Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική για να αντιμετωπίσει τυχόν πληθωριστικές πιέσεις

Weidmann (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική για να αντιμετωπίσει τυχόν πληθωριστικές πιέσεις
«Σε κάθε περίπτωση, θα επιμείνω να παρακολουθώ στενά τον κίνδυνο του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο πρέοδρος της Bundesbank
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να ακολουθήσει μία πιο σφικτή νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Jens Weidmann στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, αφήνοντάς τες εκτεθειμένες στο ενισχυμένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
«Η ΕΚΤ δεν είναι εδώ για να επιληφθεί του αξιόχρεου των κρατών – μελών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Weidmann, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
Εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί με βιώσιμο τρόπο, η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τον στόχο σταθερότητας των τιμών της, δήλωσε ο Weidmann.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ξανά και ξανά ότι θα συσφίξουμε τη νομισματική πολιτική εάν το απαιτήσουν οι προοπτικές των τιμών.
Δεν μπορούμε τότε να λάβουμε υπόψη το κόστος χρηματοδότησης των κρατών», πρόσθεσε.

Αβεβαιότητα λόγω παράλλαξης Delta

Μετά τη συνεδρίαση πολιτικής της 22ας Ιουλίου, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να ενισχύσει τον υποτονικό πληθωρισμό και προειδοποίησε ότι η ραγδαία εξάπλωση της παράλλαξης Delta του κορωνοϊού ενέχει κινδύνους για την ανάκαμψη της Eυρωζώνης.
«Σε κάθε περίπτωση, θα επιμείνω να παρακολουθώ στενά τον κίνδυνο του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού και όχι μόνο τον κίνδυνο του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο, βγαίνοντας από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία, ενώ η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων βοήθησε επίσης τον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Ιούλιο, αγγίζοντας το 2,2%.
Όταν η ΕΚΤ αποφασίσει ότι είναι ώρα για αυστηρότερη πολιτική, ο Weidmann αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα τερματίσει πρώτα το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) πριν από το APP.
«Η ακολουθία θα έχει ως εξής: πρώτα τελειώνουμε με το PEPP, μετά με το APP και μετά μπορούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια», υπογράμμισε ο Γερμανός τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης