Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκπλήσσει η Societe Generale: Ο S&P 500 δεν είναι φούσκα, αλλά έχει οριακά περιθώρια ανόδου - Θα φτάσει στις 4.500 μονάδες ή +6%

Εκπλήσσει η Societe Generale: Ο S&P 500 δεν είναι φούσκα, αλλά έχει οριακά περιθώρια ανόδου - Θα φτάσει στις 4.500 μονάδες ή +6%
Απορρίπτει το σενάριο της φούσκας για τη Wall Street η γαλλική τράπεζα Societe Generale
Σχετικά Άρθρα

Απορρίπτει το σενάριο της φούσκας για το αμερικανικό χρηματιστήριο η γαλλική τράπεζα Societe Generale, αναφέροντας, μάλιστα, πως, παρά τις διογκωμένες αποτιμήσεις, υπάρχει ακόμη ανοδικό περιθώριο –έστω και οριακό– της τάξης του +6,1, ήτοι αύξηση στις 4.500 μονάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, με τον δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 να μη δείχνει ακόμη σημάδια κόπωσης, προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η «φούσκα» της Wall Street ετοιμάζεται να σκάσει.
Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανάλυσή της η Societe Generale, η αμερικανική χρηματαγορά μπορεί να προσδιοριστεί από τρεις λέξεις: «άνθηση», «φούσκα», «σκάσιμο».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά μετοχών άνθησε μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, ωστόσο, όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά πως πλέον διανύουμε περίοδο… φούσκας – αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια διόρθωση «ρουτίνας».

α)Απόδοση

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, η Societe Generale αμφιβάλλει ότι οποιοσδήποτε επενδυτής θα διαφωνούσε ότι μια «φούσκα» χαρακτηρίζεται από μια μη βιώσιμη απότομη αύξηση των τιμών.
Αρκεί να κοιτάξει κανείς τη φούσκα με τις .dot com εταιρείες για να καταλάβει τι γίνεται.
Και όπως φαίνεται, από το παρακάτω γράφημα δεν βρισκόμαστε σε περιοχή φούσκας.
1_50.JPG
β)Αποτίμηση

Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, με όρους PE, θα είναι 16x για τις ευρωπαϊκές μετοχές και 21x για τις αμερικανικές.
Βεβαίως, αυτά τα «νούμερα» τυγχάνουν να είναι πολύ υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο 13,9x και 16,2x, αντίστοιχα, ωστόσο παραμένουν ανέλπιστα σταθερά.
Συμπέρασμα, οι αποτιμήσεις είναι βιώσιμες – κάτι που δεν συνάδει με τον όρο «φούσκα».
Στο μεταξύ, ο δείκτης CAPE (κυκλικά προσαρμοσμένη προσέγγιση PE του γνωστού οικονομολόγου Shiller) θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές.
Ωστόσο, παρότι τα PE είναι 37x, η Societe Generale δεν «βλέπει» κανέναν λόγο για να τρέξει κάποιος προς… την έξοδο, δεδομένου ότι σε σχέση με άλλες περιόδους οπότε οι αποτιμήσεις ήταν διογκωμένες η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ήταν στο 1,6% τον Μάιο του 2021, έναντι π.χ. 15,1% την περίοδο της φούσκας dot.com.
2_45.JPG
γ)Προοπτική περιουσιακών στοιχείων

Το «μοντέλο» Premium Equity Risk Premium εκτιμά την απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε συνδυασμό με τις (εταιρικές) αποδόσεις ομολόγων για την απόκτηση Premium Equity Risk Premium (ERP), δηλαδή την υπερβολική απόδοση ιδίων κεφαλαίων έναντι των αποδόσεων των αμερικανικών δεκαετών.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, όταν ο δείκτης ERP έφτασε στο 7,5% τον Απρίλιο του 2020, οι μετοχές των ΗΠΑ φαίνονταν ακαταμάχητα ελκυστικές σε σύγκριση με τα ομόλογα των ΗΠΑ.
3_35.JPG
Μετά την πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών των ΗΠΑ και των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ, ο ERP των ΗΠΑ μειώθηκε στο 4,1%, ακριβώς πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Ωστόσο, ο πίνακας SG ERP παρακάτω δείχνει ότι υπάρχει ανοδική δυναμική στον δείκτη S&P 500, ή άνοδος +6,1% (4.202 => 4.458).
4_26.JPG
Συμπέρασμα: Τα στοιχεία που συνηγορούν ότι η Wall Street είναι φούσκα κρίνονται ανεπαρκή.

4) Kεφαλαιακές ροές

Σύμφωνα με τη Societe Generale, κατά την ανάλυση την κατανομή υπό διαχείριση assets ύψους 44,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, χάρη στις «υπερβολικές» αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια εκτεταμένων lockdown, οι καθαρές εισροές σε μετοχικά κεφάλαια ήταν ιδιαίτερα ισχυρές (διάγραμμα).
5_20.JPG
Aλλά το πιο σημαντικό: Η ισχυρή απόδοση ιδίων κεφαλαίων οδήγησε σε απότομη αύξηση του «βάρους» των μετοχών.
Λαμβανομένων υπόψη των ως άνω, η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές εισροές θα ξεπεράσουν τα 50 τρισεκ. δολ.
Συνεπώς, ούτε οι κεφαλαιακές ροές δεν προοιωνίζονται «φούσκα».

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω, όπως αναφέρει η Societe Generale, θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρήσει κάποιος πως οι μετοχές στην τρέχουσα συγκυρία είναι ελλιποβαρείς.
Ναι, η ισχυρή απόδοση των μετοχών έχει ωθήσει τους δείκτες αποτίμησης αναμφισβήτητα σε υψηλότερα επίπεδα, ωστόσο κανένας από τους βασικούς δείκτες στους οποίους επικεντρωνόμαστε δεν δίνει… σήμα για φούσκα.
Βέβαια, καταλήγει η γαλλική τράπεζα, οι υψηλές αποτιμήσεις μπορεί να προκαλέσουν μια κάποια αστάθεια, άρα και διόρθωση… ρουτίνας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης