Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιβεβαιώνεται η αυξητική τάση κρουσμάτων κορωνοϊού, 12.737 οι νεκροί – Κυβερνητικές πιέσεις για εμβολιασμούς

Επιβεβαιώνεται η αυξητική τάση κρουσμάτων κορωνοϊού, 12.737 οι νεκροί –  Κυβερνητικές πιέσεις για εμβολιασμούς
Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται από τους ειδικούς στην εντονότερη κινητικότητα των πολιτών και την ύφεση στους ρυθμούς εμβολιασμού - Εκτιμήσεις πως η χώρα βρίσκεται σε τροχιά 4ου κύματος
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές ypd) Επιβεβαιώνεται η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης.
Η αύξηση αποδίδεται από τους ειδικούς στην εντονότερη κινητικότητα των πολιτών, στην πλημμελή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας αλλά και στην επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών.
Την αυξητική τάση επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Κυριακή (4/7/2021), καθώς ανακοινώθηκαν 619 νέα κρούσματα αλλά χωρίς η άνοδος αυτή να συνεπάγεται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.
Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη εντείνουν τις πιέσεις, προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, που παρουσιάζει τάσεις ύφεσης.
Στα κυβερνητικά σχέδια για το επόμενο διάστημα υπάρχει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ειδικά, εάν τα σχετικοί αριθμοί δεν καταγράψουν άνοδο τις επόμενες μέρες.
Το πρόβλημα με τα αυξημένα κρούσματα απαντάται σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτιμούν ειδικοί που θεωρούν πως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες βρίσκονται σε τροχιά ενός 4ου κύματος Covid.

Παυλάκης: Κατευθείαν στο 4ο κύμα

Στην εκτίμηση ότι, η χώρα βρίσκεται στην αρχή του 4ου κύματος Covid, το οποίο έρχεται με μεγάλη βιαιότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά, προέβη ο ερευνητής του εθνικού ινστιτούτου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», είπε ο κ. Παυλάκης στο Open, προσθέτοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.
Ο ερευνητής δήλωσε έκπληκτος την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη Delta, λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».

Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση το φθινόπωρο

Επίσης χαρακτήρισε «μύθο» την πληροφορία ότι η μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού δεν είναι παθογόνος.
«Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ινδία;» αναρωτήθηκε…
Και εκτίμησε ότι «το φθινόπωρο θα αρχίσουμε με μια κατάσταση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα».
Αναφερόμενος στην Κρήτη, είπε πως «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες».
«Δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».
Eπίσης προέβλεψε αύξηση του αριθμού των νεκρών και είπε ότι τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν διογκωθεί το κύμα.

Κίνδυνος και για εμβολιασμένους

Σημείωσε δε, ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο και αναφέρθηκε σε κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.
Ο Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Delta «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει» και επεσήμανε τέλος ότι ήταν φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Τσακρής: Σε τροχιά  4ου κύματος

Το πρόβλημα με τα αυξημένα κρούσματα Covid είναι πανευρωπαϊκό τόνισε ο Αθανάσιος Τσακρής καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου υγείας, κληθείς να σχολιάσει την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ενός τέταρτου και ισχυρότερου κύματος Covid – 19 τόνισε ο κ. Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που επιβαρύνει αυτή την στιγμή όλη την Ευρώπη.
Όπως εξήγησε, το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Delta και την χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαϊκά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με πέρσι.

Σχέδιο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σχέδιο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να οικοδομηθεί πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Delta.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων έχει στόχο αφενός να προστατεύσει τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους καθημερινά και αφετέρου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, που είναι το μόνο όπλο απέναντι στον Covid, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.
Βάσει του αρχικού πλάνου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής ή όχι αυτών των ομάδων στον εμβολιασμό, όπως αναφέρει η Realnews σε δημοσίευμά της.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις, που ήδη γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά τους υγειονομικούς μπορεί να ακολουθήσουν:

• Οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι.
Σε καμία περίπτωση ανάλογα και με την έκβαση της πανδημίας όσον αφορά ένα τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση δεν θέλει να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, τότε μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.
• Οι στρατεύσιμοι που θα μπαίνουν στις εκπαιδευτικές σειρές (ΕΣΣΟ) και των τριών Όπλων από τον Σεπτέμβριο και μετά. Πρόκειται κυρίως για νεαρούς άνδρες, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα στην οποία η μετάλλαξη Delta παρουσιάζει επιθετικότητα. Πάντως οριστικές αποφάσεις για τους στρατεύσιμους δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Νωρίτερα όμως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να ισχύσει σε τμήματα και ειδικές μονάδες σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.
Ήδη ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην ΕΜΑΚ ενώ μέσα στην εβδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή υπηρετούντων στο ειδικό σώμα της Πυροσβεστικής.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους που θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους, εάν δεν έχουν υποβληθεί, θα υπόκεινται σε συχνούς ελέγχους (μοριακό ή rapid test) ενώ θα τηρούν και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Κάτι που σημαίνει, πως πολλοί θα οδηγηθούν έστω και έμμεσα στο ένα εμβολιαστούν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Τιμωρητικά μέτρα για ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό δεν προβλέπονται απολύσεις, αλλά θα υπάρχει αν πλήγμα που θα βάζει προσκόμματα σε όσους δεν εμβολιάζονται.
Μεταξύ άλλων μπορεί να υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων σε τμήματα που δεν έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, να δίνεται άδεια ενώ αν χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο ανάλογα με την περίπτωση, να χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Σκέρτσος: Εμβόλια ή συνεχή τεστ

Απαντήσεις στις αιτιάσεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ότι διχάζει το κοινωνικό σύνολο με την τελευταία δέσμη μέτρων, ειδικότερα με το διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς, δίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, που καλεί εν τέλει, να εμβολιαστούν «όσοι ακόμη το σκέφτονται το συντομότερο δυνατόν».
Εξάλλου, επισημαίνει, «είναι ώρα και οι επιχειρήσεις να δείξουν το δρόμο της ευθύνης, δηλαδή του εμβολιασμού, προς τους πελάτες και τους εργαζόμενους τους».
Και την ίδια στιγμή, «συμβίωση με τον ιό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με υγειονομικά μέτρα.
Και σε αυτά περιλαμβάνεται η τακτική διάγνωση για τους μη εμβολιασμένους», υπογραμμίζει επίσης.
Αναλυτικά, «κάποιοι ψάχνουν εναγωνίως να βρουν νέους "διχασμούς" εκεί που δεν υπάρχουν (κι όταν δεν τους βρίσκουν τους δημιουργούν οι ίδιοι ίσως γιατί τρέφονται μόνο από αυτούς)», σημειώνει εισαγωγικά σε σημερινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
«Τελευταίο παράδειγμα», συνεχίζει, «τα μέτρα δημόσιας υγείας για την εστίαση και την ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους και η αναγκαία διάκριση μεταξύ επιχειρήσεων αμιγούς χρήσης, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες από COVID-19, και μικτής χρήσης, για όλους τους πολίτες με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί αρνητικό διαγνωστικό τεστ για τους ανεμβολίαστους».
Για τούτο, επιχειρηματολογεί, «ορισμένες κρίσιμες παραδοχές ως βάση συζήτησης είναι αναγκαίες

Οι χώροι διασκέδασης...

Όσο διαρκεί η πανδημία, αποτελούν χώρους υπέρ-μετάδοσης του ιού όταν λειτουργούν χωρίς υγειονομικά μέτρα.
Δύο δρόμους έχουμε εδώ.
Ή θα λειτουργούν με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ή δεν θα λειτουργούν καθόλου.
Όμως με την καθολική δυνατότητα πρόσβασης στον εμβολιασμό έχουμε αφήσει οριστικά πλέον πίσω μας τα οριζόντια μέτρα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
'Αρα είναι μονόδρομος η εφαρμογή πιο αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αυτούς τους χώρους έως ότου χτίσουμε το αναγκαίο τείχος ανοσίας.
Συμβίωση με τον ιό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με υγειονομικά μέτρα. Και σε αυτά περιλαμβάνεται η τακτική διάγνωση για τους μη εμβολιασμένους.
Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να μη θέλει να εμβολιαστεί, όχι όμως και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων.

Γεωργιάδης: Με τα εμβόλια έχει αρθεί η υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά

«Έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές εφόσον είναι διαθέσιμα τα εμβόλια», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε δε ότι αν κάποιος έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί, ο ίδιος έχει αποφασίσει να ζήσει και με περιορισμούς.
«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση είχε την ηθική ευθύνη να βρει τρόπο να δώσει χρήματα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Αυτή η ηθική υποχρέωση του κράτους αίρεται με την παροχή των εμβολίων στους πολίτες. Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα να πάψουν κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές.
Τα λεφτά που δώσαμε ήταν 41 δισ. ευρώ και το σύνολο του ΑΕΠ πέρυσι ήταν 165 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Υπάρχει ατομική ευθύνη

Ο ίδιος προέταξε την ατομική ευθύνη των πολιτών επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας «και ανθρώπινες ζωές θα χαθούν και το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τοπικά lockdown θα αναγκαστούμε να κάνουμε και ζημιά στην οικονομία θα πάθουμε».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, απάντησε ότι εφόσον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύει, «δεν μπορούμε και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα τους περιορίζουμε» υπογραμμίζοντας ότι «για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν χρειαστεί, θα τους περιορίσουμε».
Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο για τις μετακινήσεις όσο και για την ψυχαγωγία, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «όσο κάποιος κινδυνεύει λιγότερο, απολαμβάνει μεγαλύτερων ελευθεριών.
Όσο κάποιος κινδυνεύει περισσότερο, πρέπει να τον προστατεύουμε εξαιτίας των λανθασμένων του επιλογών».
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα για τα νησιά να επεκταθούν και στις χερσαίες μετακινήσεις, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «θεωρώ αδιανόητο να μπαίνει ανεμβολίαστος καθηγητής στην τάξη», ενώ πρόσθεσε ότι και οι σερβιτόροι θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Γώγος: Χρειάζονται επιτήρηση τα αυξημένα κρούσματα

Για την ώρα δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων Covid, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, εντούτοις συνολική εικόνα θα μπορούμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τόνισε το μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Πάντως η κατάσταση χρήζει επιτήρησης σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται σε «σχετικά δύσκολες», όπως τις χαρακτήρισε, περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.«Ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους» σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αύξηση στις εισαγωγές

Ωστόσο ανέφερε πως τις τελευταίες 2 ημέρες, παρά την άνεση στο σύστημα υγείας, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές η οποία εντούτοις δεν είναι τόσο σημαντική.
«Επομένως η ολική εικόνα είναι καλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση», συνόψισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μια αυξητική πορεία στα κρούσματα μπορεί να φέρει μέτρα.
Απαντώντας στο σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ο κ, Γώγος ξεκαθάρισε πως αυτή σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους όπως η αυξημένη κινητικότητα, ο περιορισμός της χρήσης μάσκας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Delta η οποία όμως δεν είναι ακόμη σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να μας ανησυχεί.

Πρόβλημα η ύφεση στους εμβολιασμούς

«Εν δυνάμει θα αυξηθεί», είπε πάντως ο καθηγητής για την διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους το οποίο υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα.
Τέλος, σε ό, τι αφορά την επιβράδυνσης του ρυθμού εμβολιασμού, ο κ. Γώγος τόνισε πως η ύφεση είναι πρόβλημα.
Όπως ανέφερε, οι μειωμένοι ρυθμοί στους εμβολιασμούς σχετίζονται τόσο με την χρονική περίοδο που διανύουμε όσο και με το γεγονός πως οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη είναι οι, όπως τους χαρακτήρισε «λίγο πιο δύσκολοι» που έχουν ανασφάλεια και δεν έχουν πεισθεί.

Όλα όσα αλλάζουν σε δημόσιες υπηρεσίες, εστίαση, λιανεμπόριο και μετακινήσεις

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που προβλέπει αναλυτικά για τον τρόπο εισόδου σε δημόσιες υπηρεσίες, εστίαση, κέντρα διασκέδασης, πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στην απόφαση αναγράφονται αναλυτικά όλες οι οδηγίες για εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν , οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ.
Παράλληλα, υπάρχουν λεπτομερώς οι οδηγίες για τις «ειδικές» κατηγορίες – για παράδειγμα, οι ανήλικοι.
Επίσης, υπάρχουν όλες οι ρυθμίσεις για την είσοδο πελατών σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καφετέριες, όπως και το τι προβλέπεται για εκείνους που θέλουν να κάνουν δια ζώσης συναλλαγές με Δημόσιες Υπηρεσίες.
Τα νέα μέτρα ισχύουν για το διάστημα από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00.

ΕΟΔΥ: 619 κρούσματα και 6 θάνατοι στις 4/7

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (4/7/2021), 619 νέα κρούσματα Covid , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 425.964 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 107 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.182 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 6 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.737 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


2_63.JPG1_66.JPG

Στους 177 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 177 (67.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 85.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.700 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 30 (ημερήσια μεταβολή -33.33%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 36 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).
krousmata_13.JPG
deigmata_18.JPG3_50.JPG

kabyles_22.JPGdiaspora_23.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης