Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο - Κλειδί για τις αλλαγές τα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας

Αλλαγές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο - Κλειδί για τις αλλαγές τα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας
Ωστόσο το ακριβές όφελος για τα κρατικά ταμεία θα προσδιορισθεί από την άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για την φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές
Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο ευρύτερων αλλαγών στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ και στο συμπληρωματικό φόρο με κλειδί τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων και την ένταξη 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα φέρει επιπλέον έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ καθώς θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους και επιδόματα που συνδέονται με αυτές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος.

Με αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθούν οι νέες παρεμβάσεις στους συντελεστές του κύριου φόρου για αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε ακίνητα αξίας άνω 250.000 ευρώ.
Ωστόσο το ακριβές όφελος για τα κρατικά ταμεία θα προσδιορισθεί από την άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για την φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχή Νοέμβριο.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το «πλεόνασμα» των εσόδων θα κρίνει το ποσοστό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και τις ελαφρύνσεις για 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που καταβάλλουν σήμερα συμπληρωματικό φόρο, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Οι ίδιοι παράγοντες αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση των συντελεστών για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και στην πλήρη κατάργηση του καθεστώτος σε βάθος χρόνου θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην κτηματαγορά και θα συμβάλλει στον εξορθολογισμό της φορολογίας την ακίνητα περιουσία και στη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρει ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη ενώ σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ το ΑΕΠ θα μπορούσε να κερδίσει έως και 1,4 δις. ευρώ.

Την ίδια ώρα η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων τα τελευταία χρόνια ενώ και στους κόλπους των θεσμών επικρατεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων.
Από την πλευρά τους ειδικοί της αγοράς σημειώνουν ότι η επιβολή του φόρου στα νομικά πρόσωπα συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για τους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate στη μετά covid εποχή.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές οι οποίοι ξεκινούν από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ φθάνουν το 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ και αυξάνονται σε 1,15% για το υπερβάλλον ποσό.

Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰ ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰.

O φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πλήρωσαν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης