Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Σε τροχιά ο παγκόσμιος αντιφιλελευθερισμός του Biden - Τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό

Rabobank: Σε τροχιά ο παγκόσμιος αντιφιλελευθερισμός του Biden - Τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό
Ο κόσμος ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι, όμως ακόμη δεν έχει μπει ούτε βενζίνη στο αμάξι
Σχετικά Άρθρα

Σε τροχιά έχει μπει ο παγκόσμιος αντιφιλελευθερισμός του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Rabobank, η οποία προσθέτει πως οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν νέα, πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, γεγονός που θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις
Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει η ολλανδική τράπεζα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς την Τρίτη 8 Ιουνίου «έπεσε» 3 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, το Bitcoin διολίσθησε στις 31.000 δολ. (-8%), όπως και ο χρυσός, με το πετρέλαιο και το δολάριο να ενισχύονται.
Τα νέα συνδέθηκαν με την είδηση πως οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Biden και των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ για το νέο «πακέτο» δημοσιονομικής στήριξης για τις υποδομές κατέρρευσαν.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως, σε ζητήματα δαπανών, «Ο Πρόεδρος προτείνει και το Κογκρέσο διαθέτει».
Με τη Γερουσία στο 50% - 50% και με τους Δημοκρατικούς Manchin και Sinema να αντιτίθενται στη διαδικασία συμφιλίωσης (μηχανισμός για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γερουσίας), δεν διακρίνεται κάποιος τρόπος βάσει του οποίου τα νέα μέτρα Biden θα περάσουν… - εκτός αν κάτι αλλάξει δραστικά.
Όπως επισημαίνεται, πάντως, οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τις ελλείψεις να διογκώνονται.
Κάπως έτσι, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα φτάσει στα προ Covid επίπεδα, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους της Fed.

Δύο κρίσιμες ανακοινώσεις

Ωστόσο, την Τρίτη 8 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον έγιναν δύο πολύ κρίσιμες ανακοινώσεις
α)Η Γερουσία ψήφισε τον Νόμο περί Καινοτομίας και Ανταγωνισμού των ΗΠΑ, ο οποίος παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις διαφόρων μορφών σε διάφορους τομείς:
Ο νόμος προβλέπει χρηματοδότηση για επιστημονική έρευνα, επιδοτήσεις για εργοστάσια ημιαγωγών και ρομπότ και ενίσχυση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών.
Επίσης, αναφέρει ότι ο σίδηρος, ο χάλυβας, τα τυποποιημένα προϊόντα και τα δομικά υλικά χρηματοδοτούνται από ομοσπονδιακό επίπεδο.
Και, φυσικά, αποδέκτης είναι η Κίνα…
β)Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια έκθεση 250 σελίδων σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού.
Η περίληψη ήταν μακρά, ωστόσο κατέστησε σαφή μερικά πράγματα.

Aντιφιλελευθερισμός

Όπως σημειώνεται επίσης στο πλαίσιο του πληθωρισμού, δεδομένου ότι η μόνη διαμαρτυρία των Ρεπουμπλικανών σχετικά με την τρέχουσα στρατηγική είναι ότι δεν θα… φτάσει αρκετά μακριά, σύμφωνα με τη Rabobank, έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα.
Πάντως, για να αλλάξουν τα πράγματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως το νεοφιλελεύθερο παγκόσμιο οικοδόμημα, που κορυφώθηκε πριν από την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, χρειάστηκε δεκαετίες, ενώ ξεκίνησε με τον Πρόεδρο Carter, που απορρύθμισε την αγορά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Προφανώς, η αντιστροφή του νεοφιλελευθερισμού θα είναι πληθωριστική – ωστόσο θα είναι και αργή, εφόσον δεν θα επιταχυνθεί μέσω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ, άρα και ο κόσμος ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι, όμως ακόμη δεν έχει μπει ούτε βενζίνη στο αμάξι – ή, μάλλον, δεν το έχουμε φορτίσει, με την πανδημία να συνεχίζεται.
Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια περίοδο αβεβαιότητας που δεν αντιμετωπίζεται από τη δεκαετία του 1930.
Και καλεί τους δυτικούς συμμάχους να συνεργαστούν όπως έκαναν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου
Ως εκ τούτου, εν συντομία, οι περιορισμένες κινήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων έχουν λογική - προς το παρόν - επειδή η δημοσιονομική ώθηση που μπορεί να επακολουθήσει θα είναι σημαντική, όπως και ο πληθωρισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης