Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, με 2.327 νέα κρούσματα και συνολικά 12.787 νεκρούς - Τα εφιαλτικά σενάρια

tags :
Νέα έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, με 2.327 νέα κρούσματα και συνολικά 12.787 νεκρούς - Τα εφιαλτικά σενάρια

Προβλέπεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Delta

Σχετικά Άρθρα

(upd) Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφει ο ΕΟΔΥ,  ενώ η μετάλλαξη Delta αναμένεται να γίνει το στέλεχος, που θα επικρατήσει και στη χώρα μας σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν μάλιστα για εκτόξευση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, υπολογίζοντάς τα ακόμη και στις 6.000 ημερησίως, με το εφιαλτικό σενάριο να κάνει λόγο για 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο εάν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.
Αποδίδουν το άλμα των μολύνσεων στη χαλάρωση των μέτρων και την καλοκαιρινή διάθεση, κυρίως στους νέους που πυροδοτούν τις νέες εστίες της νόσου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης από τις 15/7, με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να ξεκαθαρίζει ότι μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης, αλλά και ότι στο εξής τα περιοριστικά μέτρα  θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους.

Εφιαλτικό σενάριο για 18.000 κρούσματα ημερησίως

Ανησυχία προκαλούν οι δυσοίωνες προβλέψεις.
Τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν έως και 18.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, αν η πορεία της ινδικής μετάλλαξης δεν ανακοπεί, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».
Σύμφωνα με το εφιαλτικό αυτό σενάριο, η κορύφωση του 4ου κύματος θα έλθει στις 6 Οκτωβρίου με 18.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία θα φθάσουν στις 19.000 ημερησίως ως τα τέλη Οκτωβρίου – με διακυμάνσεις οι δυσθεώρητοι αριθμοί που μόλις διαβάσατε θα συνεχιστούν ως και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα υπάρξει πλέον αποκλιμάκωση αφού ουσιαστικώς θα έχει επέλθει «ανοσία αγέλης» μέσω μόλυνσης τεράστιου μέρους του πληθυσμού από τον ιό.
Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα της Κυριακής», με βάση το συγκεκριμένο αρνητικό σενάριο στα μέσα Οκτωβρίου θα νοσηλεύονται 2.700 άτομα σε ΜΕΘ, τα οποία θα φθάνουν τα 2.900 στις αρχές Νοεμβρίου και τα 3.050 στις 15 με 18 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δεν αποκλείει το σενάριο ενός σύντομου lockdown.
«Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown.
Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα.
Ένα lockdown 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να ‘μαζέψει’ σημαντικά την κατάσταση.
Τα στοιχεία των ειδικών προκαλούν δέος, καθώς δείχνουν έως και 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως είπε ο κ. Σαρηγιάννης στο «Βήμα της Κυριακής».

Σαρηγιάννης: Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο - Τον Οκτώβριο έως 18.000 κρούσματα ημερησίως

Συνεχής αύξηση των κρουσμάτων θα υπάρχει μέχρι τον Δεκαπεντάγουστο και εάν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, τότε θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα COVID ημερησίως τον Οκτώβριο, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι θα φτάσουμε μέχρι και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο, μόνο στην περίπτωση που δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού με επιτάχυνση εμβολιασμών.
«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως
«με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση, η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί.
«Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα», σημείωσε.

Πιθανή λήψη μέτρων

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως το σημαντικό είναι πώς θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την επιταχυντική πορεία της πανδημίας, γιατί δε θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι αύριο.
Εκτίμησε ότι «οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν και αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά, τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν μείνουμε σε μια αύξηση του εμβολιαστικού επιπέδου της τάξης των 800.000 απ’ ό,τι ήμασταν πριν μια εβδομάδα, δηλαδή στο 53% περίπου του συνόλου του πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν πολλοί πολίτες χωρίς ανοσία για να έχουμε μια συνέχιση της εξέλιξης της πανδημίας σε πολύ υψηλούς αριθμούς και με μεγάλη ταχύτητα.

Γώγος: Στόχος να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας - Θα ελαττώσει το εφιαλτικό σενάριο για 18.000 κρούσματα

«Θα πρέπει να προσέξουμε, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια, είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας πως «σενάριο για 18.000 κρούσματα (ημερησίως) δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό».
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι στόχος «είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριο».

Λύση η μεγίστη εμβολιαστική κάλυψη

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «δεν αποκλείεται επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η αύξηση της διασποράς».
Όπως είπε, «η μέση ηλικία (νόσησης) είναι 28 ετών ταχύτατη πτώση, 10 έτη πτώση ηλικίας, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες».
Η μετάδοση του ιού, σύμφωνα με μελέτη της 10ης Ιουνίου του ECDC που επικαλέστηκε ο καθηγητής, εξαρτάται από την άρση των μέτρων και ποσό γρήγορα γίνεται, τη μεταδοτικότητα, το βαθμό κάλυψης των εμβολίων για τον ιό, αλλά και από τον αριθμό της εμβολιαστικής κάλυψης.
Κατά τον ίδιο, όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, ενώ η λύση είναι η μέγιστη εμβολιαστική κάλυψη με 85% για το τείχος ανόσιας, με δεδομένη τη μεταδοτικότητα των στελεχών που επικρατούν».
«Μέχρι να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα», σημείωσε.
Τέλος, ανέφερε ότι για τα άτομα 50 και άνω, το 25% δεν έχει εμβολιαστεί από το 35% που ήταν, σημειώνοντας πως το εν λόγω ποσοστό θέλουμε να γίνει ακόμα μικρότερο με ασφαλέστατα και πολύ αποτελεσματικά εμβόλια.

Επικράτηση της Delta έως το τέλος Ιουλίου

Η μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα έως το τέλος Ιουλίου, εκτιμά ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές 4ου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Delta επικρατήσει, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί 4ο κύμα.
Επίσης υπενθύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

Εξετάζεται ξανά το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς.
Μάλιστα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων, μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις 

Μόνο ανεμβολίαστους θα αφορούν στο εξής τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Οριστικές αποφάσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς στη σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.
«Τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3 χιλιάδες κρούσματα», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι το εάν τελικά θα υπάρξουν οι μεικτοί χώροι ή αν θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς.Κατά τον ίδιο, θα παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες για να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, με βαρύτατες κυρώσεις για όσους πολίτες προσκομίσουν πλαστά πιστοποιητικά, καθώς τα ελεγκτικά κλιμάκια θα έχουν πιο εξειδικευμένα συστήματα και θα μπορούν να εντοπίσουν κάποιο πλαστό πιστοποιητικό που πιθανώς δεν εντοπίσει η εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

Για ανεμβολίαστους

«Από δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα και αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ».

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Νωρίτερα οι αποφάσεις – Κι άλλες ομάδες στο κάδρο

Νωρίτερα από το αναμενόμενο αλλά και σε ένα ευρύτερο πεδίο επαγγελματικών ομάδων αναμένεται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, βάσει των αποφάσεων της επιτροπής Βιοηθικής.
Οι λεπτομερές αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  η αρχή θα γίνει εντός του Ιουλίου με τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Μένει να οριστικοποιηθούν οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσους εργαζόμενους επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν.
Αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε άλλους επαγγελματικούς τομείς οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη Ιουλίου και να ξεκινήσουν περί τα τέλη Αυγούστου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται:
• Ένοπλες Δυνάμεις
• Σώματα Ασφαλείας
• Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
• Εργαζόμενοι σε κρατικές δομές που είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όπως εργοστάσια της ΔΕΗ, δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Μετάλλαξη Δέλτα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μη χαθεί η «μάχη των νησιών» - Τι θα γίνει αν κάποιο γίνει «κόκκινο»

Στις νησιωτικές περιοχές πέφτει στο εξής το βάρος της επιφυλακής λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η υψηλή μεταδοτικότητά της στις νεανικές ηλικίες, αλλά και η επιλογή τους ως του κατεξοχήν τόπου θερινών διακοπών ανεβάζουν κατά πολύ τις πιθανότητες έξαρσης της πανδημίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Παρότι στη συγκεκριμένη περίοδο κρίσιμος δείκτης για την εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι τόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά η πίεση που θα δεχθεί με νοσηλείες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν υπάρχει ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας.
Στις προθέσεις, άλλωστε, της κυβέρνησης δεν είναι η λήψη νέων οριζόντιων μέτρων (όπως τα lockdown), αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, όπου και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, με τα νησιά-σε κάθε περίπτωση- να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Και αυτό γιατί, ενώ αποτελούν πόλο έλξης για την νεολαία, όπως για παράδειγμα η Ίος, οι όποιες δυνατότητες του ΕΣΥ στις περιοχές αυτές είναι πεπερασμένες.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προβλεφθεί από τους ειδικούς «όλα τα σενάρια», σε περίπτωση που κάποιο νησί δείξει «κόκκινο» τις επόμενες ημέρες ως προς την μετάλλαξη Δέλτα, επιστρατεύοντας και νέα μέσα για την τοπική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Φόβος ακυρώσεων

Η υψηλή ετοιμότητα και εντατική προετοιμασία για παν ενδεχόμενο στις νησιωτικές περιοχές, απαντά όχι μόνο στην ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αλλά και στην προστασία του εθνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών ξορκίζουν το σενάριο κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο μοιραία μεταφράζεται σε εκατοντάδες ακυρώσεις κρατήσεων.
Για το λόγο αυτό, εκτός από τα μεγάλα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, η πλειονότητα των επιχειρηματιών (με εξαίρεση κάποια περιστατικά στην Τήνο) στις Κυκλάδες τάχθηκαν υπέρ μέτρων, όπως η απαγόρευση ορθίων πελατών στα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ποιότητα του ελληνικού τουρισμού ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, η ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά) επιτρέπει τη γρήγορη ιχνηλάτηση, καλύπτοντας και πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας των νησιών, όπως ο έλεγχος των επιβαινόντων σε ιδιωτικά σκάφη, που έβγαιναν στα νησιά, αλλά και η ύπαρξη εποχιακών εργαζόμενων, ιδίως σε μεγάλες τουριστικές μονάδες.

EΟΔΥ: Διενεργήθηκαν 9.711 rapid test στις 10/7 - Τα 214 θετικά, μέση ηλικία τα 25 έτη

Σε κεντρικά σημεία 35 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας πραγματοποιήθηκαν 39 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου το Σάββατο 10/7, στις οποίες διενεργήθηκαν 9.711 rapid test και ανευρέθηκαν 214 θετικά (2.2%).
Από τις 214 περιπτώσεις, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, οι 108 αφορούν άνδρες και οι 106 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 21 έτη (μέση ηλικία τα 25.10 έτη).

Τα αποτελέσματα των ελέγχων

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι 39 δράσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα το Σάββατο 10/7:

 • ΠΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Δ. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, 742 rapid test με 22 θετικά (2.96%) αφορούν σε 14 άνδρες και 8 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 21 έτη
 • ΠΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: ΣΤΑΘΜΌΣ ΜΕΤΡΌ «ΣΎΝΤΑΓΜΑ», 1.209 rapid test με 37 θετικά (3.06%) αφορούν σε 16 άνδρες και 21 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 22 έτη
 • ΠΕ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Δ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ 530 rapid test, με 25 θετικά (4.72%) αφορούν σε 14 άνδρες και 11 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 19 έτη
 • ΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΔΕΘ, 457 rapid test με 10 θετικά (2.19%) αφορούν σε 4 άνδρες και 6 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 20 έτη
 • ΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ, 459 rapid test, με 1 θετικό (0.22%) αφορά σε 1 γυναίκα 19 ετών
 • ΠΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: ΠΑΡΚΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΝΑΥΠΛΙΟ, 188 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, 120 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΑΡΤΑΣ: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΡΤΑΣ, 205 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΑΧΑΪΑΣ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΙΑΣ, 597 rapid test με 17 θετικά (2.85%) αφορούν σε 11 άνδρες και 6 γυναίκες , με διάμεση ηλικία τα 23 έτη
 • ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 20 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: ΘΗΒΑ, 40 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΔΡΑΜΑΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ, 69 rapid test με 1 θετικό (1.45%) αφορά σε 1 γυναίκα 18 ετών
 • ΠΕ ΕΒΡΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, 114 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΠΑΛΙΆ ΓΈΦΥΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑ, 152 rapid test με 4 θετικά (2.63%) αφορούν σε 2 άνδρες και 2 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 27 έτη
 • ΠΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΚΑΠΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, 59 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΘΑΣΟΥ: ΠΡΙΝΟΣ, 17 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΠΑΝΘΕΟΝ”, 92 rapid test με 1 θετικό (1.09%) αφορά σε 1 κορίτσι 12 ετών
 • ΠΕ ΘΗΡΑΣ: ΙΟΣ, 274 rapid test με 10 θετικά (3.65%) αφορούν σε 5 άνδρες και 5 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 18 έτη
 • ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΡΟΥ, 570 rapid test με 19 θετικά (3.33%) αφορούν σε 12 άνδρες και 7 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 21 έτη
 • ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ, 439 rapid test με 22 θετικά (5.01%) αφορούν σε 12 άνδρες και 10 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 24 έτη
 • ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ, 50 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, 204 rapid test με 3 θετικά (1.47%) αφορούν σε 1 άνδρα και 2 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 32 έτη
 • ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΚΟΖΑΝΗ, 102 rapid test με 2 θετικά (1.96%) αφορούν σε 1 άνδρα και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 19 έτη
 • ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ: ΣΠΑΡΤΗ, 64 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ, 450 rapid test με 7 θετικά (1.56%) αφορούν σε 4 άνδρες και 3 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 27 έτη
 • ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ΚΑΠΗ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ, 366 rapid test με 5 θετικά (1.37%) αφορούν σε 4 άνδρες και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 17 έτη
 • ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, 347 rapid test με 6 θετικά (1.73%) αφορούν σε 3 άνδρες και 3 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 20 έτη
 • ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ: ΞΑΝΘΗ, 77 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, 41 rapid test με 2 θετικά (4.88%) αφορούν σε 1 άνδρα και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 18 έτη
 • ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΉΓΥΡΗ ΑΝΔΡΟΜΆΧΗ ΠΙΕΡΊΑΣ, 172 rapid test με 1 θετικό (0.58%) αφορά σε 1 γυναίκα 87 ετών
 • ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, 188 rapid test με 10 θετικά (5.32%) αφορούν σε 2 άνδρες και 8 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 25 έτη
 • ΠΕ ΣΑΜΟΥ: ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ, 37 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΣΑΜΟΥ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΣΑΜΟΥ, 73 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΣΠΟΡΑΔΩΝ: ΛΙΜΑΝΙ ΣΚΙΑΘΟΥ, 59 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΠΛΑΤΕIΑ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΥ,ΤΡΙΚΑΛΑ, 278 rapid test με 1 θετικό (0.36%) αφορά σε 1 γυναίκα 18 ετών
 • ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΠΛΑΤΕIΑ Ο.Σ.Ε,ΤΡΙΚΑΛΑ, 66 rapid test με 1 θετικό (1.52%) αφορά σε 1 γυναίκα 51 ετών
 • ΠΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: DRIVE THROUGH ΛΑΜΙΑ, 374 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΦΩΚΙΔΑΣ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, 24 αρνητικά rapid test
 • ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ, 386 rapid test με 7 θετικά (1.81%) αφορούν σε 2 άνδρες και 5 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 18 έτη


Ακόμη 2.327 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι στις 10/7

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (10/7/2021) 2.327 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 437.345 (ημερήσια μεταβολή + 0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.986 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.787 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_70.JPG
2_67.JPG

Στους 142 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (67.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 86.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.735 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 68 (ημερήσια μεταβολή +15.25%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 56 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι78έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη.)
3_52.JPG

5_25.JPG4_42.JPG
7_15.JPG6_15.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης