Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 5,5 μηνών η απόδοση του γερμανικού bund – Μικρότερα κέρδη για Ιταλία και Ελλάδα

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 5,5 μηνών η απόδοση του γερμανικού bund – Μικρότερα κέρδη για Ιταλία και Ελλάδα

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών αποκλιμακώθηκε 3 μονάδες βάσης, στο -0,45%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, για να επιστρέψει εν συνεχεία στο -0,41%

Σχετικά Άρθρα

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πεντέμισι μηνών ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στο ασφαλές ενεργητικό και δεν δελεαστηκαν απο την ανάληψη κινδύνου, από τη στιγμή που το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία παρουσίασε απρόσμενη πτώση τον Ιούλιο και οι μετοχές γύρισαν σε αρνητικό έδαφος εν μέσω των νέων ανησυχιών που προκαλεί το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στην Κίνα, σύμφωνα με σχόλιο του Reuters τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021.

Ελλείψεις και Κίνα

Ο δείκτης Ifo στη Γερμανία υποχώρησε στις 100,8 από τις 101,7 μονάδες του Ιουνίου, σε μία σαφή ένδειξη ότι οι συνεχιζόμενες ελλείψεις στις αλυσίδες εφοδιασμού σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση του κορωνοϊού ασκούν πιέσεις στο γερμανικό επιχειρείν.
Την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικές ανησυχίες και τα νέα μέτρα που παίρνει το Πεκίνο για συγκεκριμένους τομείς, μεταξύ των οποίων και ο τεχνολογικός, προκάλεσαν τριγμούς στις διεθνείς αγορές και εντείνουν τις ανησυχίες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης έκανε σήμερα μία σπάνια κατά μέτωπο επίθεση στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τις ότι δημιουργούν έναν «φανταστικό εχθρό» μόνο και μόνο για να αποσπούν την προσοχή από τα εσωτερικά τους θέματα και να ασκούν πιέσεις στο Πεκίνο.

Αποδόσεις Γερμανίας

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση των γερμανικών 10ετών αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,45%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, για να επιστρέψει εν συνεχεία στο -0,41%, καθώς και οι αγορές μετοχών περιόρισαν τις απώλειές τους.
Αντίστοιχο ήταν το μοτίβο και στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους, όπου αρχικά η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 1,22% για να επιστρέψει εν συνεχεία στο 1,28%.

Ιταλία - Ελλάδα

Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αποδόσεις παρέμειναν στάσιμες, με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Federal Reserve που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021.
Στην Ιταλία ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε γύρω στο 0,61%, αγγίζοντας προς στιγμή το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τεσσάρων μηνών, για να κλείσει τελικά στο 1,64%.
Στην ελληνική αγορά, το κλίμα παρέμεινε στάσιμο με περιορισμένο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,6% και του πενταετούς στο -0,12%.
Η άκρως υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ, μετά μάλιστα από τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, συγκρατεί τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα, επισημαίνεται από του αναλυτές.
Προς επίρρωση, εντός του Ιουλίου, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει αποκλιμακωθεί 21 μονάδες βάσης, ενώ του γερμανικού 23.

Χαμηλή πτήση

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αναλυτής της Daiwa Capital, τα στοιχεία του Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία, ειδικά μετά τα στοιχεία της Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στη Γερμανία που ήταν εξαιρετικά καλά.
Παρ΄όλα αυτά, εντείνουν τις ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές και σε αυτό δίδουν μεγάλη σημασία οι αγορές.
Αναλυτές πάντως της UniCrediti δεν αναμένουν ανοδικές πιέσεις για τις αποδόσεις στο άμεσο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης