Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κόντρες ασφαλιστών με επόπτες - Η πολυπλοκότητα αφήνει ανοιχτά παράθυρα για παραβιάσεις

Κόντρες ασφαλιστών με επόπτες - Η πολυπλοκότητα αφήνει ανοιχτά παράθυρα για παραβιάσεις
Δεν δίνει η ΔΕΙΑ ξεκάθαρες απαντήσεις υποστηρίζει η ΕΕΑΕ ευνοώντας πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών
Σχετικά Άρθρα

«Διαβατήριο» σε αμφιλεγόμενες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που διαχρονικά εφαρμόζουν κάποιοι από τους ισχυρότερους παίκτες της ασφαλιστικής αγοράς δίνει η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ενωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος.
Ζητώντας απαντήσεις (συνέχεια επιστολών από τον περασμένο Μάιο) που δεν παίρνει από την ΔΕΙΑ, η ΕΕΑΕ κάνει λόγο γα τακτική δύο ταχυτήτων: Αυτή προς τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εφαρμόζεται με αποφασιστικότητα, επιμέλεια, αλλά και ευελιξία προκειμένου να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Και αυτή με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση που είναι ασαφής, ασκεί πιέσεις σε ασφαλιστές ώστε να προσαρμοστούν σε αμφιλεγόμενες δραστηριότητες αθέμιτου ανταγωνισμού, διαιωνίζοντας πρακτικές που λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών και ενισχύουν το κλίμα δυσπιστίας και καχυποψίας για την ασφαλιστική αγορά εν συνόλω.

Η πολυπλοκότητα αφήνει ανοιχτά παράθυρα για παραβιάσεις.

Μετά από μελέτες που έχει κάνει, εκτιμά η ΕΕΑΕ ότι υπάρχει αυξημένη εμφάνιση πρακτικών που αφορούν ευκαιριακές προσκτήσεις πελατολογίων από γνωστά κανάλια διανομής, όπως Τράπεζες, ΚΤΕΟ, Εταιρείες Τηλεφωνίας κ.α., που αυτοδιαφημίζονται ως διανομείς συγκεκριμένου κάθε φορά προϊόντος ασφαλιστικής εταιρείας.
Οι συγκεκριμένες τακτικές υποστηρίζει αποτελούν σαφή παραβίαση των οριζομένων από τον Ν. 4583/18 και συγκεκριμένα από το Άρθρο 27.
Η θέση της είναι ότι οι πρακτικές αυτές ξεφεύγουν από τις τακτικές της θεμιτής προσφοράς της ασφαλιστικής παροχής, καταγγέλλοντας ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά. Πάγια θέση της ότι η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας αφήνει ανοιχτά παράθυρα για παντός είδους παρακάμψεις.
Επικαλείται την ισονομία στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ζητώντας απαντήσεις από την Εποπτική Αρχή με κριτήριο την εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς διακρίσεις .

Τι αναφέρει η ΔΕΙΑ

Η ΔΕΙΑ από την πλευρά της ζητά η ΕΕΑΕ να αναφέρει συγκεκριμένες καταγγελίες και όλα τα υποστηρικτικά στοιχεία που διαθέτει.
Η ΕΕΑΕ απαντά ότι τα στοιχεία τα έχει η ΔΕΙΑ και αναμένει να εφαρμόσει ορθά τον νόμο.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης