Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η επενδυτική απαξίωση συνεχίστηκε στο ΧΑ -0,14% στις 898 μον. - Καθηλωμένη στην αδράνεια με ισχνό τζίρο

Η επενδυτική απαξίωση συνεχίστηκε στο ΧΑ -0,14% στις 898 μον. - Καθηλωμένη στην αδράνεια με ισχνό τζίρο
Η αγορά με εμφανή σημάδια αδυναμίας και πενιχρό τζίρο δεν κατάφερε να διατηρήσει τις 900 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 898 μονάδες, με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες ενώ συνεχίστηκε η επενδυτική απραξία λόγω και της καλοκαιρινής περιόδου.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -1,44% και ακολούθησαν Εθνική -0,79% και Πειραιώς -0,36% ενώ ανοδικά έκλεισε η Εurobank+0,47%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, συνεχίστηκε η κερδοσκοπία στον Ελλάκτωρ ο οποίος έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +4,28% ενώ ξεχώρισε η Aegean με κέρδη +2,64%.
Η επιφυλακτικότητα παραμένει καθώς οι επενδυτές δεν έχουν ορατότητα για το τι θα συμβεί το Φθινόπωρο με τον Covid 19  ενώ έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες για νέο μετανευστικό κύμα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πέριξ του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 900 μονάδων με στήριξη τις 888 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών ) και αντίσταση τις 910 μονάδες.
Οι βασικές αιτίες της επενδυτικής στασιμότητας πέρα από τις ανησυχίες για την πανδημία και την πιθανότητα νέων lockdowns αλλά και την καλοκαιρινή απραξία είναι ότι η χώρα εμφανίζει μεγάλη επιδείνωση σε όλους τους δείκτες το χρέος πλησιάζει τα 400 δισεκ. και τα δημοσιονομικά ελλείμματα 33-34 δισεκ.
Όλα τα βασικά νέα, ιδιωτικές επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης, ανάκαμψη στην οικονομία περιλαμβάνονται στις τιμές και το χρηματιστήριο βρίσκεται στις 900 μονάδες.
Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι το 2022 θα βρεθεί στις 1050 μονάδες είναι άνοδος μόλις 16% την ώρα που οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει ιστορικά υψηλά.
Η οικονομία δεν έχει ορθοποδήσει και με ενέσεις και παροχές από την Ευρώπη συντηρείται, τα 44-45 δισεκ. παραγόμενου ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση δεν επαρκούν.

Ο Τραπεζικός Δείκτης εγκλωβισμένος πέριξ των 550 μονάδων  

Ο Τραπεζικός Δείκτης έχει εγκλωβιστεί πέριξ των 550 μονάδων, και ενώ οι τράπεζες με τον Ηρακλή μειώνουν τα NPEs επιθετικά, πέρασαν τα stress tests, βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους ωστόσο απουσιάζει κάποιος μεγάλος καταλύτης που θα πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον άμεσα, με τον χρονικό ορίζονται να μετατίθεται σε διάστημα 12 μηνών.
Οι τράπεζες εξυγιαίνονται αλλά τα σχεδόν 100 δισεκ. προβληματικά τους δάνεια έφυγαν από τους ισολογισμούς τους, βρέθηκαν στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων αλλά το πρόβλημα των 100 δισεκ. ακόμη δεν έχει επιλυθεί.
Οι τράπεζες μας ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι όλα θα εξελιχθούν ιδανικά θα μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη 2 με 2,2 δισεκ. το 2023.
Την ίδια στιγμή από τα 22 δισεκ. κεφάλαια τα 14,5 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC.
Θα έρθουν το 2022 και τα placement του ελληνικού δημοσίου – ΤΧΣ στις τράπεζες και θα επιδράσει σε κάποιο βαθμό στις αποτιμήσεις.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρ +4,28%, Aegean +2,64%.....ενώ υποχώρησαν Viohalco -1,22%, ΟΠΑΠ -1,2%....
Κέρδη +11,17% κατέγραψε η μετοχή της Intracom Κατασκευές στα υψηλά διετίας λόγω των νέων έργων αλλά και του σχεδιασμού της διοίκησης για μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας  την αποτίμηση πλέον πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (μετά και την απορρόφηση της ΓΑΙΑ Άνεμος).Ήπια ανοδικά
Ήπια ανοδικά έκλεισαν τα Πλαστικά Θράκης στο +0,75% με την απόδοση από την αρχή του έτους να ανέρχεται στο 110%.
Μία πορεία που δικαιολογείται πλήρως από τα θεμελιώδη, καθώς η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων, οι νέες επενδύσεις αλλά και οι έκτακτες πωλήσεις λόγω πανδημίας, έφεραν μεγάλη βελτίωση στον ισολογισμό.
Οι εκπληκτικές ταμειακές ροές κάνουν την εταιρεία αδάνειστη με βάση την εκτίμηση για το εξάμηνο, ενώ πριν από λίγο ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της πώλησης του βιομηχανικού ακινήτου στις ΗΠΑ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα 18/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη με το ενδιαφέρον να εστιάζεται  στη δημοσίευση των πρακτικών της FED και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Delta η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης θετικά επιδρούν οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,54% και το ιταλικό 10ετές στο 0,55% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε οριακές διακυμάνσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,09% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,05%.
Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, με οριακές αγορές στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,35% και ο Γενικός Δείκτης στο +,0,26%.
Περί τις 13:00 με ήπιες πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,37%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, σημειώθηκαν τα χαμηλά της ημέρας σε Alpha Bank -1,7% και Εθνική -0,79% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,86%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,14% στις 898 μονάδες έχοντας υψηλό στις 902,26 μονάδες και χαμηλό 896,59 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2 εκατ. ευρώ σε πακέτα στον ΟΤΕ, ο όγκος 14,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,14 εκατ. ευρώ και όγκου 134,3 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 888 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών ) και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 548 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.

Η διοίκηση της Εθνικής είναι αδιαμφισβήτητη αλλά υπάρχει και ένας βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,3% που θέλει ενημέρωση - Ο νέος Πρόεδρος θα εκτονώσει την κατάσταση

Ενώ στο προσκήνιο οι σχέσεις της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνονται… ήρεμες, στο παρασκήνιο υπάρχει ένταση.
Μάλιστα μέλη του ΤΧΣ έχουν έρθει σε σύγκρουση με την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Υποβόσκει μια ένταση μεταξύ του βασικού μετόχου με ποσοστό 40,3% του ΤΧΣ δηλαδή και της Εθνικής τράπεζας.
Σε ορισμένα θέματα δεν έχει υπάρξει… καλή συνεργασία π.χ. στην διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην επιλογή νέου Προέδρου αλλά και στην πώληση της τιτλοποίησης Frontier ενώ εντάσεις είχαν υπάρξει και με τον πρώην Πρόεδρο της Εθνικής Κώστα Μιχαηλίδη.
Υπάρχει λοιπόν κάποιας κλίμακας ένταση, που μπορεί κανείς να μην την επιβεβαιώνει αλλά είναι υπαρκτή.
Από την πλευρά της Εθνικής θα ήθελαν το ΤΧΣ να διαθέσει όσο το δυνατό πιο άμεσα μέρος των μετοχών που κατέχει από το 40,3% π.χ. placement 20% αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό ότι θα συμβεί το 2021 μάλλον μετατίθεται για τα μέσα του 2022.
Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής και του ΤΧΣ υπάρχει μηχανισμός εκτόνωσης και ονομάζεται Χαρδούβελης ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας.
Το ΤΧΣ υποστήριξε την υποψηφιότητα Χαρδούβελη, υπάρχει καλό κλίμα και προφανώς θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς έχει προσπαθήσει πολύ ώστε να επαναφέρει την Εθνική στο επίκεντρο επιτυχώς με την μεγάλη βοήθεια του ελληνικού δημοσίου που έδωσε bonus στην τράπεζα σχεδόν 2,2 με 2,4 δισεκ. έκτακτα έσοδα.
Το αποτέλεσμα της προσπάθειας κρίνεται θετικό αν και η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής αξίζει για υψηλότερα, ωστόσο λόγω της προσμονής για το placement… που δεν θα γίνει άμεσα, η μετοχή έχει καθηλωθεί στην ζώνη των 2,40 ευρώ.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η διοίκηση της Εθνικής είναι αδιαμφισβήτητη αλλά υπάρχει και ένας βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,3% που θέλει ενημέρωση και ενίοτε προτείνει ή παρουσιάζει την άποψη του.
Πάντως φαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή.

Η επικαιρότητα

Έντονες πιέσεις έχουν αρχίσει να δέχονται οι ΜΕΘ στο σύνολο της χώρας, καθώς το γεγονός ότι η μισή Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη σε συνδυασμό με τη χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
 Η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία ενόψει και του Φθινοπώρου και της επιστροφής των εκδρομέων στον κλεινόν άστυ, αλλά και του ανοίγματος των σχολείων στη συνέχεια.
Οι εκκλήσεις για εμβολιασμούς είναι συνεχείς με τους επιστήμονες να επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο απέναντι στην πανδημία.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση βάζει σε μίνι lockdown το Ρέθυμνο (από σήμερα και για επτά ημέρες), ενώ παρατείνει τα μέτρα σε Ηράκλειο και Χανιά.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 18/8 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,59%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,98%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,30% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,50%.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 18/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να εστιάζεται  στη δημοσίευση των πρακτικών της FED και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,70%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,45%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC στο -0,32%  ( 27,93 δολ. )

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3750 ευρώ, με πτώση -0,79%, με όγκο 546 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1330 ευρώ, με πτώση -1,44% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3860 ευρώ, με πτώση -0,36% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8140 ευρώ, με άνοδο +0,47% με όγκο  1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,11 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1510 ευρώ, με άνοδο +1,34% με όγκο 638 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 70 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,74 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 313 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +4,28%, Aegean +2,64%, ΕΛΠΕ +1,97%.......
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  Viohalco -1,22%, ΟΠΑΠ , ΕΛΧΑ ...
H Coca Cola έκλεισε στα 31,55 ευρώ, με πτώση -0,75% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,98 ευρώ, με πτώση -0,12% και αποτίμηση 7,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,46 ευρώ, με άνοδο +0,64% και αποτίμηση 2,2 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6250 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 609 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με πτώση -1,2% και  αποτίμηση 4,32 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,14 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,70 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,46 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,83 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 834 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,86 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 698 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0333 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,54% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -1 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Delta η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης,  θετικά επιδρούν οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,54% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,55%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,54% με το αμερικανικό 10ετές 1,27% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 18/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Αυγούστου του 2021 στο 0,55%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/8/2021 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,10%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης