Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Lockdown στη Μύκονο μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων - Σαρωτικοί έλεγχοι και έκτακτα μέτρα - Καραντίνα και σε άλλα νησιά;

Lockdown στη Μύκονο μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων - Σαρωτικοί έλεγχοι και έκτακτα μέτρα - Καραντίνα και σε άλλα νησιά;
Απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τη 1:00 και η μουσική στα καταστήματα όλο το 24ωρο στη Μύκονο - Οργισμένοι οι επαγγελματίες στο νησί
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε καθεστώς lockdown εισέρχεται η Μύκονος από το Σάββατο 17 Ιουλίου έως και τις 26 Ιουλίου 2021, σε μία επιστροφή στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο νησί, καθώς εκτιμάται πως θα προκαλέσει κύμα φυγής των ξένων τουριστών προς άλλους προορισμούς.
Στη Μύκονο είναι ανάστατοι με την απόφαση αυτή και ζητούν την ανάκληση των έκτακτων μέτρων.
Μάλιστα ο δήμαρχος Μυκόνου κάνει λόγο για άστοχη ενέργεια με τιμωρητική διάθεση σε βάρος του νησιού.
Την ίδια ώρα στα ύψη παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες επιβεβαιώνοντας πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο πανδημικό κύμα και ενώ η τήρηση σκληρής στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμών δεν αποφέρει τα αναμενόμενα.

Συγκεκριμένα βάσει της απόφασης απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τη 1:00 και η μουσική στα καταστήματα όλο το 24ωρο στη Μύκονο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

«Από σήμερα Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.
Πιο συγκεκριμένα:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.


Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της».

Δήμαρχος Μυκόνου: Άστοχη ενέργεια με τιμωρητική διάθεση

Για άστοχη ενέργεια κάνει λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς αναφερόμενος στην επιβολή lockdown στο νησί μέχρι τις 26 Ιουλίου λόγω αύξησης κρουσμάτων Covid.
«Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας δηλώσαμε ότι βασική προτεραιότητα όλων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και αυτό το υπηρετήσαμε με συνέπεια και σοβαρότητα», σημείωσε ο κ. Κουκάς σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ.
«Συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη.
Μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό.
Σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης είχε δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της τουριστικής περιόδου πάντα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων», ανέφερε ο δήμαρχος Μυκόνου.
«Μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο.
Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο κ. Κουκάς και κατέληξε:
«Η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική.
Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Εξοργισμένοι οι επαγγελματίες της Μυκόνου

Την έντονη αντίδραση των ανθρώπων της εστίασης έφερε η απόφαση της κυβέρνησης για επαναφορά του lockdown στη Μύκονο, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν -μεταξύ άλλων- πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».

Ο Χαρδαλιάς διαψεύδει τον πρωθυπουργό

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων/ ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων.
Είχε πει χαρακτηριστικά ‘Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς.
Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες».
Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως «λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σωστών μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης- μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις και αφού η σεζόν κυλάει αμείλικτα για εμάς, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας- έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δυστυχώς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
«Και αντ’ αυτού ανακοινώνεται πως επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, εν μία νυκτί.
Δεν θα σταθούμε στις ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση ( προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας την ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας» τονίζουν σε άλλο σημείο.


Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν

Προπομπός για τη λήψη των περιοριστικών μέτρων ήταν η προειδοποίηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σε μόλις μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές.
Επίσης στο όριο επιφυλακής βρίσκονται η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος.
«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα.
Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές» είχε αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Γώγος: Σωστά τα μέτρα στη Μύκονο

Την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο αλλά και την εν γένει επιδημιολογική κατάσταση της χώρας σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.
Σε ερώτηση που δέχτηκε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, για αν η Επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για το νησί της Μυκόνου, διευκρίνισε πως υπάρχουν συνεχείς εισηγήσεις της Επιτροπής για την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής της χώρας αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται κάθε μέρα συνεδρίαση».
Τόνισε, ωστόσο, ότι συμφωνεί με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι να περιοριστεί η διασπορά και πως, «με τη λήψη των μέτρων, μπορεί να έχουμε καλά αποτελέσματα» σε λίγες ημέρες.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν παρόμοια μέτρα πρόκειται να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές, ο κ. Γώγος ανέφερε πως, αυτή τη στιγμή, «η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς βρισκόμαστε ουσιαστικά στο ξεκίνημα ενός τέταρτου κύματος, που ‘χτυπά’ νεότερες ηλικίες, εξαιτίας της κινητικότητας, των ταξιδιών και της ξεγνοιασιάς, που είναι λογικό να υπάρχει μετά από πολύμηνο εγκλεισμό».
Όλα αυτά, όπως τόνισε ο καθηγητής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού, «η οποία έχει τριπλάσια και τετραπλάσια μεταδοτικότητα, οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων σε νέες ηλικίες».

Ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά

Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να εφαρμοστούν και σε άλλα νησιά, περιοριστικά μέτρα ανάλογα με αυτά της Μυκόνου, εάν κριθεί αναγκαίο.
Και τόνισε πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 20%-40% του πληθυσμού, άνω των 50 ετών, άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι και μπορεί να κολλήσουν τον ιό και να νοσήσουν πιο σοβαρά.
Σε ερώτηση για τον πιθανό αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι αρκετοί επιστήμονες έχουν κάνει εφιαλτικές προβλέψεις, ο κ. Γώγος, αφού επεσήμανε πως ο ίδιος δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία και να κάνει προβλέψεις για συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποια στιγμή ακόμη και 6.000 κρούσματα ενδεχομένως», προσθέτοντας πως «αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων».
Παράλληλα, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξημένο αριθμό νοσηλειών, που έχουμε τις τελευταίες ημέρες.

Τζανάκης: Η 2η «κόκκινη» περιοχή μετά τη Μύκονο

Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω Covid θα φτάσουν τις 300 την ημέρα προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Έχουμε δει μια μεταστροφή στο αριθμό των εισιτηρίων στα νοσοκομεία περίπου διπλασιασμό την τελευταία βδομάδα.
Περιμένουμε ότι θα φτάσει τις 300 την ημέρα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο 60-70% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος», δήλωσε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Σημείωσε πως σε 10 ημέρες θα δούμε το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους.
Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στην Μύκονο δήλωσε πως το νησί βαδίζει με ένα τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη –δεύτερη περιοχή σε επιβάρυνση που είναι το Ρέθυμνο.
Για να γίνει κατανοητή η διασπορά στην Μύκονο εξήγησε αν το νησί έχει 40.000 κόσμο τώρα, αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια του νησιού στα 100 άτομα που θα συναντάει τα 4 θα είναι ενεργά κρούσματα.
«Οι μισοί μαθητές τελειόφοιτοι λυκείου μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει. Θα ήθελα να δω όλα αυτά κρούσματα τι νοσηλείες και διασωληνομένους θα δώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Θα κολλήσουν 9 ανεμβολίαστοι και 1 εμβολιασμένος

Ο καθηγητής εξήγησε πως το ποσοστό να κολλήσει κάποιος είναι 1 εμβολιασμένος προς 10 ανεμβολίαστους.
«Αν ο ιός έρθει σε επαφή με 10 ανθρώπους θα κολλήσουν οι 9 ανεμβολίαστοι και ένας εμβολιασμένος που ίσως δεν ανταποκρίθηκε καλά στο εμβόλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα αν και παραδέχθηκε πως δεν είναι εύκολο να μπει φρένο στην διασπορά του ιού.
Ο ίδιος επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να εξατομικεύονται κατόπιν επιτήρησης και ανεύρεσης των κυρίων αιτιών των συρροών κρουσμάτων.
Σχετικά με την μετάλλαξη Delta ανέφερε πως σε ορισμένα γεωγραφικά τμήματα όπως είναι η Κρήτη, η Μύκονος, η Πάρος και ίσως η Αττική βρίσκεται σε ποσοστό πάνω από 70-80% ενώ σε επίπεδο χώρας σε ποσοστό πάνω από 60-70%.

Αύξηση της διασποράς στη Θεσσαλονίκη

Αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ εδώ και δύο εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι καταγράφηκε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 14/7 και της Πέμπτης 15/7 είναι:

Αυξημένη (84%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 12/7 και της Τρίτης 13/7.
Ιδιαίτερα αυξημένη (387%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 7/7 και Πέμπτης 8/7.

Η μετάλλαξη Delta

«Ο ανοδική τάση του ιικού φορτίου στα δείγματα των τελευταίων ημερών, αν δεν επιβραδυνθεί τις επόμενες μέρες, εφόσον κι ο πληθυσμός της πόλης λόγω θερινών διακοπών δεν είναι σταθερός, θα είναι δηλωτική για το τι μας επιφυλάσσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Η αναμενόμενη επικράτηση του άκρως μεταδοτικού στελέχους Delta του ιού, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας, με τον τρόπο που ισχυρός άνεμος συντελεί στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να οχυρωθεί η πόλη απέναντι σε αυτό που δείχνει να έρχεται.
Θα πρέπει να σπεύσουν όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη να εμβολιαστούν. Γνωρίζουμε πως η πίεση στο σύστημα υγείας έπεται κάποιες εβδομάδες της αύξησης της διασποράς του ιού και του αριθμού των νοσούντων.
Οι μετρήσεις στα λύματα έγκαιρα και έγκυρα μας δίνουν τη δυνατότητα να προειδοποιήσουμε για τον κίνδυνο να έχουμε το επόμενο διάστημα μεγάλο αριθμό από νοσηλείες, αν οι μολύνσεις επεκταθούν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα, που δεν έχουν εμβολιαστεί», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

'Εντονες διακυμάνσεις

Ερωτηθείς αν από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημίας, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την εξέλιξη των μετρήσεων τις επόμενες μέρες, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος απάντησε:
«Ο ρυθμός αύξησης στις μετρούμενες τιμές ιικού φορτίου στα δείγματα της τελευταίας εβδομάδας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της αύξησης που παρατηρήθηκε κατά το 3ο κύμα την άνοιξη».
Σχετικά με πιθανούς άλλους παράγοντες που μπορεί να έχουν συντελέσει στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης διευκρίνισε:
«Προς το παρόν πρέπει να διατηρούμε κάποια επιφύλαξη γιατί αντίστοιχες εξάρσεις είχαμε σποραδικά και στο παρελθόν, για παράδειγμα και κατά τον Μάρτιο, οι οποίες όμως στη συνέχεια υποχώρησαν έστω μερικώς.
Ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο με τη μεγάλη κυκλοφορία του πληθυσμού στην πόλη, με τις διαρκείς αναχωρήσεις πολιτών για διακοπές και τις αφίξεις τουριστών και επισκεπτών είναι αναμενόμενο να υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων.
Χρειάζονται μετρήσεις από μεγαλύτερη χρονική περίοδο για να μπορέσουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

sx1.jpg
sx2.jpg

Γεωργιάδης: Κανένας περιορισμός σε εμβολιασμένους

Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη του, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός των πολιτών είναι μονόδρομος για να ξεπεραστεί η πανδημία, την ώρα που βρίσκονται σε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε μια άνιση αλλά όχι χαμένη μάχη, την ώρα που ξεκινά από σήμερα Σάββατο 17 Ιουλίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό.
Η πανδημία δείχνει «τα δόντια της», σφυροκοπώντας αδιάκοπα νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και εντείνοντας την αγωνία για το ενδεχόμενο νέας επιβολής κατά τόπους περιοριστικών μέτρων στην κινητικότητα του πληθυσμού.
Η ανησυχία των ειδικών προσανατολίζεται στους ανεμβολίαστους πολίτες που φεύγουν από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά κουβαλώντας στις αποσκευές τους τον κορωνοϊό και σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζει την κατάσταση και δημιουργεί αμφιβολίες για τον αποτελεσματικό έλεγχο του τέταρτου κύματος.
Κι αυτό γιατί έτσι διακινδυνεύουν αφενός την αναζωπύρωση των τοπικών εστιών και αφετέρου μια επιστροφή στη βάση που θα επιφέρει μετάδοση σε οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, καθώς και σε ηλικιωμένους συγγενείς.


Πιθανές απολύσεις ανεμβολίαστων;

«Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση εξ αυτού του λόγου (σ.σ. μη εμβολιασμού για κορωνοϊό) το θεωρείτε εφεύρεση του Άδωνι Γεωργιάδη ή κάτι που συμβαίνει; H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση.
Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος.
Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος.
Είναι πράγματα που θα συμβούν».
Αναφορικά με το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε δύο πεδία, το ηθικό και το νομικοπολιτικό.
«Αν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του αμιγώς εμβολιασμένους, και 1-2 εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι.
Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση» σημείωσε.
«Είναι εξαιρετικά ανήθικο, κάποιος κοιτώντας τον εαυτούλη του να αδιαφορεί για όλους τους άλλους.
Βαθιά εγωιστική και ανήθικη πράξη» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το ποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν «το έχουμε πει πολλές φορές».
«Υπάρχει Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και Επιτροπή Βιοηθικής.
Εγώ να θεσπίσω υποχρεωτικότητα σε έναν κλάδο χωρίς να το έχουν αποφασίσει αυτές οι επιτροπές, αποκλείεται. Το κοινό, συλλογικό, εθνικό, κοινωνικό συμφέρον είναι η πανδημία να ελεγχθεί. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα».
Τέλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τα πήγε πολύ καλά στο να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Δεν υπάρχει θέμα λάθους από τις κυβερνήσεις.
Σε κάθε μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη, ένα κομμάτι είναι πιο πρόθυμο να εμπιστευτεί την επιστήμη και ένα κομμάτι είναι πιο επιφυλακτικό, πιο φοβισμένο έως και οπισθοδρομικό».

Ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό

Από το Σάββατο 17 Ιουλίου ενισχύεται το testing σε έξι περιοχές της χώρας λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.
Συγκεκριμένα αστις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα.
Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Ακόμη όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά επανεξετάστηκε και το υγειονομικό πρωτόκολλο των κατασκηνώσεων.
Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.
Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια με την μέθοδο του self test και μια με rapid.
Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τα μέτρα στα νησιά και την Κρήτη

Τα ελληνικά νησιά διατηρούν πλέον σε ημερήσια βάση τη δική τους αξιοσημείωτη θέση στον επιδημιολογικό πίνακα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους λοιμωξιολόγους να βρίσκονται επί ποδός για την εξέλιξη της κατάστασης μέσα στον Αύγουστο, όταν οι τουριστικές περιοχές θα πλημμυρίσουν από -εμβολιασμένους και μη- αδειούχους.
Ήδη η επιδημιολογική εικόνα των νησιών θεωρείται κρίσιμη, με τη Μύκονο να συγκεντρώνει χθες 40 νέα κρούσματα και 394,71 ανά 100.000 πληθυσμό και την Πάρο 22 και 147,39 αντίστοιχα.
Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται και η Σαντορίνη με 15 διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο και 79,44 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στο φόντο της ανησυχίας προστίθενται και οι δύο περιοχές της Κρήτης, για τις οποίες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Στο Ηράκλειο καταγράφονται 112 νέες λοιμώξεις και στο Ρέθυμνο 91, με το τελευταίο να ξεπερνά και τα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό (106,3).
Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές, αποφασίστηκε ότι από σήμερα Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών αναμένεται να φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και αναλόγως της εξέλιξης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών.
Κατά τα άλλα, σταθερά πολλά κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά στη Ρόδο (37), την Κέρκυρα (25), την Κω (17) και τη Λέσβο, ενώ σε μονοψήφιους αριθμούς κυμαίνονται προς το παρόν οι υπόλοιπες Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου.

Πολλά τα κρούσματα στην Αττική παρά τις άδειες του Ιουλίου


Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα αποτυπώθηκε ήδη από τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC, σύμφωνα με τον οποίο Αττική και Κρήτη βρίσκονται στο «πορτοκαλί» (με βάση τα στοιχεία των δυο προηγούμενων εβδομάδων).
«Κίτρινες» είναι οι Πελοπόννησος, Δυτική Στερεά, Ήπειρος, Επτάνησα, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ στο «πράσινο» παραμένουν η υπόλοιπη Μακεδονία, η Θράκη, η Εύβοια, η Κεντρική Στερεά και τα νησιά του βοειοανατολικού Αιγαίου.

Με self test η επιστροφή από τα νησιά – Tι προβλέπει η ΚΥΑ για επιβίβαση στα πλοία

Με self test για τον κορωνοϊό, και όχι με υποχρεωτικό μοριακό ή rapid test, θα επιβιβάζονται οι ταξιδιώτες κατά την επιστροφή από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε.
Για την αποφυγή καθυστερήσεων, το λιμενικό παρακαλεί εκ νέου τους επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:
• Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
• Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
• Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή
• Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

ΕΟΔΥ: 2.562 νέα κρούσματα και 7 θάνατοι στις 17 Ιουλίου 2021

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.562, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (17/7/2021).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 455.754 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 156 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.705 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 7 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.840 νεκροί.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_76.JPG
2_72.JPG

Στους 124 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 124 (62.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 87.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.752 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 122 (ημερήσια μεταβολή +20.79%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 100 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_54.JPG

deigmata_20.JPGdiaspora_25.JPG4_44.JPG
kabyles_23.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης