 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.863 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,85 (95%Crl: 0,16 - 1,55).
t1_6.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 45.184 τεστ, τα 14.596 μοριακά και τα 30.588 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 3,05%, όσο και την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.145 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (χθες 482).
t2_7.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.462 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 198 (ημερήσια μεταβολή +14,45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 194 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis6_2.jpg


Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests)

Έως 01 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 15.274.355 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Από τα 287.273 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 01 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί 28.064 θετικά αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης