Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρία χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Τρία χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Meteo: Η πυρκαγιά κατηγορίας 7 στο Μάτι, ήταν η δεύτερη πιο φονική του αιώνα παγκοσμίως

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018. Η καταστροφική πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι.
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 102 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από εκείνη την τραγική ημέρα.
Σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιούνται μια σειρά από εκδηλώσεις στη μνήμη των 102 νεκρών.
Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κόκκινο Λιμανάκι και το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς.

Χαρδαλιάς: Κανείς δεν έχει ξεχάσει

«Τρία χρόνια μετά και κανείς δεν έχει ξεχάσει. Όσα χρόνια και να περάσουν κανείς δεν θα ξεχάσει πόσο άδικα χάθηκαν αυτοί οι 102 συνάνθρωποί μας. Χάθηκαν αλλά είναι εδώ, οι ψυχές τους, η μνήμη τους, η παρακαταθήκη τους μας οδηγεί. Δουλεύουμε κάθε μέρα για να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα μας και να μην έχουμε ποτέ μα ποτέ ξανά, ένα νέο Μάτι. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Γεννηματά: Δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας

«Τρία χρόνια μετά τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα.
'Ενα μεγάλο ΓΙΑΤΙ κυριαρχεί, περιμένοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Οι πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί και το κυριότερο φαίνεται ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας, δεν υπάρχει πρόληψη και σχέδιο προστασίας των δασών.
Η πολιτική προστασία εξαντλείται στην κατάσβεση της φωτιάς, μόνο δηλαδή με δράση εκ των υστέρων. Έτσι οι καταστροφές θα συνεχίζονται», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Το μήνυμα του Ν. Δένδια

Μήνυμα για τη συμπλήρωση τριών ετών από την τραγωδία στο Μάτι ανάρτησε, στον λογαριασμό του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των 102 συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα πριν τρία χρόνια στο Μάτι», ανέφερε ο κ. Δένδιας.


Meteo: Η πυρκαγιά κατηγορίας 7, ήταν η δεύτερη πιο φονική του αιώνα παγκοσμίως

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Meteo.gr, τα περιβαλλοντικά αίτια που συνετέλεσαν σε αυτή τη φονική πυρκαγιά έχουν αναλυθεί και «χρήσιμα συμπεράσματα έχουν ήδη εξαχθεί».
«Η πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός (...) Περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που καθοδήγησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο εγγύς μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης».
Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ (meteo.gr) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δημοσιοποιεί σήμερα, νέα δεδομένα για τη φονική πυρκαγιά, βασισμένα σε επιστημονική γνώση αιχμής, με αποκλειστικό στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που μπορεί και οφείλει να παίξει η επιστήμη στην καλύτερη διαχείριση των ακραίων πυρκαγιών του παρόντος και του μέλλοντος.
Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε με το IRIS 2.0 υπέδειξε ακραία συμπεριφορά πυρός, με την πυρκαγιά να κατατάσσεται ως κατηγορίας 7, χαρακτηριζόμενη από συνθήκες πυροθύελλας.

WildfireCats.jpg

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης