Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Θα είναι τα εξάμηνα θετικός καταλύτης για το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Θα είναι τα εξάμηνα θετικός καταλύτης για το Χρηματιστήριο Αθηνών;
Η σύγκριση με τα μεγέθη της περσινής χρονιάς με τα λόγω πανδημίας lockdown ευνοεί την καταγραφή υψηλών μεταβολών κερδοφορίας, η προοπτική της συνέχισης καταγραφής τέτοιων επιδόσεων και για τα επόμενα έτη είναι αξιοσημείωτη
Σχετικά Άρθρα

Το συναλλακτικά υποτονικό σκηνικό συνεχίζει να κυριαρχεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Με τη ρηχότητά του να μην επιτρέπει το συγχρονισμό του με τις κινήσεις των διεθνών αγορών καθώς η χαμηλή συμμετοχή εγχώριων επενδυτών επιτρέπει τη διαμόρφωση κινήσεων από επενδυτές εξωτερικού με βραχύβιο χρονικό ορίζοντα και ακραίο κερδοσκοπικό σκεπτικό.
Τέτοια δεδομένα χαρακτήρισαν το ξεπούλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου σε συνέχεια της αναγγελίας του μυκονιάτικου lockdown με το σκεπτικό ότι το πλήγμα για τον τουρισμό θα είναι ισχυρό.
Χρειάστηκαν ωστόσο 5 συνεδριάσεις για να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 870 μονάδων σε συνέχεια των 5 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων που ακολούθησαν.
Την ίδια ώρα και εν μέσω της συνεχιζόμενης θερινής ραστώνης, όλοι οι επενδυτικοί οίκοι (η Citigroup, η Scope Ratings, η Fitch, η Commerzbank) συνεχίζουν να διατυπώνουν την αισιοδοξία τους για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, για φέτος και για το επόμενο έτος.
Παράλληλα, η Bank of America αναπροσαρμόζει τις τιμές στόχους για τις συστημικές τράπεζες αποδίδοντας τα εύσημα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πεδίο της εξυγίανσης από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Και η Lamda αναφέρεται καθημερινά στο σχεδιασμό της σε σχέση με το έργο του Ελληνικού, προσδοκώντας ότι θα υπάρξουν προσεχώς πωλήσεις σε τιμές που θα συνιστούν παγκόσμιο ρεκόρ (€14.000/ τ.μ. !) στους υπό κατασκευή ουρανοξύστες.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η αναγγελία των εξαμηνιαίων επιδόσεων των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, με τις επιδόσεις της ΕΧΑΕ και του Μυτιληναίου να εκπλήσσουν ευχάριστα.
Παρά το γεγονός ότι η σύγκριση με τα μεγέθη της περσινής χρονιάς με τα λόγω πανδημίας lockdown ευνοεί την καταγραφή υψηλών μεταβολών κερδοφορίας, η προοπτική της συνέχισης καταγραφής τέτοιων επιδόσεων και για τα επόμενα έτη είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη.
Δικαιολογεί δε την αναβάθμιση των αποτιμήσεων των μετοχικών αξιών.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη, οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι οι βελτιωμένες επιδόσεις του κύκλου εργασιών, της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και της καθαρής κερδοφορίας που ευνοείται και από το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή θα αφορούν την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών και όχι μόνο όσων συνδέονται με τα κονδύλια του ενεργειακού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.
Δεδομένο που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη στο ελληνικό χρηματιστήριο ώστε η αναρρίχηση του Γ.Δ. να συνεχιστεί με στόχο τη σύντομη ανάκτηση της περιοχής των 900 μονάδων.
Στο εξωτερικό, η ευφορία των διεθνών αγορών συνεχίζεται παρά τις υφιστάμενες αβεβαιότητες για τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί στην πορεία των οικονομικών μεγεθών της παγκόσμιας οικονομίας.
Με τη Federal να αναμένεται να επιβεβαιώσει με την ολοκλήρωση της 2ήμερης συνόδου της τη συνέχιση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, όπως ήδη ανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ για λογαριασμό της ΕΚΤ.
Με τις Κεντρικές Τράπεζες να παραμένουν αμετακίνητες στην πολιτική στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας «για όσο χρειαστεί» και μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η επάνοδος στην κανονικότητα χωρίς να απειλείται από τις μεταλλάξεις της πανδημίας.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης