Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (EKT): Κίνδυνος για σταθερά υψηλό πληθωρισμό – Ανάγκη για ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες

Knot (EKT): Κίνδυνος για σταθερά υψηλό πληθωρισμό – Ανάγκη για ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες
Θα απαιτηθούν πιο ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες επί χρόνια, επισήμανε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Klaas Knot
Σχετικά Άρθρα

Οι υψηλές δημοσιονομικές δαπάνες στην ευρωζώνη επιφέρουν τελικά μια διαρκή άνοδο του πληθωρισμού, αλλά θα απαιτηθούν πιο ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες επί χρόνια, καθώς η νομισματική πολιτική παραμένει περιορισμένη, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου. της ΕΚΤ, Klaas Knot, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021.
Οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά το περασμένο έτος για οι οικονομίες να διασωθούν από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά καθώς η οικονομία ανακάμπτει, υπάρχει μια συζήτηση για το πώς και πότε θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που ανεστάλησαν προσωρινώς.
«Τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση για να δούμε μια βιώσιμη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων», ανέφερε ο Knot σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο.

Αγορά εργασίας

«Θα πάρει λίγο χρόνο διότι υπάρχει ακόμη τεράστια χαλαρότητα στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή θεωρείται προσωρινή αλλά υπάρχουν και κάποιες πιθανότητες μονιμότερης ανόδου, εν μέρει εξαιτίας των προσπαθειών των κυβερνήσεων να θωρακίσουν τις οικονομίες τους.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Αντί της επιστροφής στους παλαιούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να επιβαρύνουν την ΕΚΤ μετά την πανδημία, ο Knot τάχθηκε υπέρ μιας αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να δώσει στις κυβερνήσεις περισσότερη ευελιξία να ξεπεράσουν τις κρίσεις με δαπάνες.
«Καθώς το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να επιμείνει, χρειαζόμαστε έναν δομικά μεγαλύτερο ρόλο για τη δημοσιονομική πολιτική όσον αφορά τη μακροοικονομική σταθεροποίηση στο προσεχές μέλλον”, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης