Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Borrell (EE): Απαράδεκτη μονομερής απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή στο καθεστώς των Βαρωσίων - Μαραθώνιος επαφών του ελληνικού ΥΠΕΞ

Borrell (EE): Απαράδεκτη μονομερής απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή στο καθεστώς των Βαρωσίων - Μαραθώνιος επαφών του ελληνικού ΥΠΕΞ
Επαφές Δένδια (ΥΠΕΞ) με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Victoria Nuland
Σχετικά Άρθρα

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» κάνει λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Tayyip Erdogan και τον Ersin Tatar, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 διατυπώνει την καταδίκη της ελληνική κυβέρνησης για τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Tayyip Erdogan, από τα κατεχόμενα της Κύπρου εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, στην επίσημη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας για τις βλέψεις της Άγκυρας στα Βαρώσια, ενώ την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και ενημέρωσε αναφορικά με τις νέες προκλήσεις την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ  Victoria Nuland.

Ψηφίσματα ΟΗΕ

Στη γραπτή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γηραιάς Ηπείρου σημειώνει: «Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992).
Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια.
Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Μονομερείς ενέργειες

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» προσθέτει.
Τέλος, ο Josep Borrell τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Πλήρης σεβασμός των αποφάσεων του ΟΗΕ

«Η ΕΕ έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν στα Βαρώσια.
Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του Προέδρου Erdogan» δήλωσε νωρίτερα στις 20 Ιουλίου η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Nabila Massrali.
«Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251. Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πρόσφατα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου» συνέχισε η ίδια

Επικοινωνία με Nuland

Στο ίδιο πλαίσιο οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο και οι δηλώσεις του Tayyip Erdogan στα Βαρώσια βρέθηκαν στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΕΞ, Δένδιας και Nuland συνομίλησαν σχετικά με τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ (Flag of GreeceFlag of United States), και θέματα αναφορικά με Δυτικά Βαλκάνια, Λιβύη, Συρία, Ινδία και την Κίνα.

Η παρέμβαση από ΗΠΑ

Νωρίτερα τη θέση τους για επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία επανέλαβαν  οι ΗΠΑ στον απόηχο των εξαγγελιών του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για άνοιγμα της Αμμοχώστου.
Όπως μετέδωσε ο Σκάι, το State Department υπενθυμίζει ότι εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020.
«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» διαμηνύεται από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν κυπριακό ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Καταγγελία από την ελληνική κυβέρνηση

Την καταδίκη της ελληνική κυβέρνησης για τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Tayyip Erdogan, από τα κατεχόμενα της Κύπρου εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, στην επίσημη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας για τις βλέψεις της Άγκυρας στα Βαρώσια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ σε σχετική ανακοίνωση, «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ενώ την ίδιά ώρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε για τις προκλήσεις την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland. 

Αποφάσεις ΟΗΕ

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η εξαγγελία αυτή του Erdogan αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».
Ακόμα, το ΥΠΕΞ προσθέτει πως «υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).
Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης