Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων εν αναμονή των εξελίξεων με τη μετάλλαξη Delta

tags :
Ευρωζώνη: Μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων εν αναμονή των εξελίξεων με τη μετάλλαξη Delta
Στην ελληνική και ιταλική αγορά, η τάση των αποδόσεων ήταν από σταθερή έως οριακά πτωτική.
Σχετικά Άρθρα

Χωρίς κατεύθυνση βρέθηκε η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, αφού διένυσε μια εβδομάδα έντονης αποκλιμάκωσης με τους περισσότερους επενδυτές να βρίσκονται σε φάση «αφομοίωσης» της νέας κατεύθυνσης όσον αφορά τη νομισματική πολιτικής της ΕΚΤ, σύμφωνα με το σχόλιο του Reuters την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021.
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, παρότι έδειξαν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη βελτίωση σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών δεν φαίνεται να προκάλεσαν κάποια αντίδραση στην αγορά.

Πρώτες ύλες – πληθωρισμός

Οι τιμές πρώτων υλών, οι οποίες παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν νέες ενδείξεις αύξησης του πληθωρισμού, παρέμειναν σταθερές τον Ιούλιο μετά τη μεγάλη αύξηση του Ιουνίου, ενώ ο επιμέρους δείκτης της Markit για τη μελλοντική παραγωγή υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, γεγονός που αποτυπώνει τις ανησυχίες από την εξαπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Χαμηλό εύρος διακύμανσης

Οι περισσότερες αποδόσεις του ευρώ σημείωσαν μικρή άνοδο, περίπου 2 μονάδων βάσης, η οποία αποδίδεται κυρίως στα παραπάνω στοιχεία παρά στην κλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε στο -0,40%, πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, του -0,44%, που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας.
Μόνο στην ελληνική και ιταλική αγορά, η τάση των αποδόσεων ήταν από σταθερή έως οριακά πτωτική.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε χαμηλότερα μία μονάδα βάσης στo 0,65%, με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία παρέμεινε και πάλι σταθερή στο -0,12%.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 179 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 20 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, εν μέσω περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Αντίστοιχη η τάση και στην ιταλική αγορά, όπου η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε στο 0,62% με το spread στις 105 μονάδες βάσης.

Εξέλιξη της πανδημίας

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές της UniCredit, η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και περιμένει να διαπιστώσει ποιά θα είναι τα νέα δεδομένα, γεγονός που σημαίνει ότι εάν επιστρέψουν οι ανησυχίες, οι αποδόσεις θα επαναλάβουν την καθοδική τους πορεία.
Αναλυτές της Mizuho σημειώνουν ότι η νέα προσέγγιση της ΕΚΤ ενέχει πολύ λιγότερο κίνδυνο λάθους, που λάθος εν προκειμένω σημαίνει να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της σε λάθος στιγμή, όπως είχε συμβεί και κατά το παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης