Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καλυμμένη η ΑΜΚ της Alpha, με τελική ημερομηνία συμμετοχής 22/6 – Ο Paulson θα συμμετάσχει – Η στρατηγική με τις αδιάθετες

Καλυμμένη η ΑΜΚ της Alpha, με τελική ημερομηνία συμμετοχής 22/6 – Ο Paulson θα συμμετάσχει – Η στρατηγική με τις αδιάθετες
Τι πρέπει να γνωρίζεις ενόψει της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank;
Σχετικά Άρθρα

Ορισμένα νέα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ που προσεχώς θα ξεκινήσει με ορόσημο 15 Ιουνίου η ημερομηνία γενικής συνέλευσης, 22 Ιουνίου τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου και 28 με 30 Ιουνίου η έναρξη και η λήξη του βιβλίου προσφορών, η αύξηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς δικαιώματα προτίμησης.

Ποια είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία της Alpha bank για την οποία οι προσφορές των επενδυτών υπερβαίνουν το ζητούμενο ποσό των 800 εκατ ευρώ;

1)Η Γενική Συνέλευση θα έχει ενδιαφέρον καθώς θα συμμετάσχει και θα επισημοποιηθεί η στάση του Paulson του family office ο οποίος κατέχει το 5,6% των μετοχών και όχι 6,5%.
Ο Paulson έχει πουλήσει μετοχές σε σχέση με τα ποσοστά που εμφανίζονται ακόμη επίσημα.

2)Οι κρίσιμες ημερομηνίες της αύξησης θα είναι

  • 22 Ιουνίου 2021 ως η τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, όσοι κατέχουν μετοχές έως εκείνη την ημερομηνία θεωρούνται παλαιοί μέτοχοι και θα μπορούν να συμμετάσχουν στην αύξηση. Ως γνωστό η αύξηση των 800 εκατ πραγματοποιείται χωρίς δικαιώματα προτίμησης αλλά με ρήτρα όλοι οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον με τις μετοχές που κατέχουν δηλαδή δεν θα υποστούν αραίωση, απίσχναση ή dilution.
  • 28 με 30 Ιουνίου η έναρξη και η λήξη του βιβλίου προσφορών
  • 12 Ιουλίου ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών

3)Με τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή 1,1985 ευρώ και συνολική κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα καθοριστεί στο 1 ευρώ ή στο χειρότερο σενάριο 0,90 ευρώ και όχι 0,80 ευρώ που θα ήθελαν ορισμένοι ξένοι.
Να σημειωθεί ότι πέραν από την Schroders, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορους επενδυτές όπως η Norges Bank asset management, Fidelity, BlackRock κ.α. 


Τι πρόκειται να συμβεί;


Ο Paulson είναι πιθανόν να συμμετάσχει με το 5,6% που κατέχει ή 45 εκατ ευρώ 

Ο Paulson είναι πιθανόν να συμμετάσχει, παρά την αντίδραση του στην αύξηση κεφαλαίου καθώς έχει αναφέρει ότι θα καταψηφίσει την αύξηση.
Ότι θα καταψηφίσει στην Γενική Συνέλευση, δεν σημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχει και στην αύξηση.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Paulson θα συμμετάσχει με 45 εκατ ευρώ δηλαδή καλύπτοντας το 5,6% των μετοχών που κατέχει.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη επενδυτές περίπου 2% με 3,5% που διάκεινται φιλικά στον Paulson και μάλλον θα κρατήσουν την ίδια στάση.
Για την Alpha bank πάντως θα ήταν ιδανικό σενάριο να αποχωρήσει ο Paulson από το μετοχικό κεφάλαιο, δεν έχει καμία ενεργή συμμετοχή, αντιθέτως αποτελεί βάρος.

Τι θα συμβεί με τις αδιάθετες μετοχές;

Υπάρχει μια πιθανότητα ποσοστό της τάξης του 4% με 5% των μετοχών της αύξησης δηλαδή από τα 800 εκατ μετοχές περίπου 40 εκατ μετοχές να μείνουν αδιάθετες.
Η διοίκηση της Alpha bank θα μπορεί να τις διαθέσει και κατανείμει, είτε σε παλαιούς μετόχους αναλογικά με βάση τις προεγγραφές, είτε να διαθέσει αυτά τα π.χ. 40 εκατ μετοχές σε νέους επενδυτές.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις υπάρχει νέα ζήτηση τουλάχιστον για το 10% των μετοχών της Alpha bank.
Οπότε ακόμη και εάν ο Paulson μπορούσε να διαθέσει τις μετοχές του θα καλυπτόταν όλο το ποσοστό του άνετα.

Πως θα συμπεριφερθεί η μετοχή μετά την κρίσιμη ημερομηνία 22 Ιουνίου;

Με την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Alpha bank ουσιαστικά υποχρέωσε τους νέους ενδιαφερόμενους επενδυτές για να συμμετάσχουν στην αύξηση να αγοράζουν μετοχές από την δευτερογενή αγορά, από το ταμπλό του χρηματιστηρίου.
Η κίνηση αυτή εξυπηρετούσε μόνο ένα στόχο, οι επενδυτές να στηρίξουν την μετοχή, ώστε να μην υποχωρήσει και για να μπορεί να προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου στο 1 ευρώ που είναι ο ιδανικός στόχος, η ιδανική τιμή αύξησης κεφαλαίου.
Με τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στις 22 Ιουνίου, εκτιμούμε ότι η μετοχή της Alpha bank μετά από αυτή την ημερομηνία θα σταθεροποιηθεί ή ακόμη και εάν υποχωρήσει θα είναι οριακό.

Τι θα πράξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Το ΤΧΣ κατέχει το 10,95% των μετοχών της Alpha bank και σε σύνολο 1,54 δισεκ. μετοχών κατέχει 169 με 170 εκατ μετοχές.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέλει να συμμετάσχει πλήρως στην αύξηση των 800 εκατ. ωστόσο υπάρχει εισήγηση να μείωνε οριακά το ποσοστό του από 10,95% στο 9% ή 8% ώστε να δώσει χώρο σε νέους μετόχους.
Η άποψη μας, όπως και στην Πειραιώς είναι σαφής, το ΤΧΣ ήδη διαθέτει μικρό ποσοστό στην Alpha bank στο 10,95% και θα πρέπει να συμμετάσχει πλήρως δηλαδή με 88 εκατ ευρώ.
Οι νέοι επενδυτές θα μπορούν να αποκτήσουν μετοχές εάν θέλουν όταν με placement αποχωρήσει το ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha bank κάποια στιγμή το 2022.


Που θα βρεθεί η συνολική κεφαλαιοποίηση της Alpha bank στο χρηματιστήριο μετά την αύξηση κεφαλαίου;

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της Alpha bank μετά την αύξηση κεφαλαίου θα βρεθεί στα 2,6 με 2,7 δισεκ. ευρώ με προοπτική – τιμή στόχο τα 1,3 ευρώ και με συνολικές μετοχές 2,34 δισεκ. μετοχές ο δυνητικός στόχος στην αποτίμηση της Alpha bank είναι τα 3 δισεκ. ευρώ.
Θα βρίσκεται οριακά χαμηλότερα της Eurobank που τότε θα έχει 3,4 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank όπως έχουμε αναλύσει δεν προβλέπεται για το ορατό μέλλον να αμφισβητηθεί από την πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.
alpha_capitalllbn_2.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης