Football Talk

Το όνειρο της Σέριφ – Οι 5 πιο πρόσφατες «πρωτάρες» στο Champions League!

Το όνειρο της Σέριφ – Οι 5 πιο πρόσφατες «πρωτάρες» στο Champions League!

Η Σέριφ, με επιβλητική νίκη στη Μολδαβία και μία ισοπαλία κόντρα στην Ντινάμο στο Ζάγκρεμπ, κατάφερε να πάρει την πρώτη πρόκριση σε ομίλους Uefa Champions League στην ιστορία του συλλόγου.

Η πρώτη ομάδα από τη Μολδαβία που παίρνει πρόκριση στους ομίλους Champions League έγινε την Τετάρτη το βράδυ (25/8) η Σέριφ, μπαίνοντας στην 34η θέση στη λίστα των χωρών που το επιτυγχάνει. Μάλιστα, δύο παιδιά βγαλμένα από το ελληνικό πρωτάθλημα, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αήττητη πρόκριση.

Ο Δημήτρης Κολοβός ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό το φετινό καλοκαίρι. Ο Έλληνας φορ, σκόραρε και βοήθησε την ομάδα σε αυτό της το επίτευγμα.

Ο Γιώργος Αθανασιάδης, αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την ΑΕΚ για έξι μήνες. Ο Αθανασιάδης το βράδυ της Τετάρτης (25/8), αναδείχτηκε ο MVP των Μολδαβών, καθώς υπερασπίστηκε άξια τα γκολπόστ της ομάδας του.

Η συμμετοχή στο Uefa Champions League, θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πορεία που θα κάνει η ομάδα στην ιστορία της, πέραν των συμμετοχών της στο Europa League. Στο πρόσφατο παρελθόν και άλλες ομάδες έχουν κάνει «ντεμπούτο» στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Πως πήγαν άραγε οι νεοεμφανιζόμενες ομάδες στις πρώτες τους πορείες;

Το BN Sports σας παρουσιάζει τις 5 πιο πρόσφατες πορείες ομάδων που έπαιξαν για πρώτη φορά στους ομίλους του Uefa Champions League.

Αταλάντα 2019-20

Η Αταλάντα τερματίζοντας στην τρίτη θέση της βαθμολογίας την αγωνιστική περίοδο 2018-19 πήρε την απευθείας είσοδο τους ομίλους του Uefa Champions League για τη σεζόν 2019-20. Στον όμιλο κληρώθηκε με την Μάντσεστερ Σίτι, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η ίδια στην παρθενική της χρονιά τερμάτισε δεύτερη παίρνοντας την πρόκριση. Το ντεμπούτο της, παρόλα αυτά, δεν ήταν το ιδανικό καθώς δέχτηκε τέσσερα γκολ από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ομάδα που τερμάτισε τελευταία στον όμιλο.

Στην φάση των "16" στα play offs, η αντίπαλος της ήταν η Βαλένθια, την οποία κατατρόπωσε στο Μπέργκαμο με σκορ 4-1, ενώ στον επαναληπτικό γύρο στην Ισπανία ο Ίλιτσιτς το πήρε… επί προσωπικού σκοράροντας 4 γκολ. Την πρόκριση πήραν οι Ιταλοί με σκορ 4-3.


Στα προημιτελικά διασταυρώθηκε με την φιναλίστ Παρί Σεν Ζερμέν και το ταξίδι της κάπου εκεί τελείωσε.

Ενώ οι Ιταλοί κρατούσαν την πρόκριση στα χέρια τους από το 26’ της αναμέτρησης, η Παρί Σεν Ζερμέν, με τον Νεϊμάρ να έχει χάσει τα άχαστα, μέσα σε 3 λεπτά κατάφερε να κάνει την απόλυτη ανατροπή. Δύο γκολ στο 90’ και το 90+3’ με τον Μαρκίνιος και τον Τσούπο Μότινγκ αντίστοιχα, χάρισαν την πρόκριση στους Παριζιάνους.


Κράσνονταρ-Ρεν 2020-21

Η Κράσνονταρ απέκλεισε τον ΠΑΟΚ την περσινή σεζόν (2020-21) από το Uefa Champions League. Με σκορ 2-1 σε Ρωσία και Τούμπα, απέκλεισαν τους Θεσσαλονικείς συνεχίζοντας την πορεία του για τους ομίλους της διοργάνωσης.


Η Ρωσική ομάδα κατέληξε στον 5ο όμιλο μαζί με ακόμα μια πρωτοεμφανιζόμενη, τη Ρεν. Οι δύο επιπλέον ομάδες που πλαισίωσαν τον όμιλο ήταν η (κατακτήτρια) Τσέλσι και η Σεβίλλη. Η Κράσνονταρ κατάφερε να πάρει μια μόλις νίκη, ενώ η Ρεν δεν πήρε καμία. Η τελική κατάταξη του ομίλου ήταν: 1) Τσέλσι, 2) Σεβίλλη, 3) Κράσνονταρ και 4) Ρεν. Το ταξίδι των δύο «πρωτάρηδων» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης δεν μακροημέρευσε.

Μπασακσεχίρ 2020-21

Ως πρωταθλήτρια Τουρκίας πήρε είσοδο κατευθείαν στους ομίλους του Uefa Champions League. Ήταν η πρώτη φορά που βρισκόταν σε μια τέτοια διαδικασία. Η κληρωτίδα δεν της χαμογέλασε καθόλου. Οι αντίπαλοι που πλαισίωσαν την Μπασακσεχίρ ήταν, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Λειψία και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αντικειμενικά είχε να ανέβει ένα ολόκληρο «βουνό», το οποίο φαινόταν αδιάβατο.

Ο συνολικός απολογισμός της ήταν μια νίκη, απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και πέντε ήττες. Θετικό δεν τον λες, αλλά ας μην ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε μια ομάδα χωρίς ευρωπαϊκές πορείες. Προφανώς το ταξίδι των Τούρκων σταμάτησε στους ομίλους τερματίζοντας τελευταίοι στον 8ο όμιλο.

Μίντιλαντ 2020-21

Πρώτη θέση στο πρωτάθλημα για την Μίντιλαντ τη σεζόν 2019-20, μετά την διαδικασία των play offs. Από το πρωτάθλημα της Δανίας η πρώτη θέση δίνει εισιτήριο για την τελευταία προκριματική φάση του Uefa Champions League. Έτσι και η Μίντιλαντ το Σεπτέμβριο του 2020 διεκδίκησε την πρώτη της είσοδο στους ομίλους της διοργάνωσης.

Σε διπλό αγώνα, απέναντι στη Σλάβια Πράγας, κατάφερε να περάσει και να ενταχθεί στους ομίλους. Η κληρωτίδα δεν χαμογέλασε ούτε σε εκείνη, καθώς αντίπαλοι της ήταν η Λίβερπουλ, η Αταλάντα και ο Άγιαξ.

Σε έξι αγωνιστικές η νίκη δεν ήρθε. Το μόνο της κατόρθωμα ήταν να αποσπάσει βαθμούς από τη Λίβερπουλ και την Αταλάντα. Το αποτέλεσμα για την ομάδα μετράει, καθώς η λέξη πρόκριση ανάμεσα σε αυτά τα μεγαθήρια φάνταζε άγνωστη.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η στιγμή της Σέριφ. Αυτό που μένει να μάθουμε είναι αν η τύχη θα της χαμογελάσει στην κλήρωση, έτσι ώστε να παλέψει για το καλύτερο υπό καλές προϋποθέσεις. Μία πορεία παρόμοια με της Αταλάντα δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε πως μπορεί να κάνει.

Αυτή είναι η ώρα που ακόμα δύο Έλληνες θα ζήσουν το δικό τους όνειρο μέσα από την πρώτη μολδαβική ομάδα που θα λάβει μέρος στη διοργάνωση. Μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν.

Δημήτρης Φεραδούρος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης