Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προειδοποίηση επιστημόνων: Μεταλλάξεις Delta, Beta, Kappa μειώνουν την δράση των εμβολίων – Ανέφικτη η ανοσία της αγέλης

Προειδοποίηση επιστημόνων: Μεταλλάξεις Delta, Beta, Kappa μειώνουν την δράση των εμβολίων – Ανέφικτη η ανοσία της αγέλης
«Η ανοσία της αγέλης είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος και απέχει πολύ, πολύ μακριά κατά την άποψη μας» ανέφερε ο Dicky Budiman στο Κέντρο Περιβάλλοντος και Υγείας του Griffith University
Σχετικά Άρθρα

Οι φαρμακοβιομηχανίες που παρασκευάζουν εμβόλια θα αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους λόγω των μεταλλάξεων.
Ταυτόχρονα οι επιστήμονες αρχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο στόχος για ανοσία της αγέλης δεν είναι ρεαλιστικός για το ορατό μέλλον, είναι μακροπρόθεσμος στόχος και όχι άμεσος.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικά σενάρια και νέα εμβόλια για τον κορωνοιό, καθώς τα εμβόλια mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna, χάνουν την αποτελεσματικά τους έναντι των μεταδοτικών παραλλάξεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που προκαλούνται από εμβόλιο ήταν 2,9 φορές λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν την μετάλλαξη Delta και 6,8 φορές λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν την μετάλλαξη Kappa.
Αυτό οφείλεται στις μεταλλάξεις της πρωτεΐνης της μετάλλαξης Delta και της Kappa αλλά και της Beta οι οποίες μειώνουν την ικανότητα των αντισωμάτων που προκαλούνται από εμβόλιο να προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τον Covid 19.

Προστασία αλλά μόλις 3 μηνών

Ωστόσο, η έρευνα σημείωσε επίσης ότι τα αντισώματα παρά την μείωση είναι ικανά να προστατεύσουν πολλούς ανθρώπους για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων mRNA.
Ο Mehul Suthar, συντάκτης της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Εμβολίων Emory, δήλωσε ότι αυτά τα ευρήματα «παρέχουν κάποια διαβεβαίωση» ότι τα εμβόλια μπορούν ακόμα να καταστέλλουν την ασθένεια, παρόλο που το κάνουν με μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν δείγματα αίματος από 24 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά σε COVID-19 και είχαν εμβολιαστεί.
Από τα 24 άτομα τα 14 άτομα είχαν εμβολιαστεί με εμβόλιο της Moderna και 10 άτομα είχαν εμβολιαστεί με εμβόλιο της Pfizer.
Τόσο η παράλλαξη Kappa όσο και παράλλαξή Delta του κορωνοιού εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020.
Θεωρούνται εξαιρετικά μεταδοτικές, με τη Delta να δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Νέα Νότια Ουαλία και την Kappa να πλήττει την Βικτώρια της Αυστραλίας.
Τα εμβόλια RNA ή mRNA είναι ένας νέος τύπος εμβολίου που καθοδηγεί τα κύτταρα να παράγουν μια πρωτεΐνη που θα προκαλέσει ανοσοαπόκριση, οδηγώντας το σώμα να παράγει αντισώματα.
Ο Δρ Dicky Budiman στο Κέντρο Περιβάλλοντος και Υγείας του Griffith University δήλωσε ότι οι ολοένα και πιο μολυσματικές μεταλλάξεις του κορωνοιού θα δυσκολέψουν τις φαρμακοβιομηχανίες και τους παρασκευαστές εμβολίων.
«Όταν ο Covid 19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε πολλές χώρες και περιοχές, θα παρουσιαστούν και μεταλλάξεις που θα αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», είπε στους The Epoch Times.
«Αυτό θα είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τους παρασκευαστές εμβολίων».

Πιο δύσκολη η εξάλειψη του Covid 19

«Μακροπρόθεσμα, θα είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθεί ο ιός εάν δεν ελέγξουμε την πανδημία».
Ο επιδημιολόγος Dicky Budiman είπε ότι οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, όπως προτείνεται στην μελέτη, θα πρέπει «να ενημερώνουν συνεχώς για τα νέα εμβόλια ή τις αναθεωρήσεις» για να αποτρέψουν τις νέες μεταλλάξεις να αναπτυχθούν φθάνοντας στο μέγιστο επίπεδο» τους.
«Περιμένουμε ότι ο κορωνοιός θα επιτύχει αυτό που ονομάζουμε μέγιστο επίπεδο, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμη πότε αυτό θα συμβεί».
«Η ανοσία της αγέλης είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος και απέχει πολύ, πολύ μακριά κατά την άποψη μας».
Η ανησυχία του Budiman υποστηρίζεται από τα δύο τρίτα των επιδημιολόγων που συμμετείχαν σε μια παγκόσμια έρευνα του Μαρτίου 2021 που προέβλεψε ότι το SARS-CoV-2 θα χρειαστεί λιγότερο από ένα χρόνο για να μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστούσε τα περισσότερα από τα εμβόλια Covid 19 πρώτης γενιάς αναποτελεσμαιτκά.

Η πιο αισιόδοξη προσέγγιση

Ωστόσο, ο καθηγητής Dale Godfrey, επικεφαλής ανοσολογίας στο Doherty Institute, είναι σχετικά πιο σίγουρος ότι οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να προβούν σε μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία των εμβολίων.
«Οι παρασκευαστές εμβολίων ήδη αναπτύσσουν και δοκιμάζουν νέες εκδόσεις των εμβολίων τους που ταιριάζουν καλύτερα στις μεταλλάξεις».
«Είναι πολύ πιθανό τα περισσότερα ή όλα τα εμβόλια να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες και θάνατο, ακόμη και αν είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη προηγούμενων σταδίων της νόσου.
Νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό, αλλά μόνο ο χρόνος και οι περαιτέρω μελέτες θα το επιβεβαιώσουν»
Ο καθηγητής Dale Godfrey σημείωσε επίσης ότι υπάρχει «κάποια ανησυχία» ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν είναι εμβόλιο mRNA, εμφανίζει «πολύ λιγότερη προστασία» έναντι του στελέχους Beta που προέρχεται από τη Νότια Αφρική και μπορεί να χρειαστεί νέος εμβολιασμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης