Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αιχμηρή η Daily Sabah: Ο Cavusoglu δεν προκάλεσε διπλωματική κρίση όπως ο Δένδιας - Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί

Αιχμηρή η Daily Sabah: Ο Cavusoglu δεν προκάλεσε διπλωματική κρίση όπως ο Δένδιας - Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί

Η Daily Sabah επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Τουρκίας, ότι οι διμερείς διαφωνίες πρέπει να επιλυθούν χωρίς την παρέμβαση τρίτων

Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα αιχμηρό είναι το δημοσίευμα της Daily Sabah με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στην Ελλάδα, την επίσκεψη του στη Θράκη, αλλά και τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.
«Αν και οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών είναι περισσότερες από τις συμφωνίες, ο Cavusoglu τόνισε ότι την πρώτη στιγμή της επίσκεψης του ότι η Τουρκία έχει θετική ατζέντα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα ενώ στη συνέχεια γίνεται και μια... σύγκριση με τον Νίκο Δένδια.
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Cavusoglu, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν υπήρξε διπλωματική κρίση, όπως συνέβη όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Άγκυρα.
Αν και κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Δυτική Θράκη είχε στόχο τη δημιουργία έντασης, οι Δένδιας και Cavusoglu είναι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες, οι οποίοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον για πολλά χρόνια και αυτές οι ανησυχίες δεν επιβεβαιώθηκαν».

Η θέση της Τουρκίας

Σύμφωνα με την Daily Sabah, «η θέση της Τουρκίας είναι πολύ σαφής. Η Τουρκία θέλει δίκαιη μοιρασιά των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπό αυτήν την έννοια, πιστεύει ότι μπορούν να ξεκινήσουν διμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εκτός από τη διεθνή διάσκεψη που προτείνει η Τουρκία. Όσον αφορά την Κύπρο, τέθηκε επίσης στο προσκήνιο μια λύση δύο κρατών, καθώς και ζητήματα που υπήρξαν εδώ και πολύ καιρό, όπως η αναγνώριση των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (σσ. έτσι αναφέρεται στο δημοσίευμα η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης)».

Η ατζέντα της συνάντησης Δένδια - Cavusoglu

Σύμφωνα με διπλωματικές πήγες που επικαλείται ο Τούρκος αρθρογράφος, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τέθηκαν πολλά θέματα, από τα δικαιώματα των «Τούρκων στη Δυτική Θράκη» έως την Ανατολική Μεσόγειο, από την Κύπρο έως τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δήλωσαν επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να προσεγγίσει τους "Τούρκους στη Δυτική Θράκη" με την ευαισθησία που αντιμετωπίζει η Τουρκία την Ορθόδοξη μειονότητα της.
Τα θέματα δίκαιης κατανομής πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο από τις δύο χώρες και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) βάσει του διεθνούς δικαίου τέθηκαν επίσης από την τουρκική αντιπροσωπεία.
Η αντιπροσωπεία γνωστοποίησε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, επειδή η Τουρκία πιστεύει ότι η επίλυση του ζητήματος της κατανομής των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να λύσει πολλά ζητήματα» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Capture_41.JPGΟι κατηγορίες για… ελληνικές προκλήσεις

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και κατηγορίες κατά της Ελλάδας για… προκλήσεις.
«Η Τουρκία τόνισε επίσης για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει ρητορικές και ενέργειες που ενισχύουν την ένταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο περιλαμβάνεται και η πάγια θέση της Τουρκίας ότι «τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, χωρίς την παρέμβαση τρίτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης