Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκός Οίκος (ΗΠΑ): Το καλοκαίρι η κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων, αποκλιμάκωση από το φθινόπωρο

Λευκός Οίκος (ΗΠΑ): Το καλοκαίρι η κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων, αποκλιμάκωση από το φθινόπωρο
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης Biden στα στοιχεία για πληθωρισμό 5% το Μάιο
Σχετικά Άρθρα
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι πιθανό αυτό το καλοκαίρι να φτάσει στο ψηλότερο σημείο του και στη συνέχεια να αρχίσει να αποκλιμακώνεται το φθινόπωρο, δήλωσε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Biden σε μία πρώτη αντίδραση στην είδηση ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε εκ νέου - κατά 0,6% - τον περασμένο μήνα, το Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2021.

«Βασικό αποτέλεσμα»

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5,0% το Μάιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 2008 σε υψηλό 13 ετών, και αφού κατέγραψε άνοδο 4,2% τον Απρίλιο.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος ο οποίος προέβη στη ανώνυμη δήλωση, επισήμανε ότι η σημαντική επιτάχυνση στην αύξηση των τιμών οφείλεται κατά μείζονα βαθμό στο αποκαλούμενο από τους οικονομολόγους «βασικό αποτέλεσμα», δεδομένης της κατακόρυφης πτώσης που είχαν καταγράψει οι τιμές κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι ως μέγεθος το «βασικό αποτέλεσμα» σχετίζεται με τον πληθωρισμό την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, εάν ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν πολύ χαμηλός την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ακόμη και μια μικρότερη αύξηση του Δείκτη Τιμών θα δώσει αριθμητικά ένα υψηλό ποσοστό πληθωρισμού στη τρέχουσα συγκυρία.
Στην περίπτωση μας, αυτό σχετίζεται με τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά την περίοδο της πανδημίας και την τεράστια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Συγκυριακό φαινόμενο

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμένει πεπεισμένο ότι η τρέχουσα άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή θα αποδειχθεί παροδική και ότι την ίδια πεποίθησαν μοιράζονται οι οικονομικοί αναλυτές, οι επενδυτές, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
«Είναι πολύ πιθανό ότι η αύξηση των τιμών θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.
Πιθανότατα θα δούμε την ένταση του φαινομένου από αυτό το καλοκαίρι, και (τότε) το φθινόπωρο, τα πράγματα πιθανότατα θα αρχίσουν να επανέρχονται στο φυσιολογικό », δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι προοπτικές

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα πέσει σε χαμηλά επίπεδα στο εγγύς μέλλον  λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα των προοπτικών για τη διαμόρφωση των τιμών στην πεντετία, δήλωσε ο αξιωματούχος (πενταετής πληθωρισμός).
Το ίδιο στοιχείο καταγράφεται και στις έρευνες καταναλωτικής συμπεριφοράς, τις έρευνες στους επιχειρηματίες και τους οικονομικούς αναλυτές.
Όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα», σημείωσε.

Μακροπρόθεσμη στόχευση

Ο αξιωματούχος απορρίπτει τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ότι οι προτεινόμενες από τον Biden δημοσιονομικές δαπάνες στις υποδομές, την παιδική φροντίδα και τα κοινοτικά κολέγια θα ασκήσουν περαιτέρω ανοδική πίεση στις τιμές, δεδομένου ότι αυτές καλυπτουν μόνο το 2023 και μετά επιμερίζονται σε μια δεκαετία.
Δεν πρόκειται για διαδοχικά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία σωρεύονται, επισήμανε ο αξιωματούχος.
«Αντιμετωπίζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα στη μακρά διάρκεια.
Πρόκειται για ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας για την επίλυση προβλημάτων που έχουν παρελθόν 40 ετών»,κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης