Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ικανοποίηση από τον «πάγο» στην ανακοίνωση του «ψηφιακού φόρου» από την ΕΕ

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ικανοποίηση από τον «πάγο» στην ανακοίνωση του «ψηφιακού φόρου» από την ΕΕ

Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα ήταν συνετό για την ΕΕ να αναμένει  την απόφαση στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την ανακατανομή των φόρων στις πολυεθνικές, βάσει του πυλώνα ΙΙ

Σχετικά Άρθρα

Την ικανοποίησή της για την απόφαση της Κομισιόν να καθυστερήσει την ανακοίνωση για τον προτεινόμενο ευρωπαϊκό «ψηφιακό φόρο», δεδομένου του ότι θα επιτρέψει να ολοκληρωθούν πρώτα οι εργασίες για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της ΗΠΑ Janet Yellen, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021
Έπειτα από τη συνάντησή της με τους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η ίδια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέφερε πως ήταν συνετό για την Κομισιόν να περιμένει τις τελικές παραμέτρους της συμφωνίας του ΟΟΣΑ «Pillar 1» (πρώτος πυλώνας) για την ανακατανομή των φόρων για τις πολυεθνικές, πριν προχωρήσει στον δικό της ψηφιακό φόρο.

Ανάκληση

«Ικανοποιήθηκα από την απόφαση τους να καθυστερήσουν την ανακοίνωση του» υπογράμμισε η Yellen σε συνέντευξη.
«Είμαστε στο μέσο μιας προσπάθειας να προσπαθήσουμε να τελειοποιήσουμε μια συμφωνία.
Οι χώρες έχουν συμφωνήσει να ανακαλέσουν (σ.σ. την επιβολή του φόρου), με τον Pillar 1, υπάρχοντα μέτρα, και να αποφύγουν να επιβάλλουν μελλοντικούς ψηφιακούς φόρους οι οποίοι θα ήταν προκατειλημμένοι».

Συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, η Κομισιόν επιβεβαίωσε πως θα καθυστερούσε τον ψηφιακό φόρο της, καταργώντας έτσι ένα πιθανό εμπόδιο στην συμφωνία για τον ευρύτερο παγκόσμιο φόρο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει πως η ιδέα ενός νέου ψηφιακού φόρου, που προτάθηκε πέρυσι όταν οι διαπραγματεύσεις για την φορολόγηση έμοιαζαν να καθυστερούν, ήταν αναντίστοιχη με την συμφωνία του ΟΟΣΑ.

Φορολογικός συντελεστής

Η Yellen, μεταξύ άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, συναντήθηκε και με τον Ιρλανδό υπ. Οικονομικών Pascal Donahue, έναν από τους μεγαλύτερους αμφισβητίες της φορολογικής συμφωνίας και του οποίου η αποδοχή θα είναι κρίσιμη για την έγκριση από πλευράς ΕΕ, του ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15%.
«Είναι επικεφαλής της ομάδας των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, και με προσκάλεσε να συναντηθώ μαζί τους.
Προφανώς ενδιαφέρεται για την επιτυχία της ΕΕ», σημείωσε η Yellen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης