πάμε euro

EURO 2020, Ιταλία-Αγγλία 1-1 (3-2 πεν.): Τελικά, it's going to Rome!

EURO 2020, Ιταλία-Αγγλία 1-1 (3-2 πεν.): Τελικά, it's going to Rome!
Και όμως, η Εθνική Ιταλίας είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Με συνταγή ημιτελικού, οι "ατζούρι" πήραν τη νίκη στα πέναλτι με 3-2 μέσα στο Wembley επί της Αγγλίας, αφού πρώτα διατήρησαν το 1-1 στην κανονική διάρκεια.

Σε ένα παιχνίδι όπου οι δύο χώρες μοιράστηκαν από ένα ημίχρονο, η Ιταλία έδειξε πως διαθέτει "κρύο αίμα" στην διαδικασία των πέναλτι και επικράτησε με 3-2 επί της Αγγλίας, κατακτώντας το δεύτερο ευρωπαϊκό της τρόπαιο και το πρώτο μετά από 53 χρόνια. Μοιραίος ο Σάκα για τα "λιοντάρια", Σο και Μπονούτσι τα γκολ της κανονικής διάρκειας.

 


Αιφνιδίασε τους πάντες η Αγγλία

 

Η Αγγλία έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις της και κατάφερε να επιτεθεί άμεσα. Αυτή, ήταν που έπιασε και στον ύπνο τους Ιταλούς, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του EURO.

Ο Κάιλ Γουόκερ πήρε τη μπάλα στα δεξιά, έβγαλε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, εκεί όπου τον περίμενε ο Λουκ Σο. Ο μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπιασε ένα δυνατό πλασέ στην κίνηση και έκανε το 1-0 για τα «λιοντάρια», μόλις στο 2ο λεπτό.

Η απάντηση της Ιταλίας, ήρθε πέντε λεπτά αργότερα, όταν ο Κιέζα κέρδισε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, όμως η εκτέλεση του Ινσίνιε πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Πίκφορντ. Γενικά, υπήρχε ρυθμός στην αρχή του ματς, με την Αγγλία να έδειχνε πιο δυνατή.

Στο 35ο λεπτό, παρότι η Αγγλία πίεζε, ο Φεντερίκο Κιέζα έφτασε κοντά στην ισοφάριση. Ο άσος της Γιουβέντους πήρε τη μπάλα από το κέντρο, την κουβάλησε μέχρι την περιοχή, όμως το σουτ έξω από την περιοχή πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Πίκφορντ.

Το πρώτο ημίχρονο δεν είχε κάποια άλλη φάση, με την Αγγλία να πηγαίνει στα αποδυτήρια με το υπέρ της 1-0.

Έκατσε πίσω η Αγγλία, το εκμεταλλεύτηκε η Ιταλία

Το δεύτερος μέρος, από την άλλη, ξεκίνησε πολύ διαφορετικά, με την Ιταλία να έχει πάρει παραπάνω μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Λορέντζο Ινσίνιε κέρδισε φάουλ σε πολύ καλή θέση και ανέλαβε ακόμα μία εκτέλεση, με το σουτ να περνάει για χιλιοστά, δίπλα από τα καρέ της Αγγλίας.

Στο 63ο λεπτό, η Ιταλία έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα, με τον Φεντερίκο Κιέζα. Ο νεαρός εξτρέμ έκανε ότι ήθελε την άμυνας των Άγγλων, βρήκε χώρο να εκτελέσει με το δεξί, όμως ο Τζόρνταν Πίκφορντ έκανε μία εντυπωσιακή απόκρουση και κράτησε το 1-0.

Τελικά, η ισοφάριση ήρθε στο 67ο λεπτό. Η Ιταλία κέρδισε κόρνερ, με τον Μάρκο Βεράτι να πιάνει την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, όμως η μπάλα να σταμάτησε στη δοκό των Άγγλων. Στην επαναφορά, ωστόσο, ο Λεονάρντο Μπονούτσι ήταν εκεί στην επαναφορά για να κάνει το 1-1 και να βάζει φωτιά στο ματς.

Ο Μπεράρντι παραλίγο να φτάσει στην ολική ανατροπή, όμως δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Συγκεκριμένα, στο 73ο λεπτό, ο Ιταλός εξτρέμ εκμεταλλεύτηκε τη μπαλιά του Μπονούτσι στην πλάτη της άμυνας, όμως το σουτ πέρασε πάνω από τα δοκάρια.




Όλα έδειχναν πως το ματς θα πήγαινε στην παράταση, καθώς καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερναν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο, με το 1-1 να έχει ως συνέπεια τον έξτρα χρόνο.

Στην παράταση, οι δύο χώρες μπήκαν δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο και η Αγγλία είχε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Στο 97ο λεπτό, ο Φίλιπς υποδέχθηκε τη μπάλα μετά την κακή απομάκρυνση, έκανε το δυνατό σουτ, όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Αυτή ήταν και η μοναδική φάση του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, με το σκορ να έχει μείνει στο 1-1.



Ο ρυθμός δεν σταμάτησε ούτε στο δεύτερο 15λεπτο της παράτασης. Η κυκλοφορία της μπάλας ήταν εντυπωσιακή, όμως τελικές δεν υπήρξαν. Δίχως να υπάρξει κάποια διαφορά, το ματς πήγε στα πέναλτι, εκεί όπου οι ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους.

Η διαδικασία των πέναλτι:

  • Μπεράρντι (Γκολ) 1-0
  • Κέιν (Γκολ) 1-1
  • Μπελότι (απόκρουση) 1-1
  • Μαγκουάιρ (Γκολ) 1-2
  • Μπονούτσι (Γκολ 2-2
  • Ράσφορντ (Δοκάρι) 2-2
  • Μπερναντέσκι (Γκολ) 3-2
  • Σάντσο (Απόκρουση) 3-2
  • Ζορζίνιο (Απόκρουση) 3-2
  • Σάκα (Απόκρουση) 3-2
Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Κιελίνι, Μπονούτσι, Εμερσον (118' Φλορέντσι), Ντι Λορέντσο, Βεράτι (96' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (54' Κριστάντε), Κιέζα (85' Μπερναρντέσκι), Ινσίνιε (91' Μπελότι), Ιμόμπιλε (55' Μπεράρντι)
 
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γουόκερ (120' Σάντσο), Σο, Ράις (74' Χέντερσον, 120' Ράσφορντ), Τρίπιερ (71' Σάκα), Μάουντ (99' Γκρίλις), Φίλιπς, Στέρλινγκ, Κέιν.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης