Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα αφυπνίζεται και ετοιμάζει μεγάλες εκπλήξεις – Στο παρασκήνιο άγρια κόντρα Κώστα με Γκίκα… για μια θέση

Η Εθνική τράπεζα αφυπνίζεται και ετοιμάζει μεγάλες εκπλήξεις – Στο παρασκήνιο άγρια κόντρα Κώστα με Γκίκα… για μια θέση
Η Εθνική τράπεζα θέλει να γίνει η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα, σε κέρδη, ισολογισμό και κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική τράπεζα με 2,45 δισεκ. κεφαλαιοποίηση και 2,68 ευρώ τιμή ανά μετοχή, αφυπνίζεται και ετοιμάζει μεγάλες εκπλήξεις οι οποίες θα καταδείξουν στην αγορά ότι κρύβει σημαντικά αποθέματα αύξησης των εσόδων και ενίσχυσης της κερδοφορίας.
Η Εθνική τράπεζα θέλει να γίνει η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα, σε κέρδη, ισολογισμό και κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά πως θα το πετύχει αυτό όταν απέναντι της έχει μια δυναμική Eurobank και μια Alpha bank που υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου;

Ανακοινώνει μια σημαντική καινοτομία on line δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυθημερόν

Η Εθνική τράπεζα ανακοινώνει μια νέα υπηρεσία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών 2 με 10 εκατ η οποία θα επιτρέπει μέσω κατάθεσης αιτήματος on line να χορηγεί δάνεια έως 300.000 ευρώ αυθημερόν, χωρίς υποβολή δικαιολογητικών σε κατάστημα και χωρίς την φυσική παρουσία, όλα θα γίνονται από ένα υπολογιστή.
Με την νέα αυτή υπηρεσία η Εθνική τράπεζα θα αποδείξει αφενός ότι εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά, χρειάζεται λιγότερο προσωπικό στην διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων, ενώ θα δείξει ότι στοχεύει πλέον στην μεσαία ελληνική εταιρία την οποία και σχεδιάζει να την χρηματοδοτήσει συστηματικά και μεθοδικά.
Η νέα αυτή καινοτομία αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα.

Η τιτλοποίηση Frontier θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα που θα έχει θετική επίδραση στα κεφάλαια

Γνωρίζουμε ότι όλες οι τιτλοποιήσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες στην Ελλάδα καταλήγουν στο εξής, διενεργούνται πρόσθετες προβλέψεις, μειώνονται τα κεφάλαια, υπάρχει δηλαδή ένα μεγάλο κεφαλαιακό κόστος για τις ελληνικές τράπεζες.
Η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής στα 6,1 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια θα είναι η πρώτη που θα συμβεί το εξής… αντί η Εθνική τράπεζα να εγγράψει ζημία λόγω διενέργειας νέων προβλέψεων… θα έχει θετικό αποτύπωμα και επίδραση στα κεφάλαια περίπου 30-40 εκατ ευρώ.
Θα είναι η πρώτη τιτλοποίηση όπου η Εθνική θα κερδίσει αντί να χάσει κεφάλαιο.
Να σημειωθεί ότι οι προσφορές φθάνουν στα 155 με 165 εκατ ευρώ για τιτλτοποίηση Frontier.

H Εθνική σχεδιάζει νέα εθελουσία έξοδο 800 άτομα προσεχώς με κόστος 50-52 εκατ

Η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει στο πλαίσιο μείωσης του λειτουργικού της κόστους να προχωρήσει σε εθελουσία έξοδο 800 ατόμων.
Η εθελούσια έξοδος θα ξεκινήσει προσεχώς και θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων με παραδοχή ότι θα κοστίσει 50 με 52 εκατ ή 65.000 ευρώ κατά μέσο όρο και μέγιστο 120.000 ευρώ.

Θα επιτύχει κέρδη 500 εκατ ευρώ το 2022

Το 2022 η Εθνική τράπεζα – χωρίς τα έκτακτα έσοδα – θα επιτύχει κέρδη 500 εκατ ευρώ ή απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 9%.
Ο στόχος αυτός για το 2022 θεωρείται απόλυτα επιτεύξιμος όπως αναφέρουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές.
Για το 2021, ήδη από το α΄ τρίμηνο εμφάνισε κέρδη 557 εκατ εκ των οποίων 491 εκατ ευρώ ενώ το core προ προβλέψεων έσοδα core PPI ανήλθε στα 172 εκατ ευρώ.
Ο στόχος για καθαρά κέρδη 500 εκατ το 2022 χωρίς τα έκτακτα φαίνεται ρεαλιστικός στόχος.

Ο σχεδιασμός για placement προχωράει

Ο σχεδιασμός για placement από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του 20% από το 40,3% που κατέχει στην Εθνική τράπεζα… προχωράει και πιθανότατα να υλοποιηθεί και έως το τέλος του 2021.
Υπάρχουν σοβαροί διεθνείς επενδυτές ενδιαφερόμενοι.
Ήδη στην Εθνική Τράπεζα έχουν επενδυτικές θέσεις οι εξής επενδυτές

  • Η Blackrock με ποσοστό 4,9%
  • Η Norges Bank Investment Management με ποσοστό 2,39% το οποίο διαχειρίζεται 1,23 τρισεκ. δολάρια.
  • Το Massachusetts MFS Investment Management με ποσοστό 0,65% το οποίο είναι επενδυτικό ταμείο από την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται 530 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια.
  • Το Vanguard από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ με ποσοστό 1,86% στην Εθνική. Το Vanguard διαχειρίζεται 7,2 τρισεκ. δολάρια.
  • Θέση στην Εθνική κατέχει και η Alpha bank asset management με ποσοστό 1,38%.

Με βάση ορισμένες πληροφορίες η Blackrock, το Norges Bank Investment Management και το MFS Investment Management από την Μασαχουσέτη θα ήθελαν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Εθνική οπότε θα μπορούσε το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής που θα πραγματοποιηθεί με διεθνές και ελληνικό βιβλίο προσφορών να καλυφθεί πλήρως.
Με το placement δεν μεταβάλλονται τα κεφάλαια της Εθνικής.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν την επένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο η Εθνική θα κερδίσει περισσότερους ξένους επενδυτές, μεγαλύτερη διασπορά μετοχών – free float – εξέλιξη που θα επιδράσει και στις μελλοντικές αποφάσεις της MSCI.
Για την Εθνική Τράπεζα μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ θα είναι μια θετική εξέλιξη για την αποτίμηση… θα μπορούσε να την αυξήσει κατά 300-400 εκατ ευρώ από τις τρέχουσες τιμές

Αναβάθμιση στον MSCI standard στις 11 Νοεμβρίου

Μια μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα θα δώσει κίνητρο στην Morgan Stanley Capital International (MSCI) να αναβαθμίσει την Εθνική στον δείκτη MSCI standard.
Εάν η πώληση πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2021… η MSCI θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Εθνική στις 11 Νοεμβρίου 2021.

…αλλά και άγρια κόντρα Κώστα Μιχαηλίδη με Γκίκα Χαρδούβελη για την θέση του Προέδρου

Ο Κώστας Μιχαηλίδης ο νυν και απερχόμενος Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας και ο Γκίκας Χαρδούβελης ήδη μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας διάγουν μια περίοδο μεγάλης έντασης.
Η διαδικασία διερεύνησης της αγοράς για να προταθεί ο νέος Πρόεδρος στην Εθνική βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο αρχές Ιουλίου να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα.
Η Χαρδούβελης υποστηρίζεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή από τον νέο CEO τον Ηλία Ξηρουχάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ ο οποίος δεν εποπτεύει την Εθνική αλλά παρεμβαίνει… στις συστημικές τράπεζες.
Το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος στην Εθνική με ποσοστό 40,3%.
Η θετική τοποθέτηση του ΤΧΣ για τον Χαρδούβελη άπαξ και ο Λουκάς Παπαδήμος ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, πρώην διοικητής της ΤτΕ και πρώην πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση για να αναλάβει Πρόεδρος της Εθνικής, λογικά ανοίγει ο δρόμος για τον Χαρδούβελη.
Ωστόσο εμπόδιο φαίνεται ότι αποτελεί ο Κώστας Μιχαηλίδης ο οποίος έχει ενημερώσει το SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών καταγγέλλοντας τον Χαρδούβελη.
Μάλιστα - ώς υποστηρίζουν οι πληροφορίες - ενημέρωσε για όλη την πορεία του Χαρδούβελη τα τελευταία χρόνια ενώ αναφέρθηκε και η υπόθεση της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, μια υπόθεση στην οποία ο Χαρδούβελης έχει απαντήσει ευθαρσώς και έχει απολογηθεί για το τότε λάθος, οπότε έχει κλείσει λογικά.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε σταλεί η επιστολή – σοκ του Andrew McIntyre πρώην μέλους του διοικητικού και παλαιού στελέχους της Lloyds Bank.
Ο Andrew McIntyre είχε στείλει μια επιστολή σοκ στο διοικητικό συμβούλιο και την είχε κοινοποιήσει και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τον Γκίκα Χαρδούβελη.
Ο Μιχαηλίδης λοιπόν θεωρεί ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν πληρεί τα κριτήρια και έχει εντείνει την αντίδραση του.
Πάντως φαίνεται ότι υπάρχουν 4 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας που δεν διάκεινται θετικά στον Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος είναι έγκριτος οικονομολόγος και προφανώς διαθέτει το fit and proper.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης