Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με τον πήχη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε προχωρημένες συζητήσεις BC Partners - Wind

Με τον πήχη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε προχωρημένες συζητήσεις BC Partners - Wind
Γιατί η BC Partners «καίγεται» για την Wind -  Οι χαλαροί και με γεμάτες τσέπες μέτοχοι της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας
Σχετικά Άρθρα

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων της Wind με την BC Partners ιδιοκτήτριας και της Forthnet με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι o πήχης της προσφοράς έχει ανέβει σε επίπεδα άνω του 1 δις ευρώ.
Η BC Partners καίγεται στην κυριολεξία να αποκτήσει την Wind καθώς αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με την Forthnet με κυριότερο την έλλειψη παρουσίας στην κινητή τηλεφωνία, τα ανεπαρκή κανάλια διανομής αλλά και τις προβληματικές υποδομές και το χαμηλό πελατολόγιο στην σταθερή.
Η λύση των προβλημάτων αυτών απαιτεί δυσθεώρητες επενδύσεις και μάλιστα με αβέβαιο εκτός και αν η BC αποκτήσει την Wind η οποία είναι μια καθόλα έτοιμη εταιρία και σε αναπτυξιακή τροχιά.
Σημειώνεται ότι επισήμως η BC Partners έχει δηλώσει δημοσίως το ενδιαφέρον της για την Wind προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Forthnet είναι η μόνη εταιρία που δεν έχει κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα.

Δεν βιάζονται

Από την άλλη πλευρά οι μέτοχοι της Forthnet έχουν λάβει πίσω πολύ υψηλά ποσά από την επένδυση που έκαναν και φαίνεται να μην «βιάζονται» να πουλήσουν αν το τίμημα που θα τους προσφερθεί δεν είναι ικανοποιητικό.
Άλλωστε θεωρούν ότι η Wind μπορεί να τιους αποφέρει σημαντικά έσοδα και τα επόμενα χρόνια και αποτελεί μια επικερδής επένδυση έχοντας κλείσει το 2020 με EBITDA 135 εκ ευρώ και τα μεγέθη της να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.
Η ευόδωση των διαπραγματεύσεων πάντως αναμένεται να δημιουργήσει μια άλλου μεγέθους έντονα ανταγωνιστική εταιρία που θα συμμετέχει σε ένα πολύ μεγαλύτερο σχήμα του ομίλου United.
Θα δημιουργηθεί ένας όμιλος έντονα ανταγωνιστικός που θα απειλήσει τα μερίδια αγοράς του ΟΤΕ ο οποίος έχει την πρωτοκαθεδρία της αγοράς επί πολλά έτη και με μεγάλη απόσταση από Wind και Vodafone ενώ η τελευταία εκτιμάται ότι θα πιεστεί περαιτέρω όσο οι Βρετανοί μέτοχοί της συνεχίσουν την πρακτική να μην επενδύουν στην Ελληνική αγορά.

Τα οφέλη του deal

Η απόκτηση της Wind από την BC Partners ουσιαστικά οδηγείς τη δημιουργία ενός σχήματος το οποίο θα έχει ισχυρή παρουσία στην κινητή τηλεφωνία, θα γίνει ο δεύτερος και ισχυρός παίκτης στη σταθερή τηλεφωνία και φυσικά θα διαθέτει την ανταγωνιστική Nova προς την Cosmote TV.
Ταυτόχρονα κλείνει το δρόμο σε οποιοδήποτε άλλο παίκτη ήθελε να μπει στην ελληνική αγορά μέσω της Wind και στην ουσία να πιέσει την επένδυση στη Forthnet.
Σε κάθε περίπτωση η Wind αυτή την στιγμή αποτελεί πολύφερνη νύφη για την ελληνική αγορά καθώς η διοίκηση Ζαρκαλή τα τελευταία χρόνια πέτυχε να οδηγήσει σε αναπτυξιακή τροχιά μια εταιρία που βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης και η διάσωσή της χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια.
Η BC Partners αγοράζοντας την Wind ενισχύει τον όμιλο United με προοπτική εξόδου (μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι fund) ά αποκόμισης υπεραξιών και άντλησης κεφαλαίων με την εισαγωγή του ομίλου σε ένα μεγάλο Χρηματιστήριο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης