Με θετικό τρόπο αξιολόγησαν τις επιδόσεις της τράπεζας Πειραιώς στο α΄ 6μηνο του 2021 η αμερικανική J P Morgan Cazenove και η ελληνική επενδυτική Axia.
Η μεν J P Morgan έθεσε τιμή στόχο 1,90 ευρώ που ισοδυναμεί με άνοδο 30% περίπου και η Axia τιμή στόχο τα 2,15 ευρώ που ισοδυναμεί με άνοδο σχεδόν 50%.
Τι αναφέρει η J P Morgan Cazenove
Η άποψή μας: Η ουσία είναι ασαφής, αλλά οι βασικές τάσεις είναι από τις πιο ισχυρές που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό, με αύξηση δανείων, έσοδα από προμήθειες και οργανικό κόστος κινδύνου, όλα καλύτερα από τις αρχικές προσδοκίες.
Η ζημία 2,04 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το τρέχον σχέδιο μετασχηματισμού με προβλέψεις για τρεις τιτλοποιήσεις NPEs.
Η καθαρή ζημία ήταν καλύτερη από τις εκτιμήσεις στα 2,2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω υψηλότερων συναλλαγών και άλλων εσόδων καθώς και καλύτερα έσοδα από προμήθειες.
Ως προς τα κεφάλαια με όρους FLB3 CET1 μειώθηκε σε μόλις 8,8%, αλλά δεν αντικατοπτρίζει τα αναμενόμενα οφέλη RWA από το Sunrise 1 καθώς και τις επικείμενες κεφαλαιακές δράσεις.
Η υλοποίηση των σχεδίων της Πειραιώς είναι σαφώς σε καλό δρόμο και η διοίκηση ακουγόταν σίγουρη για το βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους
Από τα αξιοσημείωτα
1) Ο λόγος NPE μειώθηκε στο 23% στο α΄ 6μηνο 2021 από 45% στο τέλος του 2020, με το απόθεμα NPE να μειώνεται κατά 13,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής το έτος μετά την ολοκλήρωση του Phoenix and Vega (6,2 δισ. ευρώ) και την ταξινόμηση του Sunrise 1 (6,8 δισ. ευρώ).
Σε μονοψήφιο επίπεδο τα NPEs θα φθάσουν στις αρχές του 2022. 2) Το κόστος κινδύνου ήταν μόλις 1,1% επί των καθαρών δανείων, κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης του 1,5% για το οικονομικό έτος 2021
3) Επιτεύχθηκαν νέες εκταμιεύσεις δανείων 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής, πολύ μπροστά από τον στόχο των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος, με καλή ζήτηση από πολλές εταιρείες τομείς.
Σημειώνουμε ότι οι συνολικές εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 4,1 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2019 και 3,2 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2018.
Η Πειραιώς στοχεύει να εκταμιεύσει 26 δισ. ευρώ από νέα δάνεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια (6,5 δισ. ευρώ ετησίως) έχει τους πιο φιλόδοξους στόχους μεταξύ των ελληνικών τραπεζών
4) Τα έσοδα από προμήθειες ήταν το υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο που έχει καταγραφεί.
5) Ο λόγος FL CET1 μειώθηκε στο 8,8%
Ωστόσο αυτό πρέπει να είναι το χαμηλότερο σημείο στην φάση της διαδικασίας μετασχηματισμού που βρίσκεται ο όμιλος και θα επωφεληθεί από άλλες επενδύσεις κεφαλαίου στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης νέας πώλησης και τη δεύτερη δόση συνθετικής τιτλοποίησης
Προοπτική και καθοδήγηση
Οι βασικές τάσεις παρακολουθούν σαφώς τις κατευθύνσεις για το οικονομικό έτος 2021, ωστόσο η διοίκηση στοχεύει να δει τα δεδομένα ακόμη ένα τρίμηνο προτού προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή στις εκτιμήσεις της.
Η Πειραιώς στοχεύει σε απόδοση κεφαλαίου 10% έως το 2024.
Οι τράπεζες συντηρούν επιχειρηματική δυναμική (πρώιμα σημάδια αύξησης των δανείων, κόστος, αποτελεσματικότητα, νέα τάση σχηματισμού NPE, οργανικό κόστος κινδύνου),
Οι εκτιμήσεις της Axia
Η τράπεζα Πειραιάς έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου με ζημίες 2,044 εκατ. ευρώ έναντι εκτίμησης για -2,104 εκατ. ευρώ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το β΄ τρίμηνο 2021 επηρεάστηκε από μια σειρά εφάπαξ κινήσεων, όπως π.χ. οι τελικές προσαρμογές που σχετίζονται με την τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ Vega/Phoenix και τις σχετικές συνολικές ζημίες στο χαρτοφυλάκιο 7 δισ. ευρώ Sunrise 1 συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ συνολικά.
Επιπλέον, η Πειραιάς κατέγραψε ένα έσοδο που συνδέεται με τη χρηματοδότηση TLTRO και 40 εκατ. ευρώ πρόσθετα έξοδα.
Ο λόγος CET1 ανέρχεται στο 11,6% (με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 στο 9,4%) και ο δείκτης συνολικού κεφαλαίου στο 15,8% (με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 στο 13,8%).
Με βάση το δικό μας εκτιμήσεις για το 2023, η Πειραιώς διαπραγματεύεται σε P/TBV 0,31x.
Κατά την Axia το επιχειρηματικό σχέδιο της Πειραιώς παραμένει σε καλό δρόμο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών