Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και τώρα τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν; - Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα

Και τώρα τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν; - Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα
Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ύστερα από 20 χρόνια πολέμου
Σχετικά Άρθρα

Με την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών και των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, εξέλιξη που σηματοδότησε το τέλος του 20ετους πολέμου των ΗΠΑ και που οδήγησε τους Ταλιμπάν σε πανηγυρισμούς για την ανεξαρτησία της χώρας, μια σειρά από ερωτήματα ζητούν απαντήσεις για το τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα.
Ερωτήματα που ως επί το πλείστον πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση Biden.

Ερώτημα 1ο: Τι θα γίνει με τους Αμερικάνους και τους ευάλωτους Αφγανούς που έμειναν πίσω;

Αν και εκτιμάται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 114.000 πολίτες – ξένοι και Αφγανοί – μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς προορισμούς στο εξωτερικό, ανάμεσα τους και περισσότεροι από 5.500 Αμερικάνοι, ένας μικρός αριθμός επέλεξε να παραμείνει στο Αφγανιστάν, προκειμένου να είναι μαζί με τις οικογένειες τους.
Η κυβέρνηση Biden έχει διαμηνύσει ότι περιμένει από τους Ταλιμπάν ότι θα τηρήσουν τη δέσμευση τους ότι θα διασφαλίσουν μια ασφαλή «έξοδο» σε όσους Αμερικάνους και Αφγανούς θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Ωστόσο, υπάρχει ένα ερωτηματικό για το πώς θα συμβεί αυτό από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ένα λειτουργικό αεροδρόμιο.
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μείνει πίσω, είναι μεταφραστές που συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Είναι άγνωστο ποια θα είναι η τύχη τους, αν και δεν αποκλείεται αυτοί να υποστούν τα αντίποινα των Ταλιμπάν.
Πάντως, οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους ξένους υπηκόους αλλά και σε Αφγανούς πολίτες που έχουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Ερώτημα 2ο: Τι θα γίνει με το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αμερικανικός στρατός με περίπου 6.000 στρατιώτες ήταν αυτός που είχε τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, διασφαλίζοντας τόσο την ασφάλεια του όσο και τη λειτουργία του.
Πλέον, οι Ταλιμπάν είναι σε συζητήσεις τόσο με την Τουρκία όσο και με το Κατάρ προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση του αεροδρομίου, το οποίο αποτελεί και το μόνο μέρος για να φύγει κανείς από την χώρα.
Σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu είχε αναφέρει πως πρέπει να γίνουν μια σειρά από επισκευές πριν καταστεί και πάλι λειτουργικό το αεροδρόμιο.
Υπενθυμίζεται πως εδώ και έξι χρόνια η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Ερώτημα 3ο: Ποια θα είναι η μελλοντική σχέση ΗΠΑ – Ταλιμπάν;

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει γνωστό πως δεν θα αφήσει διπλωματική αποστολή στο Αφγανιστάν – ήδη ο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken έκανε γνωστό πως η διπλωματική αποστολή θα εγκατασταθεί στη Ντόχα στο Κατάρ – υποστηρίζοντας πως η στάση τους απέναντι στους Ταλιμπάν θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες τους.
Παράλληλα η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να αποφασίσει και το πώς θα καταφέρει να διασφαλίσει ότι δεν θα ξεσπάσει μια νέα ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι – τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν – χρειάζονται βοήθεια, ενώ τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών ήδη υποφέρουν από υποσιτισμό.
Σημειώνεται πως για να διασφαλιστεί η συνέχεια της ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν.

Ερώτημα 4ο: Τι απειλή συνιστά το Ισλαμικό Κράτος;

Ένα πρώτο πεδίο συνεργασίας των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να είναι η απειλή του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS – K).
Υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων για το πώς οι δύο αυτές πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να μοιραστούν πληροφορίες για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ακραίους Ισλαμιστές που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2014 στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Πρόκειται για την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικάνοι στρατιώτες και δεκάδες πολίτες.
Το ISIS-K είναι ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν πως η οργάνωση αυτή εκμεταλλεύτηκε την αστάθεια που οδήγησε στην κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της και να στρατολογήσει δυσαρεστημένους Ταλιμπάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης