Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέες αντικειμενικές τιμές για 13.808 περιοχές σε όλη την Ελλάδα σήμερα 7/6 - Φωτιά παίρνει η Κτηματαγορά

Νέες αντικειμενικές τιμές για 13.808 περιοχές σε όλη την Ελλάδα σήμερα 7/6 - Φωτιά παίρνει η Κτηματαγορά
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις φόρων που επηρεάζονται είναι ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία
Σχετικά Άρθρα

Φωτιά στον χάρτη της κτηματαγοράς βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώνονται σήμερα 7 Ιουνίου 2021 από το υπουργείο Οικονομικών αλλά θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών από τις 13.808 τιμές ζώνης που αλλάζουν τιμή σχεδόν στις μισές έρχονται αυξήσεις δηλαδή για 6.000-7000 περιοχές, σε περίπου 3.000-3.800 έρχονται μειώσεις ενώ εντάσσονται στο σύστημα και 3.500 νέες περιοχές.
Μετά αλλαγές, η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα ενώ δημιουργείται ένα ισχυρό ντόμινο επιβαρύνσεων που ξεκινά από τους φόρους στις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και φθάνει στα τέλη που συνδέονται με τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις φόρων που επηρεάζονται είναι ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, τα δημοτικά τέλη φόρους όπως ο ΤΑΠ, οι φόροι χρησικτησίας κτισμάτων, ανταλλαγής - συνένωσης οικοπέδων, τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων, εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο , τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων και πολλοί άλλοι ακόμα.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν όλο χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Νέες περιοχές στο σύστημα

Η κεραμίδα θα είναι μεγαλύτερη στους ιδιοκτήτες με ακίνητα που μπαίνουν πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα αφού μέχρι τώρα ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας τους γινόταν με συγκριτικά στοιχεία οπότε για πολλά οικόπεδα - φιλέτα οι φόροι δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί.
Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν ακριβές περιοχές όπως είναι Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, στο Θορικό, Ασπρόπυργο.
Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές του Λαγκαδά περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά. Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.
Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου του Αστακού. Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.
Στο Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.
Στο Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι. Στο Νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.
Στο Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
Στο Νομό Έβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης