Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πράσινο φως να αποκτήσει η Ελλάδα F - 35 - Στην ατζέντα Biden οι τουρκικές προκλήσεις - Erdogan: Καμία υποχώρηση

Πράσινο φως να αποκτήσει η Ελλάδα F - 35 - Στην ατζέντα Biden οι τουρκικές προκλήσεις - Erdogan: Καμία υποχώρηση
Νέο νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα

Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, J. Biden με τον T. Erdogan την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, καθώς παρουσιάζει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Πέραν από το γεγονός ότι η Αθήνα στρέφει το βλέμμα της στη συνάντηση, δεδομένου ότι οι τουρκο-αμερικανικές και οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις αποτελούν αναπόφευκτα συγκοινωνούντα δοχεία, ανακοινώθηκε και επίσημα από την Ουάσινγκτον ότι στη συνάντηση των δύο προέδρων θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα σήμερα 9/6 διαβεβαιώσεις ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden
θα θέσει το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του Rejep Tayip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14/6 παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
Από την πλευρά του
Τούρκος πρόεδρος Τ. Erdogan, απάντησε στην Ουάσιγκτον καθώς, μιλώντας στην ΚΟ του ΑΚΡ, είπε πως «στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξετάσουμε με τους ομολόγους μας τα ζητήματα που έχουμε στην ατζέντα μας.
Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση».

Προσέθεσε, μάλιστα, πως αυτό που αναμένεται από τα μέλη της συμμαχίας είναι «να μας δείξουν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως και ευαισθησίες για την ασφάλεια της χώρας μας. Στους ομολόγους μας, θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας στα ζητήματα αυτά.
Με πολλαπλές επεμβάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη, η Τουρκία έδωσε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες να την εγκλωβίσουν στα παράλιά της».

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο Menendez δίνει το «πράσινο φως» για να αποκτήσει η Ελλάδα μαχητικά F-35

Το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας φιλοδοξεί να κάνει το νέο αμυντικό νομοσχέδιο που καταθέσαν οι γερουσιαστές Robert Menendez και Marko Rubio.
Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό.
Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program.
Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

 Τα Επόμενα Βήματα στην Αμυντική Συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον σύμφωνα με το νομοσχέδιο

  • Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.
  • Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.
  • Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.
  • Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET).
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.


Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο στην ατζέντα της συνάντησης Biden - Erdogan

Κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής, Robert Menendez για το πώς οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διαχειριστούν τη στάση της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη που περνά μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά έναντι της Αρμενίας και οδηγεί στις φυλακές της δικηγόρους και δημοσιογράφους, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έκανε λόγο για βαθύτατα προβληματικές ενέργειες.
«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες.
Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Biden θα δει τον Erdogan, αυτά θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας» είπε ο Blinken.

Δεν είναι μυστικές οι διαφορές μας

«Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα (στο θέμα) με τους S400.
Αλλά πέρα από αυτό (το ζήτημα), οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές.
Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να οπισθοχωρεί από αυτές τις προσπάθειες.
Συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων.
Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα» υποστήριξε ο Blinken.

Προς το συμφέρον μας να μείνει η Τουρκία στο άρμα της Δύσης

Παρόλο αυτά ο Blinken αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων.
Παρόλα αυτά, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης